Panama gibi dünya çapında sayısı git gide çoğalan uluslar listesi, denizcilik endüstrisine yardım etmek ve denizde sıkışıp kalmış mürettebat üyelerini rahata kavuşturmak üzere devam eden çağrılara yanıt veriyor. Yeni Zelanda ise, gözden geçirilen sınır kısıtlamalarında mürettebat değişikliklerine ilişkin kısıtlamaları hafifletmeye yönelik değişiklikler yapacağını açıklayan son ülke oldu.

Panama Cumhuriyeti, hem Panama Kanalı'nda sorunsuz operasyonlar sürdürerek hem de mürettebat transferlerine yardımcı olarak denizcilik endüstrisini destekliyor. Küresel pandemi sırasında nakliye endüstrisine insani destek sağlama çabalarının yanı sıra Carnival Cruise Line'a da benzersiz bir destek sağladı.

Denizcilere devam eden desteğinin bir parçası olarak, Panama kısa süre önce Karnavalı Cruise Line'a Isthmus'ta gerçekleşen ilk mürettebat değişiklğine destek verdi. Panama Denizcilik Otoritesine göre, Pasifik sektörüne demirlenen Carnival gemisi, yaklaşık Filipinler, Hindistan, Endonezya, Myanmar, Nikaragua ve Haiti vatandaşları da dahil olmak üzere 25 farklı milleti temsil eden 91 mürettebatı kıyıya davet etti.

Mürettebat üyeleri Amador'daki Flamenko Yat Limanı'na indi ve daha sonra otobüsle Isthmus'un Atlantik tarafında Colón terminaline transfer edildi. Mürettebat daha sonra Curacao'ya doğru yolculuklarına devam etmek için Carnival Glory'ye bindi. Denizcilik Bakanı Noriel Araúz, Panama'nın mürettebatın kendi ülkelerine geri gönderilmesine yardımcı olmak için bu yardımı sağlamaktan gurur duyduğunu belirterek operasyonu yakından inceledi.

Panama’ya girdiklerinde tüm mürettebat üyeleri, sağlıklı olmakla birlikte, Panama Denizcilik Otoritesi (AMP) ve Ulusal Göç Servisi (SNM) koordinasyonunda, doktorlar tarafından günlük olarak izlendiklerini kaydetti.

Mart 2020'den bu yana, Panama, gemileri, gemi gruplarını ve Isthmus transferleri dahil olmak üzere mürettebat değişikliklerinin yanı sıra mürettebat değişikliği için gereken uçuşlar için de mürettebat üyelerine imkanlar tanıyor. Denizcilerin bu küresel sağlık krizi sırasında tedarik zincirini durdurarak çok değerli kilit işçiler olarak kabul görüdğünü vurgulayan Panama, denizcilik endüstrisine yardımcı olmaya çalıştığını belirtti. AMP bugüne kadar pandemi sırasında 4.000'den fazla mürettebat üyesine yardım ettiğini bildirdi.

Diğer yandan Yeni Zelanda Ekonomik Kalkınma Bakanı Phil Twyford mürettebat değişiklikleri ile ilgili küresel eylem çağrılarına hitaben yaptığı konuşmada, “Yeni Zelanda'ya hava yoluyla gelen ve doğrudan Yeni Zelanda'dan ayrılmak için bir kargo gemisine çıkan yedek mürettebat için de sınır kısıtlamaları uygulanmayacak.” dedi. Gelen mürettebat, çoğu durumda Yeni Zelanda'ya ulaşması sırasında 14 günlük bir karantina işlemini tamamlayacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim