ABD’nin en büyük savaş gemilerinden olan nükleer ve güçle çalşan USS Abraham Lincoln, 17 Ekim'de bölgeye ulaşarak hali hazırda orada bulunan USS Harry S. Truman uçak gemisine katıldı.

Bu Amerikan uçak gemilerine çok yakında Fransa deniz kuvvetlerinin tek uçak gemisi olan Charles de Gaulle de katılacak.

Dünyadaki toplam 22 uçak gemisinin yarısına sahip olan ABD’nin 11 uçak gemiside nükleer güçle çalışıyor. 

ABD’nin bölgeye ikinci uçak gemisini plan dışı göndermesi konusunda çeşitli spekülasyonlar yapılıyor.

CBS televizyonu konuyla ilgili haberinde, “Afganistan’daki hava saldırıları yüzde 50 oranında arttı ve Savunma Bakanı Gates ikinci uçak gemisi USS Lincoln’ün de savaşa katılması emrini verdi. Pakistan açıklarında faaliyet gösteren iki uçak gemisi sayesinde 120 uçak Afganistan üzerinde görev yapabilecek. Bu sayıya ABD Hava Kuvvetleri’nin Bagram ve Kandahar’dan havalanan uçakları dahil değil” dedi.

Umman Denizi’ne kıyısı olan ülkeler Somali, Cibuti, Yemen, Oman, İran, Pakistan, Hindistan ve Maldiv Adaları.

Batı, Amerika ve bazı NATO üyesi ülkeler Asya, Afrika ve Ortadoğu arasında kalan bölgede gerçekleştrdikleri operasyonları arttırdılar. 

Son günlerde Pakistan’da gerçekleştirilen pilotsuz uçak ve helikopter saldırıları ile Yemen’de bazı noktalara yapılan roket saldırılarıyla hareket alanının Güney Asya’dan Arap Yarımadası’na uzandığı görülüyor.

Yüzyılın başında patlak veren savaş onuncu yılını geride bırakmak üzereyken son gelişmeler başta Afganistan olmak üzere bölgedeki gerginlik ve savaşların kalıcı olacağına işaret ediyor.

Editör: TE Bilişim