Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği (TKKD) ve Deniz Trafik Operatörleri Derneği (DTOD), Nusraet Mayın Gemisi’nin komutanlarından ve Çanakkale Zaferi Kahramanlarından Kılavuz Kaptan Binbaşı Nazmi Akpınar’ı, Aşiyan’daki mezarını ziyaret ederek andı.

Çanakkale Zaferi’nin kahramanlarından Nusrat Mayın Gemisi’nin komutanlarından Kılavuz Kaptan Nazmi Akpınar’ı anma törenine; Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği adına Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Mutlu Dündar, Mali Sekreter Kapt. Savaş Yeşil, Kapt. Burak Karanlık, Kapt. Mehmet Başaran ile birlikte Deniz Trafik Operatörleri Derneğini temsilen Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Selahattin Alan, Kapt.Zafer Öztürk, Kapt. Muhammet Bıyık ve Kapt. Mustafa Erdoğan katıldı.

Yapılan açıklamada, “Nazmi Akpınar’ın 8 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’na Grup Komutanı Yüzbaşı Hakkı Bey ile yerleştirdikleri mayınların patlatılması sonucu düşman denize dökülmüş, tüm düşman donanması püskürtülmüştür. Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet ve özlemle anıyoruz’’ denildi.

Çanakkale Savaşları’nın simgelerinden

Çanakkale Savaşları deyince akla ilk gelen ve bu savaşların simgesi olan kahraman Nusret Mayın gemisidir. 18 Mart Deniz Savaşı’nda müttefik donanmasını dağıtan, müttefik komutanlarını şaşkınlığa uğratan, Türk askerine moral, Türk Milleti’ne sevinç kaynağı olan 26 mayınla bir yazgının değişmesine sebep olan bir kahramanlık hikayesidir Nusret Mayın Gemisi. Bu geminin kahramanı ise Denizici Mevki Mayın Grup Komutanı Yzb. Nazmi Akpınar’dır.

Nazmi Kaptan’ın kaleminden 18 Mart!

Çanakkale Deniz Zaferinde önemli bir rol de Nusrat mayın gemisinin son anda döşediği 26 mayındı. 7-8 Mart 1915 tarihlerinde döşenen mayınları İngilizler keşif uçuşlarına rağmen tespit edemediler. 18 Mart günü de başlarına büyük bir bela oldu ve yenilmelerine etki yaptı. İngiliz donanmasına ait Irresistible ve Ocean ile Fransız donanmasından Bouvet zırhlıları aldıkları yara nedeniyle battı. Bununla birlikte, müttefik donanmasına ait Gaulois, Suffren ve Inflexible zırhlıları ise ağır hasar almış, birçok zırhlı da kıyı bataryalarımızın ateşiyle savaş dışı kalmıştı.

Nusret mayın gemisi, Yüzbaşı Tophaneli Hakkı Bey ve Müstahkem Mevkii Mayın Grup Komutanı Yüzbaşı Hafız Nazmi (Akpınar) idaresinde, düşman gemilerin projektörlerine aldırmadan, Erenköy Koyu önlerinde Karanlık Limana yüzer metre aralıklarla 26 mayın döktü. 11. hat olarak döşenen mayınlar kıyıya paralel olarak döşendi. Nusret’in diğer mürettebatı ise şu isimlerden oluşuyordu: Güverte Yüzbaşısı Hüseyin, Önyüzbaşı çarkçı Ali, ikinci çarkçı Ahmet, üçüncü çarkçı Yüzbaşı Hasan, elektrik zabiti Mülazım Hasan, top zabiti Mülazım Kadri Bey ve 54 er…

Nazmi Kaptan’ın görevi, Çanakkale Boğazı’na verilen emre göre mayınlar döşemek, bunları kontrol ve takip etmekti. Fırtına nedeniyle hatlardan kopan ve uzaklaşan mayınları da tespit ederek yerine koymaktı. Zorlu vazife savaşın bitimine kadar sürdü. Nazmi Kaptan yaşadıklarını günü gününe not defterine kaydetti. 10 Ocak 1915 günü başlayan günlükler 3 Ocak 1917 tarihinde İstanbul’a atanmasıyla son buluyor. Mütarekeden sonra tekrar bölgeye atanarak Boğaz’daki mayınların temizlenmesinde görev aldı.

1896 yılında Harbiye’den mezun olan kılavuz kaptan Nazmi Akpınar, 1923 yılında emekli olduktan sonra İstanbul’da ticari gemilerde uzun yıllar kaptan olarak hizmet verdi. 5 Mayıs 1940 tarihinde 65 yaşında hayata veda etti.

Editör: TE Bilişim