Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) 1951 Makine mezunu, İTÜ KKTC Denizcilik Fakültesi Öğretim Görevlisi Müh. Fahrettin Küçükşahin’in kendisi hakkında yazılanlar, 10 Kasım Atatürk Haftası konuşmaları, Teknik Denizcilik ve Bayramlaşma konuşmaları ile denizcilikle ilgili öne çıkan yazıları kitap haline getirildi.

“Söz Uçar Yazı Kalır” adıyla İLKFER Grup desteğiyle yayınlanan kitabı edinmek isteyenlerin, İTÜ Denizcilik Fakültesi Mezunları Sosyal Yardım Vakfı’nın (DEFAV) IBAN TR 97 0006 2001 0220 0006 2970 22 hesaba 120,00 TL bağış yapmaları yeterli oluyor.

Kitabın önsözünü yazan İLKFER Grup Kurucu Ortağı Müh. İlker Meşe şu satırları kaleme aldı :

Abi-kardeşlik

“Yüksek Denizcilik Okulu’ndan mezun olanlarda okuluna bağlılık ve okulları ile olan kopmaz ilişkilerinin en büyük nedeninin abilik-kardeşlik ilişkisi olduğunu ve bunun çalıştığı gemilerdeki yumuşak, tatlı bir hiyerarşi ile devam etmesi olduğunu düşünüyorum. Okul bittikten sonra gemilerde yaşananlar okulda yaşananlarla birleşince hiçbir okul mezununa nasip olmayacak bir zenginlik oluşuyor. Eşlerimiz de bizlerle sefere çıktıklarında, buna yakinen tanık oluyorlar ve okulun havasını bizlerle yaşamaya başlıyorlar”

Tarihimizin tanığı

“Biz denizicilerin en büyük özelliği arkamızda insan bırakmamızdır. Gemiyi en son biz terk ederiz. Sorumluk alır ve arkamızdan gelenleri yetiştiririz. Gemideki bu süreç aslında okulun bir devamıdır. Yetiştirdiklerimizi takip eder ve onların başarılarından büyük keyif alırız. Bu yazdıklarımın en büyük tanığı, hepimizin hocası, her zaman yanımızda, olan, büyük YDO’lu, gerçek bir denizci, Müh. Fahrettin Küçükşahin abimizin bu kitabı bize geldiğinde bunları düşündüm. Kitabın basımı için bizi tercih etmesinden büyük onur duyduk.Minnetimizi hiç olmazsa bir şekilde ifade etmekte bizi ayrıca mutlu etti”

“Sonra kitabını okumaya başladım. Okumadığım makalelerini, bugün hala güncel olana teknik analizlerini, herkesin bilmesi gereken YDO’nun hikayesini ve Fahrettin Ağabey’i yeniden tanıdım. Bu kitabın yayınlanacak olmasından bir kez daha mutlu oldum. Denizatı ve Denizcilik dergilerinde çeşitli tarihlere yazdığı makalelerden sizler için kısa notlar aldım.

Bugünleri yıllar önce yazmış

1986 yılında ”Denizcilik Yüksek Okulu’nun yeni adı” yazısında YÖK ile uyumu, okulun bağımsız bir akademik yapıya kavuşması için çalışılmasını,

1986 yılında ”Piri Rieis Üniversitesi” yazısında yeni akademik okulun adının bu olmasının uygun olacağını ve denizciliğinin bunun ismi altında özerk bir yapıya kavuşması gerektiği. ( Bu yazıyı okuduktan sonra aynı zamanda isim babası olduğunu anlıyoruz )

1988 yılında Masmavi bir Haliç’e doğru” yazısında doğduğu yerlerdeki çevreye hassasiyetini,

1992 yılında “Yatılık” ile bugünkü denizcilik eğitimini nasıl yozlaştırdığımızı,

1993 yılında ”Qua Vadis” yazısı ile kendisine yapılan haksızlıkları bir ağabey olarak göğüslemesini,

1995 yılında “Denizcilik eğitimi ve sorunları” yazısında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin sorunları kadar STWC’nin yanlış yorumlanması nedeni ile yapılan hataları,

1996 yılında “Deha çalışkanlıktır” yazısında “sıkıştırma ve yanma” fikrini ilk ortaya çıkartan Sadi Karno’yu hatırlamasını,

2000 yılında “Denizcilik eğitimi konusunda rapor” adlı yazısı,

2002 yılındaki “Kawasaki Heavy Industries” yazısındaki ince detayları,

2004 yılında “Gemi Adamları Sınav Merkezi Başkanlığı’na” adlı ders niteliğindeki cevabı,

2004 yılında yazdığı “Yedi Çift” yazısıyla bugun okulumuzda yedi çifte teknelerine sahip olacağını düşündüğünü,

2004 yılında “Uzun ince bir yolda Gemi Makineleri İşletme Mühendisi” yazısıyla unvanının alınmasının hikayesini,

2005 yılında yazdığı ”Köklerimiz” ile okulumuzun kısa tarihini,

2010 yılında yazdığı ”Acı ve gurur veren bir dayanışma” ile okul mezunlarının dayanışmasını,

2011 yılında yazdığı ”Anane, örf ve adetler” yazısı ile okulun farklı yapısını açıklamasını,

2014 yılında yazdığı, ”Ülkemizde denizcilik eğitimi tarihi” ile eğitim tarihimizi,

2017 yılında yazdığı yazı ile Namık Kemal gemisinin nasıl staj gemisi olduğunu

2018 yılında yazdığı “İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin kuruluşu”

Hocalara verdiği değer

1993 yılında “Gemi pervanelerinin layna alınması”, 1993 yılında “Doğal gazın kullanım alanları”, yine 1993 yılında “Dizel motorlarının parçalarının seramiki ile kaplanması”, 1994 yılında “Egzoz gazları ve karbondioksit”, 1995 yılında  “Bakım giderlerini azaltmak ve güvenliği geliştirmek için titreşim yöntemi”, 2008 yılında “Çevre sorunları”, 2010 yılında “LNG tankerleri”, yine 2010 yılında “Analiz yeteneği”, 2013 yılında “Gemi makinaları dizaynı hakkında” gibi teknik yazıları ile bugün konuşulan konuları daha önce kaleme aldığını görecek ve şaşıracaksınız”

Kitapta yer alan kendi ile yapılan röportajdaki bir paragrafta, bizim okul için söylediği sözleri paylaşmak istiyorum : “Hiçbir okulda, türlü  eğitim ve öğretim kuruluşlarında, öğrencilerin arasındaki bağın, bu denli güçlü olduğu başka bir kuruluşu görmek mümkün değildir”

Yine Fahrettin Ağabey’in, “Hocam M. Osman Nihat” adlı makalesinde Atatürk ile ilgili anıyı mutlaka okumalısınız. “Prof. Dr. Necdet Eraslan”, “Dipl. Eng. Faruk Altunbay” ve “Müh. Musa Tebi” yazılarında da okulumuza güç katan hocalarımızı bulacaksınız. Okuyacak ve bir kez daha bu okuldan mezun olduğunuz için övüneceksiniz”

Bu kitapta, hem okulumuzun kısa tarihini, yaşanmışlıklarını, özlemlerini hem de Türk denizcilik eğitiminin sorunlarını ve çözümlerini, Türk denizciliği için teknik sorunlar ve çarelerini okuyacaksınız.

Bu kitapta, ömrünü doğruya, adalete, bitmeyen enerjisiyle Türk denizciliğine veYDO’ya adamış bir insanı, sevgili ağabeyimiz Müh. Fahrettin Küçükşahin’i bulacaksınız.

Eminim, bu kitabı her denizi ve denizciyi sevenler baş ucundan ayırmayacak ve kütüphanesinin baş köşesinde tutacaktır”

Editör: TE Bilişim