Nijerya medyasında yer alan haberlere göre Ülkenin Denizcilik İdaresi ve Güvenliği Dairesi tarafından Nijerya Meclisi’ne ‘Deniz Haydutluğu ile Mücadele’ yasası sunulmuştur.

Doğu Afrika Ülkelerinde Etkin bir yargılama sisteminin bulunmaması deniz haydutluğunu önlemek konusunda büyük bir engel teşkil etmektedir. Dryad Denizcilik İstihbaratı Şirketi bölgesel analisti Ken JOHNSON, geçmişte deniz haydutlarının ‘Kargo Hırsızlığı’ cezasına çarptırıldıklarını ancak uygun adli cezaların çok nadiren verildiğini vurgulamıştır.

Söz konusu Deniz Haydutluğu ile Mücadele Yasası, deniz haydutlarına uygun cezaları verebilecek bir yasa sistemi oluşturmayı hedeflerken, sektörün önde gelenlerinin yasanın başarılı olması konusunda endişeleri olduğu belirtilmektedir. Denizcilik İdaresi ve Güvenliği Dairesi tarafından hazırlanan Deniz Haydutluğu ile Mücadele Yasası, deniz haydutluğu davalarının yerel mahkemeleri atlayarak direkt olarak federal yüksek mahkemeye gitmesini sağlayacaktır.

Bahse konu yasa tasarısında, deniz haydutluğuna 21 yıla kadar hapis cezası ve 125.000$’a kadar para cezası ya da ikisinin birlikte verilmesi öngörülmektedir. Anılan yasa tasarısında gıyaben yargılanmanın geçerli olması beklenirken, zanlıların davada bulunma hakkı konusu ile bir çelişki yaratıp yaratmayacağı konusunda endişeler vardır

 

Editör: TE Bilişim