Hatay'da devam eden Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları 9. Ulusal Kongresinde önceki gün Kaptan Necmettin Akten anısına özel bir oturum düzenlendi.

Başkanlığını İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil'in yaptığı özel oturumda; Prof.Dr.Necmettin Akten Özgeçmişi, Yrd. Doç. Dr. Birsen KOLDEMİR tarafından okundu. 

Prof. Dr. Kapt. Necmettin Akten'in eşi Türkan Akten'in de hazır bulunduğu oturumda, Türkan Akten de bir konuşma yaptı.

'İlk Türk Kadın Kaptanın Yetişmesini Sağladı'

Türkan Akten, konuşmasında Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları 9. Ulusal Kongresini düzenleyen Komite Başkanı Lale Balas'a teşekkür etti. Bayan Akten; 'Eşim Necmettin Akten adına oturum düzenlediği için bizi bir araya getirdiğindenve düşündüğünden dolayı kendim ve siz katılımcılar adına Prof. Lale Balas'a teşekkürü bir borç bilirim' dedi.

Türkan Akten; sözlerine şöyle devam etti:

'Benim sizlerle paylaşmak istediğim şey, onun kadına bakış açısıdır. Sizler de biliyorsunuz ki, ilk kadın kaptan yetiştirmek için müfredat değişikliği gerekiyordu. bunun için mücadele edip, başarılı ilk kadın kaptanları camiaya o kazandırmıştır. Her şeyin ötesinde daha anlamlı bir şey söylemek gerekirse faziletli Türk kadını öncelikle anadır. Elbette bilinir ki toplumda kadının yeri önemlidir. İleri toplumlarda kadınların erkeklerden daha aydın olmaları gerektiği fikrini Atatürk'ün kadına verdiği değeri ortaya koyan vecizelerinden de anlıyoruz. Birini sizlerle paylaşmak istiyorum. Kadınlarımız, eğer milletin hakiki anası olmak istiyorlarsa,  erkeklerimizden ziyade münevver ve faziletkar olmayaçalışmalıdırlar, demiştir. Son günlerde eğitimle ilgili farklı görüşler sanırım dikkatlerden kaçmamıştır. Necmettin Beyin bu konudaki görüşlerini sizlere aktarmak istiyorum. Onun için eğitimin temel anlamı not ve sınavlara endeksli değildi. Düşünce ve duygularda önyargılardan uzak, kendi sorumluluğunu alabilen, yanlışı gören ve düzeltmek için çaba gösteren karakteri güçlü, olgun insanlar yetiştirmek onun en temel eğitim anlayışıydı. Yaşamı boyunca da bu fikrin arkasında durdu. Bundan sonra bu bayrağı devir alıp daha iyi noktalara getirecek olan sizlere hocanızın güveni tamdır.'

Türkan Akten, ayrıca önemli bir haberi dinleyicilerle paylaştı. Necmettin Akten'in tam olarak bitiremediği son kitabı olan 'Kapıdan Kapıya Taşımacılık' adlı çalışmasını İnternet üzerinden elektronik dosya halinde herkesin kullanımına açılacağını bildirdi. 

Türkan Akten'in konuşmasından sonra kendisine  Düzenleme Kurulu Başkanı Prof.Dr.Lale Balas tarafından plaket takdim edildi. Türkan Akten de, kendi yaptığı ve bir sandal betimlemesi olan yağlı boya tabloyu Prof. Dr. Lale Balas'a hediye etti.

Daha sonra  Başkanlığını İstanbul Üniversitesi Fiziki Coğrafya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Barbaros Gönençgil'in yaptığı panel oturumuna geçildi.

Panelde; Prof. Dr. Barbaros Gönençgil;Türk Boğazlar Bölgesinde Çevre Güvenliği Açısından “Özel Duyarlı Deniz Alanı” Kavramı, Dr. Nur Jale Ece, Denizlerdeki Mare Liberum İlkesi İçin Ciddi Tehdit: Deniz Haydutluğu,e Yard. Doç. Dr. Birsen koldemir, Göçmen Vapurlarından Yüzen Şehirlere: Yolcu Taşımacılığı, Kapt. Cahit İstikbal, Uluslararası Denizcilik Örgütünde (IMO) Türk Boğazları, Dr. Eyüp Akçetin, Güvenlik ve Kalite Değerlendirme Sistemi İle Risk Yönetimi konulu sunumları gerçekleştirdi. 

Tüm panelistler daha sonra katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. 

Mustafa Kemal Üniversitesinde davet

Türkiye'nin Kıyı ve Deniz Alanları 9. Ulusal Kongresine katılan tüm panelistler önceki akşam Mustafa Kemal Üniversitesi rektörlüğünde akşam yemeği davetinde ağırlandı.

 

Editör: TE Bilişim