Yazdan bu yana Çin açıklarında Çin ile Avustralya arasındaki kömür ticareti anlaşmazlığı nedeniyle 20 veya daha fazla geminin bekletildiği bilinmekteydi. Bu gemilerde çalışan mürettebatın birçoğunun 20 ay kadar gemide olduğu bildirilirken, Çin COVID-19 kısıtlamalarını gerekçe göstererek kömürü indirme veya mürettebat değişikliği yapmayı ısrarla reddetti. Gemi operatörleri ise mürettebat değişikliklerini gerçekleştirmek için alternatif limanlara uğrak yapmak adına kargolarıyla ayrılmayı reddetti.

MSC'nin teklifleri geminin kiralama tarafları tarafından reddediliyor!

MSC, ağustos ayından bu yana Çin'de bekleyen Anastasia isimli gemideki mürettebat değişikliği krizine acil çözüm çağrısında bulunan bir bildiri yayınladı. Bildiride; "MSC, geminin yolculuğu sırasında defalarca, gemideki denizcilerin ailelerinin yanına dönmeleri için mürettebat değişikliğinin yolunun açılmasını talep etti. MSC'nin bu teklifleri geminin kiralama tarafları tarafından henüz uygulanmadı ” ifadelerini kullandı.

Geminin teknik operatörü olarak MSC, mürettebatla düzenli iletişimi bırakmadığını ve bir klinik psikologun gemi mürettebatına uzaktan destek verdiğini belirterek şirketin elinden geleni yaptığını ve aynı zamanda mürettebat değişikliğini kolaylaştırmaya çalıştığını söyledi.

MSC'nin gemiye doktor göndermesi engelleniyor!

Yerel makamların, MSC’nin gemiye doktor gönderme girişimini kısa süre önce engellediği ve şirketin şu anda bunu gerçekleştirmek için diplomatik kanallara başvurduğu biliniyor. MSC, şu ana kadar hiçbir çözümün işe yaramadığının ısrarla altını çiziyor. Şirket, gemi kaptanına mürettebat değişikliği için en yakın limana girme emri veremeyeceğini çünkü bunun sonucunda geminin tutuklanıp el koyulabileceğini belirtiyor.

''Uluslararası kuruluşların dikkatine sunduk!''

MSC, çeşitli makamlarla bilgi paylaştığını ve hükümetleri bu büyüyen insani soruna ilgi göstermeye teşvik ettiğini bildirerek; "Konuyu BM Uluslararası Denizcilik Örgütü ve diğer uluslararası hükümet ve sanayi kuruluşlarının dikkatine sunduk." ifadelerini kullandı.

Mürettebat Değişikliği Yok maddesi!

IMO, IMO Genel Sekreteri Kitack Lim adına 18 Aralık 2020 tarihli bir genelge yayınlayarak, charterpartilerdeki "mürettebat değişikliği yok" hükümlerine karşı çıkarak, bu tür maddelerin mahsur kalan denizcilerin vahim durumunu kötüleştirdiğini ve üstlenilen çabaları baltaladığını vurguladı. IMO, belirli gemilerde mürettebat değişikliklerini engelleyen ve gemilerin mürettebat değişikliklerinin gerçekleşebileceği limanlara uğrak yapmasını engelleyen endişe verici bir anlaşma maddesinden haberdar edildiğini söylüyor. Buna göre bazı gemi kiralayıcıları, kiralama partilerine 'mürettebat değişikliği yok' maddesini anlaşmaya dahil edilmesini talep ediyorlar. Bu nedenle kiralayıcının kargosu gemideyken mürettebat değişikliği yapılmasının önünün kapatıldığı ve bunun mürettebatın insani haklarını aykırı olduğunun altı çizildi.

IMO, hiçbir mürettebat değişikliği maddesinin mevcut krizi çözmek için girişilen çabaları baltalamadığını ve Birleşmiş Milletlerin Denizcilik Çalışma Sözleşmesine uyumu sağlamaya yönelik eylemlerine karşı gelmediğini hatırlattı. IMO, özellikle kiracıları ve gemi sahiplerinden ''Mürettebat Değişikliği Yok'' maddelerini koymamaya çağırıyor. IMO, sözleşmelerin mürettebat değişikliklerine izin veren maddeler içermesi gerektiğini ısrarla vurguluyor.

Editör: TE Bilişim