Nautilus, 6 bin metreden bulgu toplayabiliyor. Uzmanlar, “Petrol,maden ve gaz yataklarımızı ABD’ye gönderebilir”endişesinde. Titanik batığını bularak üne kavuşan ve 6 bin metre derinliğe kadar araştırma yapabilen Amerikan Deniz Araştırmaları Vakfı’na ait Nautilus gemisinin Karadeniz seferi tartışmalara neden oldu. Gemi üzerinde bulunan iki araştırma denizaltısı, 6 bin metreden görüntüleme ve bulgu toplama yeteneğine sahip. 16 personel ve çeşitli bilim dallarından 25 bilim insanının görev yaptığı gemide ayrıca bir belgesel kanalı için de çekim yapılıyor.

Türkiye Sualtı Araştırmalar Vakfı Başkanı Oğuz Aydemir, bu yeteneklere sahip bir geminin Türkiye kıyılarında yapacağı araştırmada, bizim dahi bilmediğimiz verilere ulaşılacağını, bunların doğrudan ABD’ye gönderilebileceğini savundu. Geminin valiliklerden alınan “film çekme” izniyle faaliyet gösterdiğini, bu faaliyetlerin denetlenemeyeceğini ileri süren Aydemir şöyle konuştu: “Vakıf olarak çekincelerimizi Deniz Kuvvetleri, Sahil Güvenlik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ilettik. Kimse bir şey yapmadı. Bu gemi, üzerindeki donanımla su altındaki madenlerin tespitini yapabilir, jeolojik ve morfolojik yapıyı ortaya koyabilir, petrol, gaz var mı yok mu bunu belirleyebilir ve uydu vasıtasıyla anında ABD’ye gönderebilir. Geminin elde ettiği verileri Türkiye ile paylaşacağı yönünde bir anlaşması var mı? İzinler valilik tarafından değil, Ankara’dan verilmeli. Ayrıca verilerin paylaşımı konusunda net hükümler getirilmesi şart.”
 
Denizlerimiz delik deşik
 
Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Türkiye’de araştırmaların çoğunun yabancı gemilerle yapıldığını söyledi. Öztürk, “Sualtı araştırmalarına ayrılan kaynak bir marinadaki yatların değeri kadar bile değil. Türkiye denizleri, yabancı gemiler tarafından delik deşik ediliyor. Bunun için onları değil, kendimizi suçlamalıyız. Bu tür gemiler çıkan bilgi ve bulguları saklayabilir” dedi.
 
Şüphecilik ve dedikodu
 
Nautilus’un faaliyetlerini organize eden BOSAV Başkanı Tufan Turanlı, şüphe duyan herkesi gemiye davet etti. Turanlı, “Gemi, internetten 24 saat yayın yapıyor. İsteyen ne yaptığımızı görebilir” dedi.

Editör: TE Bilişim