DENİZCİLİK BANKASI T.AO EFSANE GENEL MÜDÜRÜ NEDRET UTKAN ÖLÜMÜNÜN 20 YILDÖNÜMÜNDE MEZERI BAŞINDA ANILDI

Denizciler ve Tersane Mensupları Derneği’nin 18 Ekim 2014 tarihinde yapılan olağanüstü Genel Kurulunda Denizcilik Bankası T.A.O eski Genel Müdürlerinden Nedret Utkan Denizcilik vegemi inşa sektörüne yaptığı hizmetler ile Haliç Tersanesi içinde bulunan Orta Sanat Okulu'’nu Gemi Yapı Meslek Lisesi haline getirerek binlerce teknisyenlerin yetişmesinin sağlamasının yanı sıra mezunlarından Üniversiteye gidip mühendis, mimar, iktisatçı profesör olmalarının önünü açması nedeniyle manevi onursal başkanlığına katılımcıların oybirliği ve ayakta alkışlarıyla seçilmiştir.

 Nedret Utkan Bu hizmetleri karşılığında bir plaket verilmesi amacıyla da  Denizciler ve Tersane Mensupları Derneği’nin Duayenler Kurulu geçici Başkanı Ali Can ve yazarımız Ali Bozoğlu 28 Ekim 2014 tarihinde Ankara’ya giderek Nedret Utkan’ın eşi Mürüvvet Utkan kızı Ayşe Utkan Yavuz ve torunlarının da hazır bulunduğu bir törenle Plaketi ailesine veriliştir.  Bu törenden önce de Denizciler ve Tersane Mensupları Derneği’nin Duayenler Kurulu geçici Başkanı  Ali Can ve yazarımız Ali Bozoğlu Nedret Utkan’ın Ankara Karşıyaka mezarlığında bulunan kabrini ziyaret ederek dua etmiş ve kabrine çiçek bırakmıştır.

NEDRET UTKAN

5 Mayıs 1917'de İstanbul'da doğan Nedret Ukan 1938 yılında Galatasaray Lisesi Fen Bölümü'nü birincilikle bitirdi. Aynı yıl zamanın Başbakanı Celal Bayar tarafından Gemi İnşa Mühendisliği öğreniminde bulunmak üzere sınıf arkadaşı Sadullah Bigat ile birlikte İngiltere'ye gönderilir. ilk önce Nottingham Üniversitesi'nde İngilizce öğreniminden sonra  1939 yılı sonunda Londra Üniversitesi'nin olgunluk sınavlarına katılarak olgunluk belgesi aldı. Aynı yıl Liverpool Üniversitesi'nin Gemi İnşa Bölümü'nün doğrudan 2. sınıfına kabul edildi. 18 Aralık 1941'de bu üniversiteyi, hem İngiliz hem de bütün diğer ülke öğrencilerini geride bırakarak birincilikle bitirdi ve Gemi İnşa Mühendisi diploması aldı. 1942'den 1944'e kadar ticaret ve harp gemileri projeleri üzerinde hem çalışır hem de üniversiteye devam ederek 1 Temmuz 1944'te "Master of Engineering" derecesini aldı. Liverpool Üniversitesi'ne dönerek "Denizaltı Levhalarında Titreşim" konularında araştırma yaptı Üniversite'nin bu defa 22 Aralık 1945 tarihinde Fen Fakültesinden ikinci bir "Master of Science" derecesi aldı.1945 yılında ülkeye dönerek, Camialtı Tersanesi'nde göreve başladı.

1 Mart 1946 tarihinde Yedek Subay olarak askerlik görevini yapmak üzere askere gitti. Terhis olduktan son¬ra, 1 Ocak 1948 tarihinde, o zamanki adı ile, Haliç Fabrika ve Havuzlar Müdürlüğü Hasköy Atölyesi'ne Gemi Yapı İşletme Şefi olarak atandı. Bu arada Haliç Tersanesi içinde bulunan, ileride Gemi Yapı Meslek Lisesi ismini alacak olan Orta Sanat Okulu'nda öğretmenliğinin yanı sıra Yüksek Denizcilik Okulu'nda da Yüksek Matematik ve Gemi Stabilizesi dersleri verdi. 1949-1952 yılları arasında İtalya'da (Cenova) Ansaldo Tersanesi'nde inşa edilen Samsun ve İskenderun, Napoli Tersanesi'nde inşa edilen Bandırma ve Uludağ, Taronto Tersanesi'nde inşa edilen Paşabahçe vapurlarının kontrolü için kontrol mühendisi olarak İtalya'ya gönderildi.1952 yılında İtalya'dan Türkiye'ye döndüğü zaman ilkönce yeni kurulan Denizcilik Bankası'na Fen Müşaviri olarak atandı. Çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 15 Ocak 1953 tarihinde vekâleten, 6 Temmuz 1953'te de asaleten Haliç Tersanesi Müdürlüğü'ne tayin edildi. Haliç Tersanesi Müdürlüğü sırasın¬da, gemi inşa hamlesini başlatır. Kartal, Kabataş araba vapurlarının inşaatlarını arkadaşları ile beraber gerçekleştirir. Bu gemilerin inşaası gemi inşa sanayinde devamlılığın başlangıcıdır. Tüm olumsuzluklar ve imkânsızlıklara karşı Kartal Araba Vapurunun inşası gemi inşa sanayinde bir dönüm noktasıdır. 

Nedret Utkan, 1 Ekim 1956 tarihinde, Tersaneler Grup Müdürlüğü’ne 14 Ocak 1958'de Şehir Hatları İşletmesi Müdürlüğü'ne tayin edildi.  1 Eylül 1960'ta Denizcilik Bankası'nın Genel Müdür Yardımcılığına, 8 Şubat 1963'te ise Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanlığına getirilir.  Atatürk'ün en büyük hayali olan Pendik Tersanesi onun Genel Müdürlüğü sırasında tekrar gündeme getirildi ve istimlâk faaliyetlerine kaldığı yerden devam edildi. Tersane'nin projeleri üzerinde çalışmalar yeniden başlatıldı. orta sanat okulu'’nu gemi yapı meslek lisesi haline getirerek öğrencilerin mimar mühendis iktisatçı ve profesör olmalarını sağladı 17 Mayıs 1967 tarihinde Denizcilik Bankası Genel Müdürlüğü'nden ayrılarak Etibank Yönetim Kurulu Üyeliği’ne atandı. Bu arada Ankara  Gazi Üniversitesinde ders vermeye Yard.Doç kadar yükseldi 1843 yılında Kurulan bu günkü adı Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş olan kurumun memurluktan başlayarak  Genel Müdür olan ilk kişidir. Oğlunun bir trafik kazasında ölmesinin arkasından 6 Aralık 1994 tarihinde vefat etmiştir.

 

Editör: TE Bilişim