Nakit zenginleri yatırıma başladı

Gemi inşa sanayisinde büyük yatırımlar yaparak dünyanın en büyük ikinci gemi inşa ülkesi haline gelen Çin’de kriz yatırımcılar için yeni fırsatları da beraberinde getirdi.

Çin’de bir emlakçı ülkenin bir numaralı gemi inşa grubu olmak için kesenin ağzını açtı. Çinli gayrimenkul şirketi Hubei Baibuting Group, finansman krizini değerlendirip Çin’de büyüklü küçüklü tersaneleri alıp en büyük olmayı amaçlıyor.

Shandong Baibuting tersanesinin sahibi olan Hubei Group’un amacı krizi fırsat bilip Çin’in en büyük gemi inşa grubu olmak. Şirket bu amacına ulaşmak için Guangdong, Zhejiang, Guangxi ve Shangai bölgesinde dört tersane alacağını açıkladı. Şirket yıllık iki milyon dwt olan gemi inşa kapasitesini 6 milyon dwt’ye ve yıllık satış gelirini de 8,7 milyar dolara çıkarmayı planlıyor. Bu kapasite Çin gemi inşa birliğinin (China State Shipbuilding Corp) % 60’ını oluşturuyor.

Şirketin Başkanı Mao Yonghong basına yaptığı açıklamada, ekonomik küçülmeden dolayı yılın ikinci yarısında tersanelerin finansman sıkıntılarıyla karşı karşıya kalacağını ve bunun da gemi inşa sanayisinde yatırım amaçlayan kendileri için fırsat olacağını söyledi.

Bazı uzmanlar ise gemi inşa sanayisine yatırım yapmak için henüz erken olduğunu, çöküşün 12 aydan 24 aya kadar daha devam edeceğini belirtiyor.

Uzmanlara göre Çin’de küçük yatırımcılar için başka bir fırsat ise gemi alımı. Denizciliğe girmek için altın fırsat olarak derlendirilen bu dönemde ikinci el gemi fiyatlarında ciddi düşüşler olduğu belirtiliyor. Birçok Çinli yatırımcının 10-15 yaş arası supramax ve panamax gemi alımı yapmak için araştırma yaptığı kaydedildi. Yatırımcıların beklentisi ise gemi fiyatlarının daha da düşeceği doğrultusunda olması nedeniyle satışların ileriki dönemde artabileceği vurgulandı.  

 

Editör: TE Bilişim