UZMAR Tersanesi tarafından Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) için inşa edilen Kurtarma 14 isimli römorkör suya indirildi. Devam eden pandemi nedeniyle kapsamlı bir tören yapılmadı ancak suya indirme töreni UZMAR Youtube kanalından canlı olarak yayınlandı.

UZMAR Yönetim Kurulu Başkanı Noyan Altuğ, “Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ilk kez römorkör inşa ediyoruz. Kurumun standartlar çok yüksek olduğu için bunu yapmamız bizim açımızdan bir prestijdir. Kıyı Emniyetine römorkör teslim etmemizi bir doktora, bir diploma olarak görüyoruz” dedi.

Dünyanın en yüksek standartlarında

Kurtarma 13 ve Kurtarma 14 römorkörünün kontratı 9 ay önce imzalandı yaklaşık olarak. Bu römorkörler projesi Robert Allan tarafından dizayn edilmiş olan, en çok inşa ettiğimiz römorkörlerden RAstar 3200 römorkörü. 80 ton çekiş gücünde olan bir römorkör. Bu römorkör dünya limanlarında çeşitli bölgelerde çalışmaktadır. Avrupa limanlarında, Avustralya’da, Pakistan’da, Güney Amerika’da büyük gemilerin , yanaştırma, kaldırma operasyonlarında kullanılmaktadır. Römorkör dizaynının ekipmanlarının standartları bugün dünyanın en yüksek standartlarında inşa edilmiş bir römorkördür. Bu römorkörleri değerli Kıyı Emniyeti’mize teslim etmek, oradan bir proje almak ve onların memnun kalmasını sağlamak bizim için herhalde doktora yapmak gibi. Onların standartlarında memnuniyetini sağlamak çok önemli. Ben onlara layık olacağımızı düşünüyorum.

Denizden aldığımızı denize veriyoruz

UZMAR Gemi İnşa Sanayi, UZMAR Denizcilik’in bir alt kuruluşudur. UZMAR Denizcilik Türkiye’nin ilk özel kılavuzluk ve römorkörcülük firmasıdır. Türkiye’nin önemli limanlarında kılavuzluk ve römorkörlük hizmetleri vermektedir. Buradan elde etmiş olduğumuz gelirler, kazançlar, denizden elde ettiğimiz kazançlar Kurucumuz Kaptan Altay Altuğ’un söylediği gibi yatırımlara dönüşmektedir. Bunlar sadece kendi bünyesel yatırımlarımız değil, aynı zamanda denizcilik eğitimine yapmış olduğumuz yatırımlar, Türk gençliğine yapmış olduğumuz yatırımlar olarak vücuda gelmektedir.

Bizi bugünlere YDO getirdi

“Özellikle şu anda İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi yani Yüksek Denizcilik Okulu’ndaki, Yüksek Denizcilik Okulu mezunları, işletme mezunları, değerli kaptanlarımız, değerli mühendislerimiz. Şu anda faaliyette olanlar, çalışanlar, emekli olanlar, onların aileleri denizcilik sektörüne çok uzun yıllar hayatlarını vermişler. O hayatlarını vererek bu sektörü ayakta tutmuşlardır. Diğer üniversiteler de var ama esas olan Yüksek Denizcilik Okulu. Çünkü babam oradan mezun, ağabeyim Kaptan Kaan Altuğ da oradan mezun, ben de oradan mezunum. Onlar Kaptan ben başmühendisim. Bu okula ahde vefa çok önemli. Yani babamın dediği gibi: “Yüksek Denizcilik Okulu yani YDO. Yedirdi, doyurdu ve bizleri okuttu. Bizi iş sahibi yaptı. Her şeyimizi bu okula borçluyuz. Babam 1956 mezunu. O okulda öğrendikleri sayesinde bizleri büyüttü, ailesini kurdu. Bu UZMAR ailesini kurdu. Hala 96 yaşında. Hala yatırım yapalım, hala müteşebbis olalım istiyor. Ticari unsurlar ayrı ancak önemli olan tutkuyla bu işi yapmamızdır. Mesleğimize, bizi bir arada tutan okulumuza sahip çıkmamız hepimizin borcu.”

Otonom römorkör laboratuvarı kuruyoruz

Okulumuzun durumu belli. Çok değerli, kıymetli hocalarımız var fakat okulumuzun imkanları da sınırlı. Bu nedenle eğitime, oraya çok yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sağolsun rektörümüz, dekanımız, hocalarımız bu konuda çok müşfikler. Çok gayret ve çaba sarf ediyorlar. Orada da otonom römorkörlerle ilgili bir laboratuvar kurmak üzereyiz. İnşallah bunu da yapacağız.

‘’Dünyanın en yüksek standartlarında inşa edildi!’’

80 ton çekiş gücüne sahip RAstar 3200 römorkörlerinin dünya limanlarının çeşitli bölgelerinde çalıştığını vurgulayan Noyan Altuğ, ‘’Bu römorkörler, Avrupa limanlarında, Avustralya’da, Pakistan’da, Güney Amerika’da büyük gemilerin , yanaştırma, kaldırma operasyonlarında kullanılmaktadır. Römorkör dünyanın en yüksek standartlarında inşa edildi. Bu römorkörleri değerli Kıyı Emniyeti’mize teslim etmek, oradan bir proje almak ve onların memnun kalmasını sağlamak bizim için doktora yapmak gibidir.’’ ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim