Nakitteki firmalar fiyatların düşmesini bekliyor

Son iki yılda 120’nin üstünde ikinci el gemi satın alan Türk firmaların gemi yatırımlarının bu yıl da devam etmesi bekleniyor. Pelikan Denizcilik Genel Müdürü Meltem Suloğlu, gemi almak için fiyatların düşmesini bekleyen çok sayıda müşteri olduğunu söyledi.

Ekonomik krizi en iyi nakitteki yatırımcılar değerlendirdi. Geleneksel denizcilik firmaların yanında nakitteki yatırımcılar da fiyatların düştüğü dönemde çok sayıda gemi aldı. Gemi yatırımı yapan sektörlerin başında ise Tekstil geliyor. 2010 senesinde denizciliğe çok sayıda yatırımcının girdiğini doğrulayan Suloğlu,

“Fonlar ve nakitteki yatırımcılar gemi almaya başladı. Geçen yıl gemi fiyatlarının artışındaki neden biraz da buydu. Denizciliğe ise en çok tekstil firmaların girdiği görülüyor” dedi.

Gemi fiyatlarının Ocak 2011 itibariyle tekrar düşüşe geçtiğini söyleyen Pelikan Denizcilik Genel Müdürü Meltem Suloğlu, herkesin piyasanın biraz daha düşmesini beklediğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ocaktan itibaren gemi fiyatları yeniden düşmeye başladı ve bir süre daha devam edecektir. Bir alıcı için en iyi zamandayız. Ancak beklendiği gibi uzun süreli olmayabilir bu fiyatlar. Yatırımcılar yeniden gemi almak için piyasaya para sokmaya başladıklarında bence fiyatlar yeniden yükselecektir. Bizim de gemi almak için fiyatların düşmesini bekleyen çok sayıda müşterimiz var. 2011 ve 2012 yılında yeni inşaya talebin çok daha fazla olacağını düşünüyorum.”

Türkler gemi alan taraf oldu

2009 ve 2010 senelerinin kendileri için çok iyi geçtiğini ifade eden Suloğlu,

“Çünkü gemi fiyatlarında en düşük fiyatları gördük. Cesaret edip o piyasaları kullanan birçok yatırımcı bugünkü fiyatların dahi altında gemi almış oldular. 2001 yapımı 48.000 dwt’lik bir gemiyi 21 milyon dolara satmıştık. Bu gemi dönem içinde 30 milyon doları gördü, bugün ise 24 milyon dolar seviyesinde. Krizin kendi içinde fırsatlar çok oldu ve güzel paralar kazanan firmalar oldu” diye konuştu.

Türk firmaları kriz döneminde gemi alan taraf olduğuna dikkat çeken, son iki yılda Türk firmaların daha cesur olduğunu ve 120’nin üstünde gemi satın aldığını belirtti. Suloğlu’na göre 2011’de de Türk firmaların gemi alımları artarak devam edecek.

Tankerin alıcısı yok

Türkiye piyasasında handy ve supramax’ların en revaçta gemi tipleri olduğunu söyleyen Suloğlu, uygun fiyata 2000 üstü Japon yapımı çok iyi özelliklerde 30’ün sütünde gemi bulmanın mümkün olduğunu kaydetti. Tanker sektörünün çok zor günler geçirdiğini dile getiren Suloğlu, “Gemilerin fiyatlarını çok düşürdüğümüz halde alıcı çıkmıyor. Çok sayıda satılık gemi olmasına rağmen piyasada iş olmadığı için gemilerin de alıcısı olmuyor” dedi

Editör: TE Bilişim