M/V GULF RIO Gemisi ARAS Deniz İnş. A.Ş. tarafından Yeniden Yüzdürüldü

07.01.2015 tarihinde Samsun’da karaya oturan St. Kitts & Nevis bayraklı, LOA 89,38 m, DWT 3651 ton olan 1985 yapımı M/V GULF RIO (IMO 8602945) adlı kuru yük gemisi ARAS Deniz İnş. A.Ş. tarafından yerinde yük tahliyesi yapılarak yeniden yüzdürüldü ve Ünye’ye çekildi.

Kdz. Ereğli Liman Başkanlığı’nın koordinesinde gerçekleştirilen operasyonda öncelikle yakıt sızıntısı ihtimaline karşı gemi önleyici deniz bariyeri ile çevrildi, tüm yağ, yakıt, sintine tankları boşaltıldı. Tüm operasyon boyunca bölgede sıyırıcı, emici bariyerler ve pedler hazır vaziyette tutuldu.

Geminin ambar kapakları İstanbul’dan getirilen, Aras Deniz İnş. A.Ş. firmasına ait Herkül adlı yüzer vinç ile açıldı. Ambarda bulunan yaklaşık 3.000 ton deniz suyu ile bozulmuş soya fasulyesi vinç yardımı ile boşaltıldı ve büyükşehir atık alım sahasına gönderildi. Sonrasında geminin ambarı su sızdırmaz hale getirilerek, gemi yeniden yüzdürüldü. Yüzdürülen gemi önce Tekkeköy civarında güvenli bir limana çekildi, bakımları gerçekleştirildi, akabinde Ünye’ye ye römorkör yedeğinde kızağa çekildi.

Geminin tamir edilerek yeniden kullanıma alınması planlanıyor. Operasyon hava muhalefeti dâhil 73 günde, 20 personel ve 5 parça deniz vasıtası ile başarılı ir şekilde tamamlandı.

Editör: TE Bilişim