Aynı anda 5 geminin yanaşabileceği İzmir'in yeni kruvaziyer limanı için teklif alma süreci devam ederken, İzmir'e bu yıl yaklaşık 200 bin yolcu getirecek olan kruvaziyer devi MSC ihaleyi mercek altına aldı. MSC Kurumsal Kıyı Seferleri Yöneticisi Gianluca Suprani, "MSC olarak bu liman ihalesine şöyle bir baktık. Ancak bizim ilgili alanımız denizcilik. Limanla ilgilensek dahi bu sadece terminal alanıyla ilgili olabilir" dedi.
 
Son Tarih 7 Eylül

İzmir Ticaret Odası'nın düzenlediği Seatrade Türk Kruvaziyer Forumu için İzmir'e gelen Suprani, bu yıl 60 sefer, gelecek yıl 100'den fazla sefer yapacakları İzmir'in kruvaziyer turizminde çok iyi bir noktaya geldiğini vurguladı. Suprani, işletme hakkı devri yöntemiyle yapılacak olan ve son teklif verme tarihi 7 Eylül olarak belirlenen İzmir Alsancak Limanı Kruvaziyer Limanı İhalesi'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Suprani, "Özelleştirme ile ilgili gelişmelere net yanıt vermemiz için henüz erken. MSC olarak bu liman ihalesine şöyle bir baktık. Ama şöyle bir durum var. Biz denizcilik sektörü açısından konuyu değerlendirebiliriz. Sadece liman açısından konuya bakabiliriz. Projedeki otel, ticari kiralanabilir alan bizim konumuz değil. Bu konularda deneyim sahibi değiliz. Limanla ilgilensek dahi bu sadece terminal alanı olabilir" diye konuştu. İzmir'e ilk kez 2007'de geldiğini dile getiren Suprani, o gelişinden bugüne kenti oldukça gelişmiş bulduğunu ifade etti. İzmir'in kruvaziyer turizminde çok iyi bir ürün olarak karşılarına çıktığını kaydeden Suprani, "Ben her zaman şehirlerde yolcuların şehrin büyükelçileri olduklarına inanırım. Biz de onların görüş ve önerileri doğrultusunda destinasyonlarımızı yeniliyoruz. Çok uzun zamandır İzmir'e geliyoruz. Hep çok uzun süre gelmemiz hem de anketler ve aldığımız yorumlar, yolcularda İzmir'e karşı çok iyi bir etki olduğunu ortaya koyuyor" dedi.

MSC olarak kente önemli katkıda bulunduklarını ve bu gelişmede büyük paylarının olduğunu vurgulayan Suprani, bu sene Alsancak Limanı'na 60'ı aşkın sefer koyduklarını, gelecek yıl bu sayının yüzde 40 artışla 100'ün üzerine çıkacağını belirterek, "Daha fazla yolcu getirmeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Yüzde 40 Arttış

Homeport açısından değerlendirildiğinde İzmir'de en çok kabin satan kruvaziyer şirketlerinden biri olduklarını vurgulayan Suprani, şöyle devam etti: "İzmir'i homeport yapma çalışmasını zaten başlattık. İzmir'de daha fazla kabin satabilir hale geldik. O nedenle İzmir'in homeport olma talebini çok normal ve yerinde bir süreç olarak değerlendiriyoruz. Yaklaşık her hafta İzmir'den 70-80 yolcu, İstanbul'dan 300 yolcu inip biniyor. Bu sayının İzmir'de daha da artacağına inancımız var."
 
"Alternatifleri değerlendiriyoruz"

Türkiye'den mal tedariki konusunda az tecrübelerinin olduğunu kaydeden Suprani, şu an daha farklı olanaklar olduğu için onları değerlendirdiklerini, Türkiye'den yaş meyve ve sebze konusunda gelecek alternatifleri inceleyeceklerini söyledi. Arkas ile aralarında iyi bir ticari işbirliği olduğunu belirten Suprani, sadece yük taşımacılığı anlamında değil turizm ve yolcu taşımacılığı anlamında da iyi bir ortaklık yaptıklarını vurguladı.

 

Editör: TE Bilişim