Ertuğrul Firkateyni trajedisi dostluk filmine dönüşüyor 

Türk- Japon dostluğunu anlatan filmin sponsorluğunu, çoğunluğunu Japonların oluşturduğu 600 üyeye sahip NPO Ertuğrul Dünyada Barışa Organizasyonu üstleniyor.

2012’de Japonlar tarafından kurulan “NPO Ertuğrul Dünyada Barışa” organizasyonu, Ertuğrul Firkateyni faciasına dayanan Türk-Japon dostluğunu beyazperdeye taşımak için harekete geçti. OrganizasyonBaşkanı Kiyoharu Kirk Ura, “Çok uzun yıllara dayanan dostluğu filmle bütünleştirip tüm dünyaya göstermek istiyoruz.” dedi. Paylaş Tweetle Paylaş Gönder Yazdır A A Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii'nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul'u ziyaret etmesinin ardından, bu ülkeye bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. "Ertuğrul" ismi verilen firkateyn, Temmuz 1889'da İstanbul'dan yola çıktı ve 11 ay sonra, 7 Haziran 1890 tarihinde Yokohama Limanı'na vardı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan gemi, 16 Eylül 1890 günü kayalara çarparak batmıştı. 609 mürettebatından sadece 69 denizci kurtulabildi. Oshima Adası sakinleri, her türlü tehlikeyi göze alarak sağ kalan kazazedeleri kurtarıp tedavi etti. Bunun üzerine Türk-Japon dostluğu başlamış oldu. 124 yıldır devam eden dostluk şimdi beyazperdeye taşınıyor. 2012'de Japonlar tarafından kurulan “NPO Ertuğrul Dünyada Barışa” isimli organizasyon Türk-Japon dostluğu temalı sinema filmi için kolları sıvadı. 2014'te çekilip 2015'te vizyona girmesi planlanan film için bağış kampanyası başlatıldı. Çoğunluğunu Japonların oluşturduğu 600 üyeye sahip organizasyona, İzmir'deki Yaşar Üniversitesi'nden mezun olur olmaz kariyeri için Japonya'nın başşehri Tokyo'ya giden 24 yaşındaki Gizem Gülbent de katıldı.

Henüz 22 yaşındayken Microsoft Japonya'nın ortağı Dunksoft şirketinin uluslararası pazarlama departmanına kabul edilen Gülbent, ülkesini de tanıtmak adına çeşitli Japon derneklerine üye oldu. Çalıştığı şirketin film projesine dahil olması için girişimlerde bulunan Gülbent, "NPO Ertuğrul Dünyada Barışa" organizasyonunun başkan ve üyelerini, Dunksoft CEO'su Koichiro Hoshino ile bir araya getirdi. Böylece firmanın bu anlamlı filme maddi destek vermesini sağladığını belirten Gülbent, “Ülkem için her şeyi yapmaya hazırım. Özellikle böylesi anlamlı bir projede benim de olmam gerektiğini düşündüm.” diyor. Bir Türk kızının bu anlamlı girişimini takdir ettiklerini belirten NPO Ertuğrul Dünyada Barışa Organizasyonu Başkanı Kiyoharu Kirk Ura ise proje hakkında şu bilgileri veriyor. “Artık dünyanın barışa ihtiyacı var. Japonya ve Türkiye, bir araya gelerek dünyaya barış mesajı verebilir. Biz organizasyon olarak Atatürk'ün, ‘Yurtta barış, dünyada barış' sözünü benimsedik. Zaten Japonya ve Türkiye, uzun yıllardan beri dost iki ülke. Bu çok uzun yıllara dayanan dostluğu filmle bütünleştirip tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Şu anda 600 üyemiz var ve bunların yalnızca 12'si Türk. Umarım bu sayı giderek daha da artacak. ”

Editör: TE Bilişim