25 Temmuz 2011 Pazartesi günü İzmir Konak İskelesinde baş omuzluktan aldığı hasar nedeni ile batan M/S İhsan Alyanak’ın enkazı Derin Dalgıçlık ve İnşaat Ltd. Şti. tarafından 20 Eylül’de çıkarıldı.

İzdeniz A.Ş.’ye ait İhsan Alyanak (MMSI: 271001243) vapuru 25 Temmuz tarihinde Konak- Karşıyaka seferi sırasında aldı yara sonucu battı. Batığın tanklarında bulunan yağ ve yakıtın çevre kirliliği oluşturmaması için, 27-30 Temmuz tarihlerinde ARAS Gemi Kurtarma tankların içindeki yağ ve yakıtı dalgıç marifeti ile tahliye etti.

Enkazın çıkarılması için yapılan ihaleyi Derin Dalgıçlık A.Ş. aldı. 2 haftayı aşkın bir sürede batığın yarası, menholleri ve deniz ile iştirakli diğer yerleri yara kapama sistemi ile kapatarak su sızdırmaz hale getirdi. Daha sonra batığın içindeki su dalgıç pompalarla tahliye edildi. Çalışmalar sırasında 1 adet yüzer vinç, römorkör ve dalış teknesi kullanıldı.

Yüzer hale getirilen enkaz 22 Eylül günü Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde baştankara bir vaziyette ilgililere teslim edildi.

Editör: TE Bilişim