Bozcaada'da demirli olan M/V Mercy God'un sökümüne tepki gösterildi

29 Aralık 2015 tarihinde Beylik Koyu'nda karaya oturan ‘M/V Mercy Cod’ isimli kuru yük gemisi bulunduğu yerde sökülüyor. Bozcaadalılar, 1978 yılı yapımı gemide asbest başta olmak üzere çevreye ve canlı yaşamına zarar verecek kimyasallar madde incelemesi yapılmadan geminin sökülmesine karşı tepki gösteriyor. 

ASBEST İNCELEMESİ YAPILMADI

Batı Afrika ülkesi Sierra Leona bandıralı, 88 metre uzunluğundaki ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "M/V Mercy Cod" adlı kuru yük gemisi 29 Aralık 2014 tarihinde Bozcaada Beylik koyunda karaya oturmuştu. O tarihten günümüze karaya oturduğu yerde turistlerin ilgi odağı haline gelen gemi hakkında, tamir ve kurtarma işinin maliyeti gerekçe gösterilerek bulunduğu yerde söküm kararı alındı. Dünyada Hindistan, Bangladeş, Çin, Pakistan gibi birkaç ülkede gerçekleştirilen gemi söküm işlemi yol açtığı çevresel sorunlar, canlı yaşamına dönük tehlikeler ve işçi sağlığı iş güvenliği gibi etkenler nedeniyle yıllardır önemli eleştirilerin odağı olmuş durumda. İzmir Aliağa yakınlarında bulunan Gemi Söküm tesisleri yol açtığı çevre ve işçi sağlığı - güvenliği konularında yoğun eleştirilerle gündemden hiç düşmezken, Bozcaada gibi denizel ve karasal koruma altında bulunan bir adanın sahilinde bu işlemin yapılması şaşkınlık ve tepki ile karşılandı.

Yaşlı gemilerin çoğunda yalıtım maddesi olarak asbest kullanıldığı bilinmesine rağmen 1978 yılı yapımı M/V Mercy God gemisinde söküm öncesi asbest olup olmadığına dönük herhangi bir araştırma yapılmadığını dile getiren Bozcaada Forum üyeleri, bu durumun yaratacağı risklere dikkat çekerek sökümün durdurulması için Bozcaada Kaymakamlığı'na dilekçe verdi. 

Editör: TE Bilişim