M/T BUKET'in Mürettebatı Yurda Döndü

Gürcistan sahil güvenlik birimlerince karasularını ihlal gerekçesiyle 23 gündür alıkonulan 12 Türk gemici ailelerine kavuştu.  

Serbest bırakılan 4 denizci Panama bandıralı "M/T Buket" adlı gemide kaldı. Kaptan Coşkun Mehmet Öztürk ise kefaleti yatırılmasına rağmen hala hapiste tutuluyor.

Gürcistan Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 gündür alıkonulan 17 Türk gemiciden 12'si İstanbul'a geldi. Aralarında gemide stajyer olarak görev yapan tek bayan Özlem Akıncı'nın da bulunduğu mürettebat THY'nin tarifeli uçağıyla Batu'dan İstanbul'a ulaştı. Atatürk Havalimanı'nda aileleri ve Densa Tanker İşletmeciliği'nin ortaklarından Hüseyin Avni Şan tarafından çiçeklerle karşılanan gemiciler yaşadıklarını basın mensuplarına anlattı. Ailesiyle kucaklaşan denizcilik öğrencisi Özlem Akıncı, sadece tutuklu kaldıklarını bunun dışında başka bir problem olmadığını belirterek sadece biran evvel Türkiye'ye dönmeyi düşündüğünü anlattı.

Kamarot Önder Keçeli de, ailelerine kavuşmaktan daha güzel bir şeyin olmadığını belirterek, yaşadıklarını şöyle dile getirdi: ''Uluslararası sularda sadece Somali'de korsan var biliyorduk alma Gürcistan'da da varmış. 'Rus sahil güvenliğiyiz' diye gemiye binip silahlarla gece bizi yataklardan kaldırdılar. Ne oluyor ne bitiyor haberimiz yok. Geminin cihazlarını, yükümüzü hatta kendi eşyalarımızı bile aldılar.''

Gemi mürettabatlarından birkaç aylık evli Hüseyin Koray Ergün'ü havalimanında eşi Elif Koray karşıladı. Ergün, sıkıntılı geçen günlerde eşine iyi olduğuna inandırmak için kendi el yazısı ile mektup yazdığını belirtti.

Çarkçıbaşı Bülent Taş, sahil güvenliğin gemiye bindiğinde silahları üzerlerine doğrultarak yataktan kaldırıldıklarını bu sırada bağrışmalar yaşandığını ifade etti.

Herkesi balonda topladıklarını söyleyen Taş, ''Köprü üstünü teslim aldılar. Bizi Sinop'un 100 mil açığında özgür bir ortam olan uluslar arası alanda aldılar Poti'ye getirdiler. Gemide 22 gün kadar mahsur kaldık. Gemide sürekli asker vardı. Ama armatörümüz Şinasi bey her türlü ihtiyacımızı karşıladı. Rahatımızın için ellerinden geleni yaptı. Poti'ye gelir gelmez Kaptan Coşkun Mehmet Öztürk'ü hapse attılar. Onun parası da yatırıldı. İnşallah pazartesi günü hâkim karşısına çıkıp serbest kalır.'' diye konuştu.

''GÜRCİSTAN KARASULARINI İHLAL ETMEDİK"

Densa şirketi ortağı Hüseyin Avni Şan ise, Panama bandıralı "M/T Buket" adlı geminin 15 Ağustos 2009 tarihinde uluslar arası deniz suyunda Gürcü sahil güvenlik görevlilerince alıkonulduğunu hatırlatarak, gemideki 17 kişinin tutuklanarak hapse atıldığını söyledi.

Geçen hafta sonuçlanan mahkemede 16 kişinin kefaletle serbest kaldığı için sevinçli olduklarını belirten Şan, ''Ama geride gemi kaptanımızın kaldı. Kefaleti yatırılmasına rağmen dün tahliye kararı çıkmadı. Ümit ediyoruz ki, Sayın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu bölgeye giderek yapacağı temaslar sonucu kaptanı ve gemiyi yüküyle serbest bırakılacağını ümit ediyoruz.'' şeklinde konuştu.

El konulma dışında personelin fazla zorluk yaşamadığını kaydeden Şan, hukuksuzlukla başlayan olayın çalışanlarının özgürlüğünü kısıtladığına dikkat çekti.

Hüseyin Avni Şan, ''Gürcü karasularını ihlal söz konusu değil. Arama Kurtarma Genel Müdürlüğü bölgenin haritasını çıkardı.Geminin alıkonulduğu belli. Dışişleri bakanlığı tarafından da Batum Büyükelçiliği aracılığıyla aynı belge mahkemeye sunuldu. Haklılığımız ortadadır. En kısa zaman içerisinde hukuk yerini bulacaktır.'' açıklamasını yaptı.

İzmit Yarımca Limanı'ndan Abhazya'nın Suhumi limanına gitmek üzere 12 Ağustos'ta 2 bin 800 ton benzin ve motorin yüküyle yola çıkan Panama bandıralı "M/T Buket" adlı gemisi ve 17 kişilik mürettebatı Karadeniz açıklarında Gürcistan sahil güvenlik birimlerinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Editör: TE Bilişim