İstanbul’da NATO Tatbikatı

İstanbul’da NATO’nun 12 üye ülkesinin katıldığı bölgesel tatbikat gerçekleşiyor. Tatbikatın, ortak faaliyet imkanı ve işbirliğinin geliştirilmesi için örgüt üyelerinin potansiyelinin güçlendirilmesine yönelik olduğu belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetlerinden edinilen bilgiye göre tatbikata; 84 Türk ve 48 Azeri yetkili, Macaristan, Bosna Hersek, Sırbistan, Moldova, Ürdün, Ukrayna, Kazakistan, Moritanya, Cezayir ve Pakistan gibi ülkelerden ise 48 personel katılıyor. Uzmanlar, bu tatbikatın planlı bir eylem olduğu ve NATO üyelerinin sadece bölge çapında ortak faaliyette bulunma yeteneklerini geliştirmeyi hedeflediğini kaydediyorlar.

NATO’da görev yapmış eski 1. Zırhlı Tugay Komutanı (E) Tuğgeneral Ali Er  verdiği demeçte İstanbul’daki NATO tatbikatına dair görüşünü anlattı: Başlattığımız tatbikat aslında tamamen NATO’nun kendi içerisinde özellikle “Partnership Coordination” dediğimiz ortak NATO’ya üyesi olmayan ama NATO ile kendi geleceğini bir gören ülkelerin eğitimleri, NATO’nun komuta kontrol sistemleri içerisinde onların entegrasyonunu ki, bunu NATO içerisinde biz CJTF deriz, Combined Joint Task Force kapsamında ki, hem NATO’nun kendi müttefik ülkeleri hem de NATO üyesi olmayan ülkeleri ortak bir harekat yapabilmeleri için hazırlık mahiyetinde bir tatbikattır. Tabi ki, her askeri tatbikatın siyasi bir mesajı vardır. Ama bu siyasi mesajın ben şu an için yani Karadeniz’deki gerginlik, özellikle Ukrayna konusu üzerinde keskinleşen saflarla ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu tatbikat zaten fiili bir tatbikat değildir.

 Bilkent Üniversitesi'nden askeri uzman Güneydoğu Gazisi Koray Gürbüz’ün konuyla ilgili düşünceleri şöyledir:

 Bu tatbikat aslında silahların kullanıldığı bir tatbikat değildir. Toplam personel sayısı, toplasanız en fazla 140 kişinin katıldığı bir tatbikattır. Bu tatbikatın amacı, NATO karargahı içerisinde birliklerin nasıl koordine edildiği, nasıl irtibat sağlandığı ve buna bağlı olarak da birliklerin hareket tarzlarının nasıl olmalı diye incelenip sadece similasyon üzerinde yapılan bir tatbikat modelidir. Sadece bilgisayar üzerinde yapılan bir tatbikattır. Türkiye’nin bu tatbikatlar konusunda biraz daha dikkat etmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bölgede çok hareketli saatler ve bölgesel savaşın her an çıkacağı bir dönem yaşıyoruz. İşte Irak krizi, Suriye krizi, Kıbrıs krizi, İsrail’in Ortadoğu’daki hedefleri, Amerika’nın Ortadoğu’daki hedefleri, Amerika’nın İran’ı tehdit etmesi. Baktığımız zaman, bunlar hep böyle bölgesel tehditler ve bölgede savaşın her an çıkmasına yönelik olan hareket tarzlarıdır. O yüzden Türkiye’nin ev sahipliğini yapacağı veya kendi kontrolünde olan bir konu üzerinde, mesela Boğazlar gibi, çok dikkatli olması gerekiyor. NATO’nun her dediğini yapmak değil, Türkiye’nin bölgesel barışı düşünüp bu doğrultuda hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. 

Editör: TE Bilişim