NUR BATUR'DAN 12 MİL YORUMU

TBMM Başkanı Arınç'ın açıklamasıyla, Yunanistan’ın Türkiye’yi AB’ye bile şikayet ettiği ve iptalini istediği ‘casus belli’ kararının aslında ‘karar olmadığı’ ortaya çıktı.

TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın 12 mil demeciyle ortaya çıkan gerçek dün Ankara’nın gündemindeydi. Arınç’ın açıklamasıyla, Yunanistan’ın Türkiye’yi AB’ye bile şikayet ettiği ve iptalini istediği ‘casus belli’ kararının aslında ‘karar olmadığı’ gün ışığına çıktı. 8 Haziran 1995’te TBMM’nin tarihi oturumunda alkışlarla kabul edilen metnin hikayesi ve ‘casus belli’ politikasının perde arkası şöyle :

8 Haziran 1995 tarihli oturum

O gün DYP ANAP, CHP, RP ve DSP grup başkanvekillerinin ortak imzasıyla Meclis Başkanlığı’na bir bildiri sunuldu. Oturumu yöneten Kamer Genç bildiriyi okur okumaz, Genel Kurul salonundan alkışlar yükseldi. Bu arada, bazı milletvekilleri oylama yapılmasını istediler. Genç buna gerek olmadığını, bu bildirinin Meclis’in ortak duygu ve düşüncelerini yansıttığını söyledi ve oylama yaptırmadı. Ancak bildirinin ilginç yanı, hükümete Yunanistan’ın Ege’de karasularını 12 mile çıkartması halinde askeri tedbirler dahil her türlü yetkiyi vermesiydi. Başka bir deyişle TBMM hükümete gerekirse Yunanistan’a karşı savaş açma yetkisi veriyordu ama bunun hukuki hiçbir zemini yoktu.

Karar yoksa bunun iptali de olmaz

Tarihi oturumu yöneten Başkanvekili Kamer Genç’le de görüştüm. Genç, Kıbrıs gibi konularda geçmişte bazı bildirilerin kabul edildiğini, bunların karar olmadığını, Meclis’in duygularını yansıttığını vurguladı. ‘Bildiriyi oylatmama gerek yoktu. Meclis’in temennisini yansıtıyordu. Alkışlarla benimsendi’ dedi ve ortada karar olmadığı için de kararın yine Meclis tarafından iptal edilmesine gerek olmadığını. söyledi.

Yunanistan daima kaldırılmasını istedi

Arınç’ın açıklamasıyla gün ışığına çıkan ‘casus belli’ kararı ya da gerçek deyimiyle bildirisi, Türk-Yunan ilişkilerinde yıllarca ciddi sorun oldu. Eski Başbakan Kostas Simitis ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu yıllarca TBMM’de aslında alınmayan bu kararın iptalini istediler. Hatta Türkiye’yi AB’ye bile şikayet ettiler. Karamanlis hükümeti de, bu beklentiyi sürdürdü. Yunan Parlamento Başkanı Ankara’ya gelmedi. Yunan parlamenterleri de Mobilbahis dostluk grubu kurmaya yanaşmadılar.

Ege politikasını sürekli etkiledi

1997’de çözüm için önemli adımı Cumhurbaşkanı Demirel’le, Başbakan Simitis attı. Madrid bildirisiyle Yunanistan Ege’de statükoyu değiştirecek tek taraflı eylemler yapmamayı, Türkiye de kuvvet kullanmamayı kabul etti. 8 yıldır ne Atina 12 milden söz etti ne de Ankara ‘casus belli’ sözcüğünü kullandı. Ancak yine de ‘var olmayan’ karar sorun yaratmaya da devam etti. Olayın gün ışığına çıkmasıyla bu engel de ortadan kalkmış oldu.

Durum tespiti yaptım

MECLİS Başkanı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanlığı’nın ‘zamansız’ bulduğu, Ege’de 12 mille ilgili ‘casus belli’ bildirisinin artık ortadan kaldırılması gerektiği yönündeki açıklamasının dün de arkasında durdu. ‘Durumu tespit etmek’ için böyle bir açıklama yaptığını belirten Arınç, şöyle konuştu: ‘8 Haziran 1995’de TBMM’de okunan bildiri dostane bir bildiridir. O zamanki Meclis Başkanvekili Genel Kurul’a hitap ederken, ‘Bu bildiri Yunanistan’a karşı dostane bir ikazdır’ demiştir. Eğer karar haline gelmemiş, alkışlarla oylanmış bir bildiriyi, bugün hálá bir tartışma konusu yapmakta direteceksek, ne getirip, ne götüreceğini düşünmemiz lazım. Diplomasi sahasında başarılı olmak için şartlar yeniden gözden geçirilebilir.’

Ben Kamer Genç değilim

TÜRKİYE’nin çeşitli illerinde yetişen çiçekler, ‘Türkiye Haritası’na yerleştirilen bir kompozisyonla TBMM’de sergilenmeye başlandı. Meclis Halkla İlişkiler Binası’nın önündeki Türkiye Çiçekleri Haritası’na, TBMM Başkanı Bülent Arınç da ‘Manisa lalesi’ dikti. Arınç’ın laleyi dikmesi üzerine gazeteciler, çiçeği sulamasını istediler. Arınç, kendisine uzatılan süzgü ile çiçekleri sularken, eski TBMM Başkanvekili Kamer Genç’in, ‘Çiçek suluyordum’ sözlerine atıfta bulunarak, ‘Beni Kamer Genç ile karıştırmayın’ diye espri yaptı.

Kaynak:Hürriyet

Denizhaber.Com

Editör: TE Bilişim