Muhasebeci ve nakliye danışmanlık şirketi Moore Stephens tarafından hazırlanan yıllık gemi işletme maliyetleri raporu OpCost 2012 bulgularına göre, 2011 yılında işletme maliyetlerindeki genel artışın ana faktörü mürettebat giderleri oldu.

Moore Stephens ortağı Richard Greiner; "OpCost 2012 iyi hem de kötü haberler içeriyor. Kötü haber; bu maliyetler artmaya devam ediyor. İyi haber ise şu: maliyetler üç ya da dört yıl önce olduğu gibi hızlı bir artış göstermiyor"  dedi.

12. yıllık rapor olan son OpCost 2012 raporu, 2.700 'den fazla gemi ile ilgili veri içeriyor, ki bu bir rekor.

Genel olarak, yıllık işletme giderleri endüstri genelinde 2011 yılında yüzde 2,1 arttı. Bu artış bir önceki yıl %2,2 idi.

Cost 2012 raporu, dökme yük, tanker ve konteyner gemileri olmak üzere üç ana tonajda da 2011 yılında işletme maliyetlerinde artış olduğunu belirledi. Tanker ve dökme yük endeksi yıldan yıla 3 endeks puanı (veya %1,7) artarken konteyner gemileri endeksi 5 endeks puanı ya da yüzde olarak söylenirse, %3,1 artış gösterdi.

Geçen yılki OpCost raporunda dökme yük, tanker ve konteyner gemisi endekslerinde sırasıyla beş, iki ve üç puan artış görülüyordu.

2011 yılında, mürettebat maliyetleri yüzde 21 'lik artıştan sonra yıl bazında 3.3 arttı.

Konteyner tonajında, mürettebat maliyetinde ortalama artış %3,4 iken bu rakam bir önceki yılda %2,9 olmuştu. Küçük konteyner tonajında ise (1000 TEU'ya kadar) maliyet artışı %3,9 olarak gerçekleşti.

Mürettebat giderlerinde en büyük artışı 25.000 DWT üzeri büyük kuru yük gemileri ile küçük LPG gemileri (3.000 ila 8.000 m³) yaşadı. Her iki kategoride de artış %6,7 olarak gerçekleşti.

Bu arada, tanker kategörisinde mürettebat giderleri  2010 yılında yüzde 2,7 artış yaşamışken, 2011 yılında bu kategoride ortalama %2.2 artış yaşandı.

Dökme Yük Gemileri

Dökme yükte mürettebat giderlerinde 2010 yılında ortalama %4 artış olmuşken, 2011 yılında artış 2,8 olarak gerçekleşti. Panamx tonajda ise 2011 yılıa oranla mürettebat giderlerindeki artış %5,4 oldu.

Raporda şu değerlendirmeler yer aldı "2011 yılında mürettebat giderleri bir kez daha endüstrinin en göze batan giderleri oldu. Aslında, mürettebat giderlerindeki genel artış, 201o yılındaki artışa kıyaslandığında az da olsa daha düşük kaldı. "

Bu ekonomik oiklimin bir yansıması olabilir veya daha fazla şirketin denizcilikten çıkması ve gemilerin laid-up bağlanması nedeniyle olabilir. Ancak, mürettebat giderleri yüksek işletme maliyetleri içinde en büyük payı alsa da,  daha önceki yıllarda yayınlanan bazı yüksek artışlarla karşılaştırıldığında hala mütevazı kalıyorlar. Iyi insanlara yatırım yapmak denizcilik sektörü için bir zorunluluktur, ve uzun vadede maliyetini geri kazandıracaktır. "

Tamir ve bakım giderleri

Tamir ve bakım için, 2011 yılında %1,1 lik bir düşüş kaydedildi. 2010 yılında ise tamir ve bakımda %4,5 luk bir artış olmuştu.

Raporda, "tamir ve bakımda tek maliyet artışı yaşayan konteyner gemileri oldu. Tamir ve bakım maliyetleri konteyner gemilerinde %3,7 arttı. Tanker sektöründe tamir ve bakım maliyetlerinde genel olarak bir değişiklik yaşanmadı. Dökme yük gemilerinde ise tair ve bakım maliyetlerinde genel ortalamada %1,9 luk düşüş görüldü" bilgilerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim