MSC 10'uncu gemisini denize indirdi

MSC CEO'su Vago, Türk yetkililerin liman ve altyapı konusunda yatırım yapması gerektiğini söyledi

MSC Cruises Üst Yöneticisi (CEO) Pierfrancesco Vago, ''Türkiye'de pazarı izliyoruz. Pazar, sadece Türkiye pazarına tahsis edilmiş bir gemiye ihtiyaç olduğunu gösterirse, biz de sadece Türkiye pazarına tahsis edilmiş bir gemiye sahip oluruz'' dedi.

Barselona limanında düzenlenen törenle, Arkas Holding ortaklığıyla Türkiye'de 2005 yılından bu yana hizmet veren kruvaziyer şirketi MSC Cruises'un 10. gemisi MSC Splendida denize indirildi.

Törende düzenlenen basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vago, Türk yolcuların kruvaziyerleri tanımasına yönelik adım attıklarını bildirdi.

Vago, Türk yolcuların doğrudan İzmir ve İstanbul limanından gemiye binmesinin mümkün olacağını dile getirerek, şunları söyledi:

''Elbette, başka limanlardan gemiye binmeyi sağlayan olanakları da sunuyoruz. Sonuçta bu, insanların iyi bir tecrübe edinmesine yönelik bir yatırım süreci. Kruvaziyerin güçlü bir geleceği var. Türkiye'de pazarın durumu kesinleştikçe, MCS da daha fazla yatırıma hazır olacak.

Türkiye'de pazarı izliyoruz. Pazar, sadece Türkiye pazarına tahsis edilmiş bir gemiye ihtiyaç olduğunu gösterirse, biz de sadece Türkiye pazarına tahsis edilmiş bir gemiye sahip oluruz.''

TÜRKİYE'DE PAZAR ÇOK İYİ GİDİYOR

Türk yetkililerin de altyapı konusunda yatırım yapması gerektiğine değinen Vago, kruvaziyer turizminin yarattığı ekonominin önemini anlayan bir çok ülke olduğunu, Türkiye'nin de bu turizme gereken önemi vermesi gerektiğini belirtti.

Pierfrancesco Vago, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz Türkiye'deki müzeleri, camileri ziyaret eden ve alış veriş yapıp para harcayan çok sayıda turist taşıyoruz. Ancak, bizim de yolcuların beklentilerine ayak uydurmamız gerekiyor. Eğer yolcular böyle güzel bir gemide seyahat ediyorsa, elbette güzel terminallere de ihtiyaç duyuyorlar. Sadece bizim değil, Türk yetkililerin de yatırım yapması gerekiyor.

Varolan yapı üzerinde küçük iyileştirmeye ihtiyacımız var. Bazen yeni bir liman yapmak çok büyük bir yatırım ister ve bu yatırım makul olmaz. Daha çok noktada hizmet verebilmek için Türkiye'nin limanlara yatırım yapması gerek.''

Vago, Türkiye'de pazarın çok iyi gittiğini ve MSC olarak 2009 yılında kruvaziyer turizminde yüzde 50 büyüdüklerini belirtti.

Pierfrancesco Vago, dünyada 43 ofisleri ve 12 binden fazla çalışanları olduğunu dile getirerek, ''A'dan Z'ye kadar her şeyi kendimiz yapıyoruz. Bu nedenle de çok hızlı büyüyoruz. 2010'da 125 noktaya gidiyor olacağız'' dedi.

YILLIK CİRO 1 MİLYAR EURO'NUN ÜZERİNDE

Vago, MCS'nin yıllık cirosunun 1 milyar avronun üzerinde olduğunu ve 5 yılda 5,5 milyar doların üzerinde yatırım yaptıklarını ifade ederek, yeni bir kruvaziyer siparişi verildiğini ve 2010 yılının ilk çeyreğinde bu geminin de denize indirileceğini bildirdi.

MSC Cruises Türkiye Genel Müdürü Necla Tuncel de ekonomik krizden kruvaziyer turizminin etkilenmediğini, Türkiye'de geçen yıla göre kruvaziyer turizminde yüzde 50 artış olduğunu kaydetti.

Tuncel, 2008 yılında MSC'yle 110 bin turistin İstanbul'a geldiğini, bu yıl bu sayının 100 bin civarında olacağının öngörüldüğünü söyledi.

TÖRENDEN NOTLAR

Basın toplantısına katılan İtalyan aktrist Sophia Loren, basın mensuplarının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Gazeteciler görüntü alabilmek ve fotoğraf çekebilmek için izdihama neden oldu.

Törenin akşamki bölümünde sahne alan ünlü flamenko dansçısı Joaquin Cortes, törene katılanlara dans gösterisi sundu.

Ünlü tenor Jose Carreras da törende mini bir konser verdi. Konserin ardından Sophia Loren kurdeleyi kesip geminin bordasında şampanya şişesini parçaladı ve kutlamalar havai fişek gösterisiyle devam etti.

MERDİVENLERİ SWAROVSKİ'LERLE SÜSLÜ

Fantasia sınıfının ikinci gemisi olan MSC Splendida, MSC Fantasia gibi, Avrupalı bir gemi firması tarafından üretilen en büyük kruvaziyer gemisi olma özelliğine sahip.

60 metrelik yükseklikte, 133 bin 500 ton ağırlığında, 333 metre uzunluğunda ve 3 bin 959 adet yolcu kapasitesinde olan MSC Splendida'da her 3 yolcuya bir personel hizmet veriyor ve toplam personel sayısı bin 332 kişiden oluşuyor.

Merdivenleri Swarovski taşlarla süslü MSC Splendida'da 55 bin metre kare yaşam alanı bulunuyor, toplamda ise gemide bulunan alan 450 bin metre kare. Gemide bin 603 kişilik tiyatro salonu, fitness ve dinlenme alanları, koşu parkuru, squash, sauna, Türk hamamı, solaryum, bin 700 metre karelik alanda yer alan Aurea SPA, biri kapalı olmak üzere 5 yüzme havuzu, 12 jakuzi havuzu, restoranlar, barlar, internet kafe, şarap tadım barı, disko, alışveriş mekanları, kapalı ve açık çocuk alanları, casino ve F1 similatörü bulunuyor.

Fotolar:Il Mattino

Editör: TE Bilişim