"MTV Kaldırılsın" Teklifinde İktidar-Muhalefet İşbirliği

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün ve AKP Milletvekilleri Sadık Badak ve Mehmet Domaç'ın emekleriyle İktidar-Muhalefet işbirliğinin ülke yararına güzel bir örneği sergilendi... 

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’nün ve Ak Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ve Ak Parti  Antalya Milletvekili Sadık Badak'ın  emekleri ve Ak Parti ve CHP Grubunun destekleri ile TBMM Başkanlığı’na sunulan Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı.

Çöllü, deniz araçlarında Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin (MTV) kaldırıldığını, 5 metrenin altındaki deniz araçlarından hiçbir vergi ya da harç alınmayacağını, 5 metrenin üstündeki araçlardan ise boylarına göre yıllık harç alınacağını bildirdi.
 
 CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, TBMM Başkanlığı’na sunulan Denizcilik Müsteşarlığı’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine CHP Grubu adına TBMM Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı.

-DENİZCİLİK KRİZE SÜRÜKLENİYOR-

Denizlerin Türkiye ekonomisinin can simidi olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu, Türkiye’nin yüzünü daha fazla denize dönmesi gerektiğini her fırsat da vurguladığını kaydeden Çöllü, ekonomik krizin dalga dalga yayıldığı bugünlerde sektörün önemi ve varlığını sürdürmesinin büyük önem kazandığını vurguladı. Türkiye’nin gemi inşa sanayinde 23’üncülükten ‘inciliğe yükseldiğini ancak bu tablonun çok değiştiğini kaydeden Çöllü, “Kriz teğet geçti, kriz psikolojik söylemlerinden sonra gerçeğin hiç de öyle olmadığını hepimizin gözleri önünde. Ve üzülerek söylüyorum hala da hükümetin krizi doğru yönettiğini söyleyebilmek güçtür. Kriz denizcilik sektörünü teğet geçmemiştir. Sektörün göbeğine denizci tabiri ile bodoslamadan girmiştir. Ancak hükümet  henüz somut hiç bir adım atmış değildir.
2007 Aralık ayında yeni gemi siparişi 200 iken, 2008 Aalık’ta bu rakam 7 olmuştur. iparişteki 99 geminin yapımı ertelenirken, 68 proje ise tamamen iptal edilmiş durumdadır. Ayrıca istihdamda da ciddi daralmalar yaşanmaktadır. Bugüne kadar yaklaşık 13 bini kişi işini, aşını kaybetmiştir. Yani gemi inşa sektörü ağır bir krize doğru sürüklenmektedir” dedi.
Türkiye ekonomik sorunları aşabilmek için büyük düşünmek zorunda olduğunu kaydeden Çölü, deniz ticareti, deniz turizmi ve balıkçılığın geliştirilmesi durumunda,  Yunanistan’ın kişi başına sağladığı 10 bin dolarlık milli gelir rakamının aşılabileceğini söyledi. Denizciliğin önünün açılması gerekirken, geçen yıl yapılan bir düzenleme ile 5 bin TL’lik cezaların gündeme geldiğini vurgulayan Çöllü, CHP’nin girişimi ile bu sorunun ortadan kaldırıldığını söyledi.

-VERGİ YÜKÜ NEDENİYLE TÜRK BAYRAĞI DALGALANMIYOR-

ABD’ de 18 kişiye bir, Hollanda’da 64 kişiye, İtalya’da 68 kişiye, Fransa’da 85 kişiye İngiltere’de 124, Almanya’da 210,  Yunanistan’da 103 kişiye bir tekne düşerken, Türkiye’de 2 bin kişiye bir tekne düştüğüne dikkat çeken Çöllü, “Amatör denizciliği geliştirmeden, denizciliğimizi geliştirmemiz, denizci ülke olmamız mümkün değildir. Ama maalesef katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, motorlu taşıtlar vergisi ile bu alanının gelişmesinin önüne set çekilmiştir.  Karayollarındaki harcamaların hiçbiri denizlerde yapılmamasına karşın, kara taşıtlarından alınan MTV’nin 8 katı düzeyinde vergi alınmaktadır. Bir de deniz taşıtlarının yaklaşık 2 ay kullanıldığı dikkate alındığında, vergi kara taşıtlarının 40 katına kadar ulaşmaktadır. Böyle bir vergi yükü ile kim tekne alıp denize açılmak ister, kim Türk bayrağını denizlerimizde dalgalandırır” diye konuştu.

 Türkiye’de vergi konusunda “kümesteki kaz” kavramının geçerli olduğunu, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilemediğini vurgulayan Çöllü, “Kümesteki kaz kavramı denizcilik sektörümüzde de geçerlidir. Doğru düzgün bir kayıt sistemimiz olmadığı için kayıtlı kaç tekne varsa onlardan yüzde 40’lara ulaşan vergiler alıyoruz, kayıt dışına ya da yabancı bayrağa kaçanlardan bir kuruş vergi alamıyoruz. Her yıl üretilen binlerce teknenin büyük bölümü, yabancı bayrağa geçiyor, vergilerden kurtarıyor. Dikkatinizi çekmek istiyorum. Bir çok ülke, bayrak satıyor, hiç bir harcama, hiç bir yatırım yapmadan bu yolla para kazanıyor. Bizim vatandaşımız da, kendi ülkesinde daha yüksek bir maliyetle karşılaştığı için bu ülkelere döviz kazandırmaya devam ediyor.  Faturayı ise, ben ülkemi seviyorum, kayıt altına girerim, bayrağımı da dalgalandırırım diyen 1500-2000 kişi ödüyor. Bu anlayışı kabul etmek mümkün değildir” dedi.

“Bizim derdimiz, kayıt olmasın, hiç vergi alınmasın değildir. Diyoruz ki, dünya örneklerinde de olduğu gibi makul seviyede bir miktar alınsın, herkes de yabancı bayrakla uğraşmak yerine, kayıt dışılığa yönelmek yerine kayıt altında vergisini ödesin. Vatandaşlarımız da gönül rahatlığıyla tüm denizlerde kendi bayrağını dalgalandırabilsin” şeklinde konuşan Çöllü, hükümetin adım atmaması üzerine ilgili denizcilik örgütleri ile işbirliği yaparak Kanun Teklifi’ni hazırladıklarını söyledi.  Çöllü,  teklifin temel hedefinin sağlıklı bir kayıt sistemi kurulması ve  makul düzeyde de bir harç alınması olduğunu kaydetti.

-AKP’NİN GERİ ADIMINI ANLAMAK GÜÇ-

 Türk Bayrağı ile ilgili düzenleme konusunda AKP hükümetinin, kendi tekliflerine sahip çıkmadığını kaydeden Çöllü, “Sorunu tam olarak biliyoruz, biliyoruz ancak çözümü her zaman tam olarak ortaya koyamıyoruz. Bu teklif konusunda da üzülerek belirtmek istiyorum, istediğimiz sonuçları tam olarak alabileceğimizi söylemek güçtür. Uzun süre maliye bakanlığı’nı ikna etmek için uğraştık. Teklif birkaç kez gündeme geldi, daha olumlu sonuçlar alınabilmesi için değişiklik önergeleri hazırladık ama son anda ertelenmek zorunda kaldı ve bugüne geldik.  AKP Grup Başkanvekili ‘uzlaşma ile bu teklifi çıkaracağız’ diyordu. Ama kimle, nasıl bir uzlaşma sağlandı bilmiyoruz.  Öğreniyoruz ki, teklifin bazı maddeleri çıkarılacak. Bu düzenlemelerden vazgeçilmiş olmasını, denizcilerimizin anlayışla karşılaması güç olacaktır.Bu teklifin iki ayağı vardı. Birincisi MTV konusunda makul bir düzeye gelinmesi, ikincisi de yüksek vergiler nedeniyle yabancı bayrağa geçmiş teknelerin yeniden Türk Bayrağına döndürülebilmesi.  Şimdi öğreniyoruz ki, teklifin ikinci ayağı ortadan kaldırılıyor. Vergi yükü nedeniyle yabancı bayrağa geçenler için öngörülen teşviklerden vazgeçiliyor.  Bu adımı atmaktan niye vazgeçtiğimizi merak ediyorum. Biz denizci ülke olmak istiyorsak, denizlerimizde olabildiğince kendi bayrağımızı, Türk Bayrağımızı dalgalandırabilmeliyiz. Biz bu düşünce ile önerimizi yapmıştık, şimdi bu düzenlemenin geri çekilmesini anlamakta güçlük çektiğimi ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.


-KÜÇÜK DENİZ ESNAFLARI DA HARÇ ÖDEMESİN-

Teklif ile her yıl vize işlemi getirildiğine dikkat çeken Çöllü, özel tekne sahipleri için 5 yıl geçerli özel tekne belgesi verildiğini, bu durumda her yıl vize uygulamasına geri dönülmesinin bürokratik süreçleri arttıracağını söyledi. Bu konuda düzenleme yapılmasını isteyen Çöllü, ayrıca, daha önce MTV ödemeyen küçük teknelerle taşımacılık yapanlara da harç muafiyeti getirilmesini istedi. Çöllü, “Teklifin 5. Maddesinde, balıkçılarımıza harç muafiyeti getirdik ama bir de küçük teknecilerimiz var. Onlardan harçların yarısının alınması isteniyor. Ancak, Türk uluslararası gemi siciline tescilli olan ve milli gemi siciline tescili zorunlu olanlar dışındaki münhasıran deniz taşımacılığı faaliyetinde kullanılan ticari tekneler, ayrı bir düzenlemeye tabidirler ve yola elverişlilik belgesi gibi belgeler almak zorundadırlar. Ayrıca sayıları 2 bini bile bulmayan bu tekne sahipleri, alt gelir grubundaki küçük deniz esnaflarıdır. Daha önce motorlu taşıtlar vergisi ödemeyen esnafa, yeni bir yük getirilmesinin, ülke ekonomisine ek bir katkı sağlamayacağı açıktır. Bu konudaki önergeme destek vermenizi diliyorum” diye konuştu.

-PERSONELİN ÖZLÜK HAKLARI İYİLEŞTİRİLSİN-

Denizcilik Müsteşarlığı sahil teşkilatında görev yapan bölge müdürü, liman başkanları ile bayrak ve liman devleti denetimleri yapan Gemi Sörvey Kurulu uzmanlarının özlük hakları konusunda mağduriyetler yaşandığına dikkat çeken Çöllü, “bölge müdüleri, liman başkanları ve gemi denetim uzmanlarının gayretli çalışmaları ile Türk bayraklı gemiler kara listeden çıkmış ve gri listeye geçmiştir. Son edinilen bilgilere göre de Türkiye beyaz listeye girmek üzeredir. Bunun dışında Ulusal sefer yapan gemilerin teknik niteliklerinin de yükseltilmesini sağlayan çalışanların özlük haklarında hak ettikleri iyileştirilmenin yapılmasını bekliyorlar. Bu talepleri de dikkatlerinize sunuyorum” dedi.

-TEKLİF YASALAŞTI-

 TBMM’de yapılan görüşmelerin ardından Çöllü’nün de imzasını taşıyan Yasa Teklifi, kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, deniz araçlarından alınan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) kaldırıldı. Yasa kapsamında, liman başkanlıkları ve iç sularda da yetkili belediyeler tarafından bağlama kütükleri oluşturulacak.  Bağlama kütüklerine kayıt olan deniz araçlarına ruhsat verilecek ve her yıl vize işlemi yapılacak. Vize işlemleri, tekne sahiplerinin isteği üzerine 5 yıl süreli de olabilecek. Boyu 5 metreden küçük olan deniz araçlarından hiç harç alınmayacak.  Ruhsat ve vize işlemleri için “5 metreden 9 metreye kadar gemi, deniz ve iç su araçlarından 200 TL”, “9 metreden 12 metreye kadar 400 TL’, “12 metreden 20 metreye kadar 800 TL’, “20 metreden 30 metreye kadar 1.600 TL, “30 metreden büyük olan gemi, deniz ve iç su araçlarından 3 bin 200 TL  harç  alınacak.

Çöllü’nün önergesinin kabul görmesi üzerine, balıkçılarla birlikte, münhasıran deniz taşımacılığında kullanılan gemi, deniz ve iç su araçları da harç ödemeyecek.

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç; Boat Show'da Denizhaber Standı'nı Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu; AKP İstanbul Milletvekili Kemal Yardımcı; Gemi İnşa ve Tersaneler Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş ve Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürü Cemalettin Şevli ile birlikte ziyaret etmişti. Domaç; Boat Show açılışında yaptığı konuşmada da kanun teklifini en kısa sürede sonuçlandıracaklarını söylemişti.

Editör: TE Bilişim