Rus savaş gemileri Akdeniz'in ardından şimdi de Karadeniz’de …Gazeteci yazar Semih İdiz, Rusya’nın Karadeniz’de başlattığı tatbikatın bölgedeki durumla ilgili olduğunu belirterek “Doğu Akdeniz, Akdeniz açık denizlerdir ve Amerika nasıl 6. filosunu orada tutuyorsa Rusya’da sık sık bölgede devriye seferleri yapıyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün saat 4.00 sularında ani bir kararla Karadeniz’de son 20 yılın en büyük askeri tatbikatının emrini verdi.

Askeri tatbikat, Putin’in emrinin ardından birkaç saat içinde başladı. Rus basınına göre; tatbikata, Rusya’nın Sivastopol’deki Karadeniz Donanma Üssü’nden 36 savaş gemisi ve 7 bin asker katılıyor. Ayrıca 20 savaş uçağı ile paraşütçü birlikleri de tatbikatta yer alıyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da helikopterle gelerek tatbikatı yerinde inceledi. Tatbikatta, Rus donanmasının savaşa her an hazır olma potansiyelin test edileceği belirtildi.

Tatbikatın Rusya’nın son yirmi yılda gerçekleştirdiği en büyük askeri tatbikat olacağı belirtiliyor. Rusya, Suriye’deki iç savaş nedeniyle geçen ay da Akdeniz’de kalıcı olarak savaş gemisi bulundurma kararı almıştı.

Peki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun da yerinde izlediği tatbikat, Akdeniz'de yükselen Suriye tansiyonuyla mı ilgili? Gazeteci yazar Semih İdiz RS FM’de yorumladı.

Semih İdiz: Rusya’nın amacının ne olduğunu bilmesek bile Rusya böyle bir konjonktürde elbette ki bölgedeki durumla bağdaştırılacağını bilerek bunu yapıyor. Onun için bölgedeki durumla tamamen ilgisiz olduğunu söyleyemeyiz. Burada Suriye meselesi onun genelinde Orta Doğu’da böyle bir yeni soğuk savaşa yol açtı. Bu soğuk savaşın bir ayağı, bölgesel. Bir ucunda İran, diğer ucunda Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkeler var. Ama bunun aynı zamanda bir global ayağı var. O da Amerika’yla Rusya’nın bölgeye dönük rekabetleri. Hal böyle olunca, Suriye’de muhalefet cephesi etrafında bir takım kenetlenmeler ortaya çıkınca, bazı ülkeler muhalefetin silahlandırılmasından söz ediyor.

“DOĞU AKDENİZ’DE ABD VARLIĞI GÜÇLENİYOR”

Bu arada Türkiye ile İsrail’in barışması Doğu Akdeniz’de Amerikan varlığını güçlendiriyor. Dolayısıyla Rusya’nın kendi gövde gösterisinde bulunmak istemiş olması yüksek bir ihtimaldir tabi. Ama Rusya’nın “Evet biz bunun için yapıyoruz” demesine gerek yok. Çünkü Doğu Akdeniz, Akdeniz açık denizlerdir ve Amerika nasıl 6. filosunu orada tutuyorsa Rusya’da sık sık bölgede devriye seferleri yapıyor.

NATO, TATBİKATTAN RAHATSIZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in verdiği beklenmedik talimatla Rus ordusunun Karadeniz'de tatbikat yapması, NATO'yu rahatsız etti.

Rus Kommersant gazetesinin ulaştığı üst düzey bir diplomatik kaynak, "Resmi açıdan bakacak olursak, Rusya'nın yapacağı tatbikatları önceden bildirmek gibi bir yükümlülüğü yok. Bu nedenle haklı sayılabilir. Ancak NATO'daki partnerleri böyle hareket etmiyor. Karşılıklı güven ve şeffaflık konusunda Rusya ile anlaştığımız için herhangi bir tatbikatı önceden Moskova'ya bildiriyoruz" diyerek NATO'daki rahatsızlığı dile getirdi.

İDİZ: RUS DİPLOMASİSİ BİLİNÇLİDİR

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in basın sözcüsü Dmitriy Peskov, Moskova’nın Karadeniz'deki tatbikat konusunda ortaklarını önceden uyarma yükümlülüğü olmadığını açıkladı. Peskov, Putin’in Başkomutan sıfatıyla tatbikatı bizzat izleyebileceğini söyledi. Peskov’un sözlerini Gazeteci –yazar Semih idiz şöyle yorumladı:

Semih İdiz: Bir gövde gösteri yapıyor olabilir. Çünkü Rusya böyle bir konjonktürde böyle bir operasyona girişmesinin aynen öyle yorumlanacağını bilerek yapıyor bunu. Rus diplomasisi gayet bilinçlidir ve çok eski deneyimi vardır. “Böyle hassas bir dönemde şimdi orada askeri operasyon yapmayalım, yanlış anlaşılır” da diyebilirdi elbette. Bunu demediğine göre bilinçli bir şekilde yapıyor.

Editör: TE Bilişim