YDO Güverte 1948 mezunu Mühendis Kaptan Refik Akdoğan, denizde geçen ömrünü “Bir Kaptanın 60 Yılı" kitabında anlattı.

Yüksek Denizcilik Okulu’nun dünyanın en iyi ve kaliteli denizcilerini yetiştirdiğinin bir kanıtıdır Refik Akdoğan. 1926’da Karadeniz’in en büyük limanlarından birine ev sahipliği yapan Ordu’da dünyaya gelmiş, Yüksek Denizcilik Okulu’ndan mezun olduğu 1948 yılından sonra da denizden ve denizcilerden hiç kopmamıştır.

Bir kentin şahitlik ettiği limandaki nikah

Refik Akdoğan ağabey denize öyle tutkundur ki, nikahını da 16 Aralık 1953 günü Ordu Limanı’na yanaştırdığı Ordu gemisinde, tüm şehrin huzurunda kıydırır. Yirmibeş yıl denizde ve karada çalıştıktan sonra 1974 yılında Gemi Kurtarma İşletmesi’nde baş uzman iken kendi isteğiyle emekli olur. Denizcilik sektöründe danışman olarak çalışmayı sürdürür. İTÜ Denizcilik Fakültesi’nde verdiği dersler ve yazdığı 19 kitapla yüzlerce denizci yetişirmiştir. Hem mühendis, hem de uzakyol kaptanı ünvanlarını beraber taşıyan ender denizcilerdendir.

Son kitabının geliri denizcilerin ailelerine

Refik Akdoğan ağabey yayınlanan 20’nci kitabı “Bir Kaptanın 60 Yılı”nda, denizi, denizciliği ve yaşamını kaleme aldı. Kitap İlkfer Grup’un sponsorluğunda basıldı. Refik Ağabey ve İlkfer Grup, kitabının tüm gelirini denizcilik eğitimi ve denizcilerin ailelerine destek olması için İTÜ Denizcilik Fakültesi YDO Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’na bıraktı.

Pandemide de boş durmamış

İlkfer Grup Kurucu Ortağı ve İTÜ Denizcilik Fakültesi YDO Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Müh. İlker Meşe, kitabın hikayesini şöyle anlattı:

“Refik Ağabey beni heyecanla aradı. Müsait olduğunda evimden aldır deyince, pandemi süresince hiç boş durmadığını anladım. Ofise geldiğinde tam 5 yeni kitap ile geldi. 2 tanesini bastırtmış, 3 farklı roman ve bir hayat hikayesi. Ama benim gözüme ilk çarpan “Bir Kaptanın 60 Yılı” hikayesi oldu. Yine bir roman zannettim ama Refik Ağabey’in meslek ve hayat hikayesi olduğunu anlayınca, hemen, “Bu kitap benim kitabım” dedim. Çünkü bu kitap Yüksek Denizcilik Okulu’nun tarih kitabıydı. İçerisinde bir sürü anı, yaşanmışlıklar ve tazelenecek anılar ile gerçek bir tarih bitabıydı.Dile kolay, denizci olarak dolu dolu yaşanmış 60 yıl. Hemen bunu İlkfer Grup olarak basımını üstlenmeye karar verdim.

Her zaman destek olacağız

Bu nedenle bu kitabı çok önemsiyorum. Bu kitabın YDO/İTÜ Denizcilik Fakültesi mezunları için çok önemli bir örnek olacağını düşünüyorum. Umarım mesleğinde 60 yıllarını dolduran ağabeylerimiz de anılarını kaleme almaya başlarlar. Bunun için İlkfer Grup olarak her zaman sizlere destek olmaya devam edeceğiz. Türk ticaret filosunun amiral gemisinden mezun olan bizler, gelecek nesillere her zaman güzel ve anlamlı anılar bırakmalıyız. Bu anılar gençlere örnek olmalı ve daime hedef göstermelidir. Bu vesile ile Refik Ağabey’e bu güzel armağanı için tekrar teşekkür ediyorum.

Kitaba sahip olmak için

Kitaba sahip olmak için, alt limit olmaksızın İTÜ Denizcilik Fakültesi YDO Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın aşağıdaki hesap numarasına (IBAN) alt limit olmaksızın bağışta bulunmak yeterli.

İTÜ Denizcilik Fakültesi YDO Mezunları Sosyal Yardım Vakfı
TR97 0006 2001 0220 0006 2970 22

Editör: TE Bilişim