Göçmen kaçakçılarına yönelik olarak, Muğla Cumhuriyet Savcılığı’nın eşgüdümünde, Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Dairesi ile Muğla Emniyeti KOM Şubesi’nin bir yıl süren teknik ve fiziki takibi sonunda geçen hafta yapılan operasyon, kaçakçıların çalışma yöntemlerini de ayrıntılarıyla ortaya çıkardı.
Milliyet’in aldığı bilgiye göre, uluslararası göçmen kaçakçılığı şekebeleri, kaçak göçmenlerin deniz yoluyla götürülmesinde kullanılan teknelerin “yabancı bandralı olmasına” ve kaçakların arasında mutlaka kadınlarla çocukların bulunmasına dikkat ediyor.

Zarara karşı sigorta!

Kaçakların sevkinde kadın ve çocukları alan şebekelerin “tatile çıkan aile” görüntüsü vererek polisin takibinden kurtulmayı amaçladıkları, kullanılan teknelerin “kiralık” olarak seçildiği, böylece teknelerin güvenlik birimlerince yakalanmaları halinde doğacak zararı önlemeyi amaçladıkları bilirlendi.
Polis, göçmen kaçakçılığındaki kazanç yöntemlerinden birinin de sigortadan para alma olduğunu ve yöntemin nasıl işlediğini saptadı. Bu yöntemde, göçmen sevkiyatı şebeke içindeki bir kişi üzerine olan teknelerle. Bu tekneler sigortalatılıyor. Sigortadan para alabilmek için yasal yollardan yurtdışına çıkış yapılıyor. Teknelerin yakalanması halinde sigortadan para alabilmek için ehliyetli ve pasaportlu kaptanlar kullanılıyor. Kaptanlarla sözleşme yapılarak tekneler kiranıyor ve kaptanlar üzerinden translog belgeleri alınıyor. Bu sayede, tekne yakalandığında sigorta şirketinden teknenin parasını alınarak, zarar en aza indirilmiş oluyor.

Acente gibi ortaklar

Takiplerinde, göçmen kaçakçılığını en üst seviyede yapan kişilere “Yolcubaşı” denildiği ve göçmenlerin geldiği ülkeden gideceği ülkeye kadar tümünde “ortak”larının olduğu belirlendi.
Kaçak göçmenlerin, kendi ülkelerindeki şebekelerin elebaşlarıyla para konusunda anlaşmaya varmasıyla sistemin işlemeye başladığını belirleyen polis, Türkiye’den “iki yöntemle” kaçakçılık yapıldığını ortaya çıkardı.
Polisin tespitlerine göre 1. yöntem şöyle:

‘Şoklama’lı yöntem ve ‘yolcubaşı’

- Türkiye’ye “yolcubaşı” aracılığıyla gelen kaçak göçmenler, İstanbul’a indiriliyor ve “şoklamacı” adı verilen kişilere ait yerlerde 1-2 konaklatılıyor.
-Şoklamacıların evlerinde yapılan konaklamaların amacı, polisin takip edip etmediğini anlamak olurken, eğer takip varsa göçmenlerin tekne ya da minibüsler yerine konaklama yerlerinde yakalatılması sağlanıyor.
-Göçmenlerin konaklama süresindeki yiyecek ve içecek ihtiyaçları “Tekneciler” adı verilen kişilerce sağlanıyor.
-Polisin takibi yoksa, göçmenler “Minibüsçüler” tarafından, bindirilecekleri teknelerin bulunduğu koylara götürülüyor.
-Minibüsçüler, aldıkları kaçak göçmenleri “Yüklemeci” adı verilen kişilere teslim ederken, yüklemeciler de teknelere bindiriyor.
-Son olarak “Tekneciler” adı verilen kişiler kaçakları gidecekleri ülkelere kadar götürüyor. Yolcubaşılar, teknecilerle kişi başına anlaşma yaparken, tüm masraflar tekneciler tarafından karşılanıyor.
Göçmenlerin gidecekleri yere ulaşmasının ardından yolcubaşılardan anlaştıkları ücreti alıyor. Sistem içinde yeralan “Şoklamacılar” ve “Minibüsçüler”in paraları da Tekneciler tarafından ödeniyor. Bu yöntemde kişi başı anlaşılan bedelin 3 bin 500 - 4 bin dolar olduğu belirlendi.
Kaçakçılık şebekelerinin 2. yöntemi şöyle:

‘Kapmacı’lı yöntem

-Bu yöntemde, birden fazla Yolcubaşı görev alırken, toplanan göçmenler deniz yoluyla 1. yöntem uygulanarak Yunanistan’a götürülüyor.
-Yunanistan’a ulaşan göçmenler Tekneciler tarafından “Kapamacı” adı verilen kişilere ait yerlerde rehin tutulurken, hangi yolcubaşından para gelirse o yolcubaşının göçmeni bırakılıyor.
-Yolcubaşılardan üç gün içinde haber gelmezse, göçmenlere eziyet edilmesi, ölüme varan dayak ve işkence yapılması olayları başlatılıyor.
Bu yöntemde kaçırılan kişi başına 1200- 1400 dolar ücret alınıyor.

İtalya’da mülteci teknesi battı: 3 ÖLÜ

Türkiye’den yola çıktığı iddia edilen mülteci gemisi İtalya açıklarında alabora oldu, 3 mülteci hayatını kaybetti, onlarca mülteci ise kayboldu. Önceki akşam denizden çığlıkların geldiğini duyan çevre sakinlerinin ihbarı üzerine İtalya Sahil Güvenlik ve Acil Yardım ekipleri alarma geçti. Türkiye’den 5 gün önce yola çıktığı belirtilen ABD bayraklı, 11 metrelik mülteci teknesi, sahile 12 mil kala fırtınanın da etkisiyle kayalık bölgeye sürüklendi. Kayalara çarpan tekne fazla dayanmadı ve alabora oldu. Mültecilerin yardım çığlıklarına kurtarma ekipleri yetişti. Sabaha kadar süren arama ve kurtarma çalışmalarıyla dördü 18 yaşın altında 43 mülteci sağ olarak sahile çıkmayı başardı. Sahil güvenlik ekipleri üç kişinin de cesedini sahile çıkardı. ’Gloria’ isimli teknedekilerin tamamının erkek olduğu, içlerinde 18 yaşından küçüklerin de olduğu bildirildi. Kurtulanların üzerinde numaralar yazılı bileklikler olması dikkat çekti. Yetkililer, bunun kaçakçılık işleminin sistematik halde yapıldığının göstergesi olduğunu dile getirdi. İtalyan basınında teknede mücevherler bulunduğu ve bunların Türkiye’den çalınmış olabileceği iddiaları da yer aldı.

Editör: TE Bilişim