Nato Gemileri Karadeniz’e Dönüyor

 NATO savaş gemileri Karadeniz sularına dönüyor. Grubun, önümüzdeki günlerde üç birinci sınıf gemiden oluşacağı bildirildi.

Karadeniz’e dün ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı komuta gemisi USS Mount Whitney ile güdümlü füze donanımlı USS Cole destroyeri girmişti. Askeri diplomatik çevrelerden bir kaynak, RIA Novosti’ye demecinde, “Fransa Deniz Kuvvetleri’ne bağlı istihbarat gemisi Dupuy de Lome, 17 Ekim’de Amerikan gemilerine katılacak” dedi.

Ukrayna’nın güneydoğusunda ateşkes rejiminin uygulanmasına ve Ukrayna sınırındaki tatbikatın ardından Rusya ordusunun çekilmesine rağmen NATO gemilerinin Karadeniz’deki varlığını azaltmamasından duyduğu şaşkınlığı dile getirdi. Haber ajansının muhatabı, “NATO, Kiev’e siyasi destek bahanesiyle Karadeniz’i, derinliğini, hidrolojisini incelediği açık” dedi.

Montrö Sözleşmesi'ne göre Karadeniz’e kıyıdaş olmayan ülkelerin savaş gemileri, Karadeniz’de en fazla 21 gün kalabilir. Bu tür savaş gemilerinin genel ağırlığı, 30 bin tonu geçmemeli. ABD Deniz Kuvvetleri’ne bağlı USS Taylor firkateyni, geçtiğimiz aylarda Karadeniz’de bulunma limitini 11 gün aşarak bu Sözleşme’yi ihlal etmişti.

Editör: TE Bilişim