Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, Aliağa Liman Başkanlığı ile Uzmar, Tüpraş ve Petkim kuruluşlarına birer yazı göndererek, Nemrut Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti vermek üzere yetkilendirilen üç kuruluştan ikisinin izinlerinin iptal edildiğini ve bölgede kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin, daha önce de bu hizmetleri vermekte olan, UZMAR tarafından verileceğini duyurdu. 

İlgili yazıya göre, kılavuzluk hizmetleri ile igili yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, Nemrut Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin Uzmar tarafından verileceği belirtildi. 

Böylece, bölgede deniz emniyeti açısından büyük risk oluşturan hizmetlerin ticarileştirilmesi ve rekabete açılması hususu ortadan kalkmış oldu.

Olayın Gelişimi

Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü, belirlenen TÜPRAŞ, PETKİM ve UZMAR Şirketlerinin, ekipman yeterliliği ve taahhütnamelerini alarak, 29 Ocak 2015 tarihinde yaptığı toplantı sonucu, 9 iskelede, TÜPRAŞ; PETKİM ve UZMAR Kılavuzluk ve römorkör teşkilatlarını görevlendirerek, kamusal nitelikli bir teknik emniyet hizmeti olan kılavuzluk hizmetini bir hizmet bölgesinde birden fazla teşkilatın rekabetine açan fiili durum yaratmıştı.

Rafineri ve petrokimya tesislerinin bulunduğu alanda kamusal nitelikli kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin fiili olarak rekabete açılması, deniz emniyeti açısından önemli riskleri beraberinde getiriyordu.

Bölgeyde hizmetlerin rekabete açılmasının deniz emniyetini tehlikeye atacağı yönündeki kaygılar; Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği,  Denizcilik federasyonu ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası tarafından dile getirilmişti.

Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği ayrıca, Kılavuz Kaptanların Eğitimi, Yeterlikleri ve Çalışma Usulleri Hakkında Yönetmelik'in 18. Maddesinin ihlal edilmesinden hareketle dava açmıştı. Dernek de açtığı davayı kazandı. 

İdare yetkilileri  ise, 29 Ocak tarihinde yaptıkları uygulamanın kendi tercihi olmadığını, İdare aleyhine Nemrut Körfeziyle ilgili açılan davada çıkan "Yürütmeyi Durdurma" kararı nedeniyle bu uygulamayı yapmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı.

Mahkemenin Yürütmeyi Durdurma kararına  rağmen nihai karar İdare lehinde çıkınca ve ayrıca Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından açılan davada 18. maddenin ihlali Mahkemece tesbit edilince,  İdare de yapmakta olduğu geçici uygulamayı düzeltti ve Nemrut Körfezinde "bir bölgede bir kılavuzluk teşkilatı hizmet yapar" esasına göre hizmetlerin tek elden devamına karar verdi.

Böylelikle Nemrut Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri yeniden düzene girmiş oldu.

Editör: TE Bilişim