"M/V Civra" İspanya'da Alıkonuldu

İspanya’nın kuzeyindeki Asturias bölgesinde bulunan Gijon kentinin limanında 20 gündür bekletilen Türk gemisinin personeli, maaşlarının yatırılmamasından dolayı iş akdini tek taraflı feshettiklerini belirterek, Türkiye’ye geri dönmek için yetkililerden yardım istedi.

Fransa’dan aldıkları 7 bin 500 ton buğdayı Suriye’ye götüren "Civra" adlı Türk gemisinin, 2 Aralıkta yakıt almak için durduğu Gijon Limanı’nda yapılan kontrolde belgelerinin eksik olması nedeniyle alıkonduğu belirtildi. 

Gemideki 19 kişiden oluşan Türk mürettebat üyeleri, işletmeci firmanın verdiği sözleri yerine getirmemesi ve son 3 aydır maaş alamamaları nedeniyle iş akdini tek taraflı feshettiklerini ve şu anda tek isteklerinin Türkiye’ye dönmek olduğunu anlattılar.

Maaşlarını alamamalarından dolayı zor durumda olan Türk denizciler, "Ailelerimize karşı sorumluluğumuzu yerine getiremiyoruz. Hasta olan, ilaç alması gerekenlere tedavi parası gönderemiyoruz, kredi kartları, ev kirası, elektrik, doğal gaz borçlarımız var. Eşlerimiz zor durumda. Alacaklı olduğumuz halde rezil durumda ve çaresiziz. Para ve yeterli kumanyamız yok. Bize el uzatılmasını bekliyoruz" dediler. 

"Burada unutulmak istemiyoruz" diyen mürettebat üyeleri, kendi imkanlarıyla Türkiye’ye gidemeyecek olanlar için yetkili makamların yardım etmesini istedi.

İspanya’da benzer bir olay, yakıt borcu ve mürettebata maaş ödememe nedeniyle 3 aydır ülkenin güneyindeki Ceuta Limanı’nda bekletilen "Rhone" adlı diğer bir Türk gemisinde yaşanıyor. Halen gemide bulunan 10 Türk mürettebat yasal mücadelesini Uluslararası Ulaştırma Federasyonu (ITF) aracılığıyla yürütürken, aynı şekilde parasız ve kumanyasız zor durumda bulunuyor. Türkiye’ye dönme kararı alan mürettebat, parası olmadığından ITF’den gelecek biletleri bekliyor.

Editör: TE Bilişim