Ne Gemi Ne Uçak! O Bir “Ekranoplan”!

Bir geminin tüm yeteneklerine sahip bir uçak düşünün ya da bir uçağın okyanusta yüzebildiğini! Buna gerek yok… İşte Rusların askeri projesi: Ekranoplan!

Savaş stratejisi konusunda oldukça başarılı bir millet olduğu öne sürülen Rus’ların bir ulaşım aracı daha gün yüzüne çıktı. Hazar Denizi Canavarı unvanına layık görülen ve Rusya’nın soğuk savaş esnasında görevin belkemiği olan Ekranoplan, yüzebilen bir uçak, uçabilen bir gemi olacak şekilde geliştirilmiş.

1960’lı yılların ortasından Amerika’nın casus uyduları tarafından tesadüfen görüntülenen Ekranoplan, bu keşfe kadar hiç bir ülke veya ekip tarafından farkedilmemiş. 20.yy’ın sonlarına doğru gizemini yitiren ve tam anlamıyla görüntüsü alınan yarı gemi yarı uçak aracı, Sovyet lideri Nikita Kruscev’in yakın arkadaşı Aerodinamik Uzmanı Rostislav Alekseyev tarafından geliştirilmiş. Sürekli olarak denizin 15-20 Metre üzerinde uçabilen ve özel jet motorları sayesinde çok ani şekilde hızlanabilen Ekranoplan, normal jetlere oranla yarısından da az bir yakıtla hareket ediyormuş. Denizde dalga oluşturmadığı ve yüksekten uçup radar hava sahasına girmediği için savaş süresince gizemini korumayı başarmış. Aynı anda 500’e yakın kişi taşıyabilen dev aracın, savaşın bitmesiyle savunma projesiyle birlikte askıya alındığı biliniyor. Ekranoplan’ın tüm görsellerine galerimizden ulaşabilir ve gezinebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim