Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası'nın Genel Kurulu, 31 Mart tarihinde yapılacak. Bu Genel Kurul öncesi, Oda'nın önceki dönem Başkanlığını yapan ve bu dönem de Başkanlığa aday olan Müh. Muammer Yağız; DenizHaber.Com Genel Merkezine bir ziyaret gerçekleştirerek hedeflerini anlattı.

DenizHaber.Com olarak bu röportajı yayınlıyoruz. Ancak bunu yaparken bunun sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu ve sayfalarımızın bütün adaylara eşit ölçüde açık olduğunu da belirtmek istiyoruz. Haber sitemiz bu yarışta bir tarafta yer almamaktadır. Diğer adaylar da bizi ziyaret ederler veya bültenlerini bize ulaştırırlarsa onlara da eşit ölçüde yer vereceğimizi şimdiden açıklıyoruz.  

Muammer Yağız'ın Ziyareti 

Seçim öncesi ziyaretleri programı kapsamında pek çok üye ve çeşitli sivil toplum örgütlerine ziyaretler yaptıklarını söyleyen Muammer Yağız; ”Bizi tanıyanlar olduğu gibi tanımayanlar da var. Bizi tanımayanlara kendimizi doğru anlatabilmek adına basını doğru bir mecra olarak gördük. Ve Denizhaber'in denizcilik sektörünün en fazla takip edilen haber sitelerinin başında geldiğini biliyoruz. Denizhaber aracılığı ile düşüncelerimizi, yönetime geldiğimizde neler yapmak istediklerimizi göstermek istiyoruz.”dedi.

Daha önce yapmış olduğunuz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

1984 Yüksek Denizcilik Okulu mezunuyum. Kamu ve özel sektörde çeşitli görevlerde bulundum. 28.Dönem GEMİMO Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. 32. ve 33. Dönem GEMİMO Genel Sekreteri, 34.Dönem GEMİMO Yönetim Kurulu Başkanlığı, 40. Dönem TMMOB Yönetim Kurulu üyeliğinde görevlerinde bulundum. Atatürkçü Düşünce Derneği, Türkiye Denizcilik Vakfı, DEFAMED başta olmak üzere çeşitli dernek ve sivil toplum örgütlerinde aktif olarak görev almaktayım.  

                       

Nabız yoklamalarında üyelerin eğilimi nasıl görünüyor? Yönetimden memnunlar mı?

Yönetimin faaliyetleri varsa üyelere duyurması, bilgilendirme yapılması gerekiyor. Ancak biz yaptığımız ziyaretlerde üyelerimizin pek çoğunun oda faaliyetlerinden haberdar olmadıklarını gördük, ayrıca üyeler oda faaliyetlerinin özellikle mesleki ve özlük haklarının korunması, ülkenin sosyal ve ekonomik konularında görüş bildirme alanlarında yetersiz olduğunu düşünüyor ki bizim de fikrimiz bu yöndedir.

Bu çalışma döneminde yapılanları yeterli bulmuyoruz. Üyelerden kopuk, bilgi paylaşımı olmayan bir yönetim anlayışını onaylamamız mümkün değildir. Odamızın 36.Genel kurulunun nerede, ne zaman hangi gündemle yapılacağı konusunda bugün itibari ile hiçbir üyemize mail yolu ile bilgi verilmediği gibi oda web sitesinde de duyurulmamaktadır. Çok garip bir durum...

35. Dönem faaliyetleri yetersiz kalmıştır

Çalışma döneminde yeterli sayıda etkinlik yapıldığını düşünüyor musunuz? Bazı etkinliklerine Sayın Bakanımızın bizzat katıldığını biliyoruz.

Geçmiş dönemlerle karşılaştırıldığında 35.Dönem faaliyetlerinin yetersiz kaldığı aşikardır. 24 aylık çalışma dönemi etkin bir şekilde değerlendirilmemiştir.
Yapılan faaliyetler ve etkinliklere sayın bakanımızın katılımı tabi ki çok önemlidir, ancak bu katılımlar olmasa bile biz uygun gördüğümüz her platformda sektör sorunlarını, mesleki alanlarımızı ilgilendiren hususları çözüm odaklı bir yaklaşımla dile getirmek zorundayız.

Peki şuna mı inanıyorsunuz; ülke genelinde sivil toplum kuruluşlarının genel bir yansıması mı bu, yoksa burada genelin dışında sizin odanızın özel bir durumu mu var? Bir çalışmama, etkin olmama, yönetimin ihmali mi olduğunu düşünüyorsunuz?

Odamızın da bağlı olduğu TMMOB bugün ülkemizin en örgütlü, sayısal anlamda en kalabalık ve etkin sivil toplum kuruluşlarının başında gelmektedir. Birliğe bağlı 23 oda ve bu odaların toplam 400 bin kayıtlı üyesi vardır. Bu birliğin, ülkenin ekonomik, siyasi ve diğer konularında görüş bildiremeyeceğini, kamuoyu oluşturamayacağını, etkinlik yapamayacağını düşünmek mümkün değildir.  Bu 23 odanın hepsinin de yeterince aktif olduğunu söylemek doğru olmaz. Ama içerisinde çok etkili olanlar yok mu tabi ki var.  Bugün boğaz kirliliğinden tutun, kentsel dönüşüme, iş kazaları başta olmak üzere pek çok konuda, ilgili meslek örgütleri çok etkin bir şekilde görüşlerini kamuoyu ile paylaşabiliyor. Konuyla ilişkili etkinlikler yapabiliyor.  Basın açıklaması yapabiliyor, kamuoyu oluşturabiliyor.

Ancak odamıza baktığımızda; odamızın kamuoyunun gündeminde yer alan ve tartışılan konularda, meslek alanlarımızı ilgilendiren konularda, yeterli ve etkin bir kamuoyu oluşturmaktan uzak bir tutum içerisinde olduğunu gözlemlemekteyiz.

Her yıl üye sayımızı % 5 arttıracağız

Gemi makineleri işletme mühendislerinin çözümü bekleyen ama ilgilenilmeyen özel meslek sorunları var mıdır? Yeterli ilgi gösterilmiyor mu yoksa?

Bir açıklamaya ihtiyaç vardır. GEMİMO sadece Gemi Makineleri İşletme Mühendislerinin değil aynı zaman da Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisleri'nin de bağlı olduğu odadır. Dolayısı ile mevcut sorunlar her iki meslek disiplini ile ilişkili sorunlardır.

Mesleki sorunlarımız tabi ki var, bizde bu sorunları üyelerimizin katılımı ve katkısı ile aşacağımızı düşünüyoruz. Ancak bu katılım ve katkı, mesleği icra edenlerin meslek odasına üye olmaları ile mümkündür. Tüm mühendis ve mimarların meslek odalarına üye olması zorunluluğu vardır. Bu bir kanun gereğidir. Ama bu zorunluluk çerçevesi içinde özel sektörde çalışanların yüzde kaçı üye olmuştur! Göreve gelirsek en önemli hedeflerimizden biri her yıl toplam üye sayımızın en az %5 yeni üye artırımı olacaktır.

Peki daha iyi bir denizcilik eğitimi adına oda ne yapmalı sizce? Denizcilik Eğitimi konusunda genel görüşleriniz nedir?

Eğitimin en önemli işlevi nitelikli insan gücü yetiştirmektir. Bu nitelikte insan yetiştirmek ancak iş alanlarının ihtiyaç duyduğu bilgi beceri, alışkanlıkları kazandıracak eğitim ortamının sağlanması ile mümkündür.

Yeni dönemdeki en önemli oda faaliyetlerimizden birisi de; üniversitelerdeki fakülte ve bölüm ilgililerinin oluşturacağı bir kurul oluşturularak, mesleğimizle ilgili günümüz koşullarında nasıl bir eğitim-öğretim verilmesi için neler yapılabileceği hakkında sempozyum düzenlemektir. Alınacak kararların, uygulamadaki takipçisi olmak asli görevlerimizin başında gelecektir.

Denizcilik eğitimi pahalı ve alt yapı yatırımı isteyen bir uzmanlık alanıdır. Maalesef bugün denizcilik eğitimimizin ana meselesi eğitimli gemi adamı yetiştirmek değil, ehliyet sayısını artırmaya yönelik gemi adamı yetiştirmek olmuştur. Ancak bunu tasvip etmemiz mümkün değildir.

Alt yapısı yetersiz kurumlarca eğitim verilir ise çalışan iş gücü sayısı artar ancak, eğitimin kalitesi düşecektir.

Odanın, denizcilik eğitimi üzerine politikalar geliştirmesi, sektörde sinerji oluşturması ve bunu sektörle paylaşması gerekiyor. Bakanlığa ilgili eğitim kurumlarına önerilerde bulunması, yapılacak sempozyum, seminer, toplantılar ile konu gündemde tutulmalıdır. Daha bilinçli ve daha düzeyli eğitim modelini ortaya çıkartmak için çalışmalıdır ve buna öncülük yapmalıdır.

Emniyet Politikalarının Geliştirilmesi Gerekiyor

Ülkemizde denize bir talep var öğrenciler açısından baktığımızda, ancak dünyaya baktığınızda özellikle Avrupa ülkelerinde denize böyle bir talep yok, öğrenci bulunamıyor. Denizciliğin bir mahrumiyet mesleği olmasının da bir payı olabilir mi bunda?

Batı ülkelerinde geliri yüksek bir meslek olmasına karşın denizcilik fazla tercih edilmiyor. Çünkü sizinde belirttiğiniz gibi,- çok haklısınız - mahrumiyetin söz konusu olduğu bir mesleği icra etmekteyiz... Ne kadar geliri yüksek olursa olsun gelişmiş ülkelerde insanlar sosyal hayatlarından feragat etmek istemeyebiliyorlar. Gelişmemiş ülkelerde daha fazla talep var. Çünkü işsizlik var. Ülkemizde de gençlerimizin denizcilik mesleği ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olması gerekiyor.

Çok iyi eğitim alınmış olsa bile Denizcilik sektöründe emniyet politikalarının geliştirilmesi eksik kalmıştır. %90 insan hatasından kaynaklanan kazalar olmaya devam etmektedir.
Yani denizcilik sektöründe eğitim-öğretimin içinde emniyet politikalarının geliştirilmesi çok önemli... Henüz tam olarak geliştirilmedi, takibi de yapılmadı. Gemi kazalarına baktığımızda bunu görebiliyoruz.

Eğer yönetime gelirsek meslek içi sürekli eğitim merkezi oluşturacağız

Belki de bu güvenlik kültürünün yerleştirilmesinde odaların öncülük etmesi gereklidir?

Evet, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri güvenlik kültürünün yerleşmesine öncülük etmeli, yol göstermeli, üyelerine bu konuda gerekli eğitim ortamlarını yaratmalıdır. 
Neticede hepimizin amacı bu ülkeyi daha ileriye taşımaktır. Bu nedenle fikir beyan etmekten kesinlikle kaçınılmamalıdır.

Odanın hem gelirini hem etkinliğini arttırmak istiyoruz

Meslek içi eğitimlerle ilgili planlarınız var mı?

Tabi ki planlarımız var. Bu çalışma döneminde hayata geçirmeyi düşündüğümüz, önem verdiğimiz projelerden birisi Meslek içi sürekli eğitim merkezi (MİSEM) kurarak, meslek içi eğitim çalışmalarını süreklilik kazandırarak gerçekleştirmektir.

İcra ettiğimiz meslek uluslararası standartlarda en fazla sertifika istenen meslek dallarından biridir. Sürekli bir güncelleme ve yenilenmeye ihtiyaç göstermektedir. Dolayısı ile MİSEM bu ihtiyacı gidermeye yönelik açığı kapatacaktır.

Bu organizasyon ile hem odaya gelir sağlayacağız hem de hedeflediğimiz eğitim hizmetini üyelerimize sunacağız.
Gelir oldukça etkinlikler artacak, İstanbul'da başlayıp, İzmir şubesinde devam edecek gittikçe yaygınlaşacak güzel bir eğitim projesi gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

Odanın şuan ki yapısı buna müsait mi?

Bir önceki dönemde zaten bu projenin alt yapısını hazırlamıştık biz. Bu konularda yetki alabileceğimiz gerekli görüşmeleri ve yazışmaları gerçekleştirmiştik. Kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu yöndeki çalışmalarımız mevcut. Hedeflediğimiz eğitim merkezi için şartları uygun hale getireceğiz.

Oda ile üyeler arasındaki diyalogu güçlendireceğiz

Başka ne gibi hedefleriniz var, yönetime geldiğinizde gerçekleştirmeyi düşündüğünüz?

Şu anda odaların üyelerle bağlantılarının çok zayıf olduğunu görüyoruz. Biz yeni dönemde üyelerle temasın artırılması için çaba sarf edeceğiz. Örneğin amaçlarımızdan biri, her üye ile yılda en az bir kere, yönetim kurulunun yetkilendireceği bir üye tarafından etkinliklerde, ziyaretlerde birebir yüz yüze, telefonla veya e-posta ile görüşülecek ve görüşleri alınarak, üyenin söz ve kararlarda yetki sahibi olması sağlanacaktır. Yeni dönemde üyelerimizin hiçbir konuda yalnız olmadıklarını hissettirmek ve odalarına güven duymalarını sağlamak için çaba göstereceğiz. Kamuda ya da özel sektörde ücretli çalışan tüm üyelerimizin sorunlarına daha duyarlı yaklaşılacak, ekonomik ve özlük haklarının alınması için mücadele edilecektir. Odamız meslektaşlarımızın her sorununa sahip çıkarak yönetilecektir.

Bu amaçla, problemlerin çözümü için profesyonel hukuk bürosundan hizmet alınacak ve tüm üyelerimizin hukuki sorunlarına çözüm aranacaktır.
Geçmiş dönemde yaptığımız en önemli uygulamalardan biri bildiğiniz gibi aylık bilançoların web sitesinde yayınlanarak şeffaf ve saydam bir yönetim anlayışında olduğumuzu gösterdik.
Bu dönemde yönetim kurulu kararlarını web sitesinde yayınlayarak bir ilki daha hayata geçirmiş olacağız. Böylece üyelerimize oda faaliyet ve kararlarını yakından takip etme imkanını yaratmış olacağız.

Son olarak üyelerinize iletmek istediğiniz mesaj var mı?

Odamızın; sektör içerisinde yer alan bir meslek odası ile birleşmesi ve/veya tek çatı altında bir araya gelme önerilerinin gündeme alındığı ve tartışıldığı bir dönemde yapılacak olan bu seçim, büyük önem arz etmektedir.

En yaşlı ağabeyimizden, en genç arkadaşımıza tüm meslektaşlarımızın odamıza sahip çıkmalarını, 1 Nisan 2012 günü yapılacak seçimde Çağdaş Demokrat Mühendisler Grubu Yönetim Kurulu aday listemize destek vermelerini bekliyoruz.

Editör: TE Bilişim