Çiçek tarlalarının arasında deniz ve güneşle buluşma

Adını, 70 çeşit mor çiçeğin suya yansımasından ve gün doğumunun mora çalmasından alan kasaba, baharı yaşamak için en güzel alternatifler arasında yer alıyor. Mordoğan, amatör balıkçıların da cenneti...

İzmir'e yakın, binbir türlü güzelliğin saklandığı daha az bilinen ancak bilenin de bir türlü vazgeçemediği bir yerden söz edeceğim bu hafta. Virajlı yolları yüzünden Çeşme, Kuşadası, Urla gibi yerlerin gölgesinde kalan Mordoğan'ın asıl özelliği de bu bence... Talan edilmemiş olması yani... Lüks villaların, beş yıldızlı otellerin insan kalabalığının, keşmekeşinin olmadığı gizli bir sığnak Mordoğan...

Yerel halkı ile yazlıkçıların uyum içinde yaşadığı, doğallığın birinci sırada güzellik olduğu bir yer... Yollarının virajlı olması, Mordoğan'ın bakir kalmasını sağlamasının yanında yol boyu muhteşem manzaraların size eşlik etmesine de olanak veriyor... Eğer arabayı kullanan değil de sağ koltukta oturansanız işte en büyük keyfi yaşıyorsunuz...

Sabahın erken saatlerinde ya da akşamüstü geçiyorsanız bu yollardan çok farklı ışık oyunlarıyla büyüleneceksiniz demektir... Genellikle çarşaf gibi denizle karşılaşsanız bile oyuk oyuk, sert uçlu kayalıklar, zaman zaman denizin azgın bir boğaya dönüştüğünün de ispatı gibi durur sahilde ya da denizin içinde...

Adını 70 çeşit mor çiçeğin gün doğumunda denize yansımasıyla oluşan renkten alan Mordoğan'da güne başlamak bambaşka...  

Özellikle amatör balıkçıların ilgisini çeken bu kıyı kasabasının suları oldukça bereketli... Olta atanı boş çevirmeyen deniz, en azından günlük nafakanızı veriyor...

Eğer balık tutmaktan keyif almıyor ya da bereketli suların tüm çabasına rağmen balık tutamadıysanız akşamüstü küçük meydandaki salaş ama temiz balık lokantalarında yemeğinizi yiyebilirsiniz... Mordoğan'dan balık yemeden dönülmez bilmem bunu söylemeye gerek var mı?..

Çatalkaya, Ardıç plajı ve Ayıbalığı kayalıkları en meşhur yerleri Mordoğan'ın... Fakat Mordoğan'ın en güzel yanı ayıbalığı tarafı. Merkezden dolmuşla yürüme mesafesine inebilir, Ayıbalığı'na kadar yürüyebilirsiniz ama aslolan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tesisleri'nin yanıbaşından, denize sıfır yürüyüş parkurundan tepeye tırmanan merdivenlerden inmektir Ayıbalığı'na...

Elbette öncesi tırmanmak! O eforun üstüne Ayıbalığı'nda kendini koya salmak gibisi yoktur. Su berrak, bütün kış sigaraya mahkum edilmiş o köh köh nefes açılmış, etrafınızı sadece iyi niyetli insanlar sarmış, yüzgeçlerinizi açın bu koyda... Denize uzanmış kayalıklar doğal şezlong görevi üstleniyor... Aslında Mordoğan Ayıbalığı plajı bana hep doğal bir fotoğraf stüdyosu gibi görünüyor... Özellikle reklam filmleri için muhteşem bir set...

Şimdi çipura ve isparoz zamanı

Mercan zamanı Mordogan'da hiç bitmiyor. Her mevsim mercan tutulabiliyor.

Sabah suyunda Mercan, Fangri, Karagöz avlarken, saat 9'dan sonra birden bire; istrangilos, izmarit, kırma mercan ve kupeslerin oltanıza ikişer üçer atladığına şahit olursunuz. Ocak-Şubat aylarında derin suda çipura, mercan, karagöz, erkek mercan, gopes ve kıyıda levrek, sırtıuya bolca atlıyor, geceleri canlı yeme de levrek gelebiliyor.Mart Nisan derin suda mercan, karagöz, gopes, erkek mercan, liman içinde canlı yemle levrek avlanabilir.

Mayıs, kıyıda derin suda mercan artık nazlı, karagöz, gopes, erkek mercan ve bol miktarda isparoz, kıyıda çipura, mayıs sonu liman içinde mırmır... Haziran ayı Mercan ve Karagöz devam, erkek mercanlar ve gopesler artık iyice iri, kıyıda cankı isparoz ile levrek alınır, sırtı ile sinarit avlanılabilir, tranca yakalama şansınız var, haziran sonuna doğru kalamar başlar. Temmuz, ağostos, eylül, ekim aynen devam eder. Ekim, kasım aylarında mercan, karagöz avı hız kazanır, Kasımın 15'inden sonra derin suda cipura tutmaya basladık, aralık ve ocak ayları boyunca da bu çipura tutmalar devam eder.

Amatör balıkçılar yarışacak

2009 Yılı Mordoğan 5'inci Denizle Buluşma Şenlikleri 20 mayıs'ta başlıyor... 5 gün sürecek şenlikte birçok etkinlik gerçekleştirilecek.

20.05.2009 Çarşamba

13.00: Sergi açılışları
20.30: Halk Oyunları Gösterileri
21.00: Belgesel Film Gösterileri (Bengiz Özdereli)
21.45: Sunumlar
-Yrd. Doç Dr. Harun Özdaş: Ege Sualtı Kültür Mirası
-Ahmet Davran: Okyanus seyahati
-Fatih Türküstün: Denizcilik bilgileri
-360 Derece Tarih Araştırma Gurubu: Mordoğan Sualtı Arkeoparkı
23.00: Belgesel Film Gösterileri (Bengiz Özdereli)

21.05.2009 Perşembe

20.30: Halk Oyunları Gösterileri
21.00: Belgesel Film Gösterileri (Yumuşak Kabuk Bir Çift Minik Yüzgeç/Ahmet Kılınç-Yener Çeltikçi)
21.45: Konferans Denizin dili Konuşmacı Prof.Dr Ümit ERDEM
23.00: Belgesel Film Gösterileri (Tekrar)

22.05.2009 Cuma

10.00: Deniz Temizliği Eğitimi (Deniz Ticaret Odası) (FEK Lisesi Tiyatro Salonu)
10.45: Bir Öykümüz var Çocuklar
Öyküleriyle : Fidan Ç. Kaplan, Nursel Çetin, Özlem K. Sözbilir. (FEK Lisesi Tiyatro Salonu)
13.00: Deniz Temizliği Eğitimi (Deniz Ticaret Odası) (FEK Lisesi Tiyatro Salonu)
13.45: Bir Öykümüz var Çocuklar
Öyküleriyle : Fidan Ç. Kaplan, Nursel Çetin, Özlem K. Sözbilir. (FEK Lisesi Tiyatro Salonu)
21.00: Havai Fişek Gösterisi
Konser
Mordoğan Belediyesi Denize Dizeler 1. Ulusal Şiir Yarışması Ödül Töreni

23.05.2009 Cumartesi Günü

10.30: Açılış Töreni
Folklor ekiplerinin gösterileri
Deniz İzcilerinin gösterileri
Denize Balık Bırakma(Akuvatur Balık Çiftlikleri firması tarafından,binlerce, Sinarit, Sargoz, Sivriburun Karagöz ve Fangri Mercan yavrusunun denize bırakılması)
12.00: Alipot Çocuk Tiyatrosu/Deniz Dedektifleri (Yılmazın Yerinde)
12.30: Kıyı Temizliği (Deniz Temiz Derneği)
12.30: Balıkçı barınağının dalgıçlar tarafından temizlenmesi. (D.T.O.İzmir Şubesi-Deniz Temiz Derneği)
14.00: Sualtı Arkeoparkının açılışı
14.30: E.Koramiral Ekmel Totrakan ın Sualtında yağlı boya tablo yapması.
16.00 Şiir Saati: Suca Şiirler (Sunucu Bekir Yurdakul)
Seslendirenler: Hayri Oğuz, İffet Diler
Şiirleriyle: Halim Yazıcı, Nesrin K.Kiraz, Nursel Çetin, Tuğrul Keskin (Yılmazın Yeri Çaybahçesinde)
20.30: Halk Oyunları Gösterileri
21.00: Belgesel Film Gösterileri (İçimdeki Düşman: Senkop-Murat Ünal)
22.00: Sunumlar
-Nejdet Bozkurt: Mordoğan Orkideleri yok olmasın
-Mustafa Özer : Mordoğan civarı yürüyüş güzergahları
-Bedri Sincar : Sualtı Fotoğrafları slayt gösterisi.24 Mayis 2006 Pazar
-İZSAD: Mordoğan Yapay Resifinin Dünü Bugünü

24 Mayıs 2009 Pazar

10.00 Balık avı yarışması Başlangıcı
15.00 Yarışma ekiplerinin dönüşü
16.00 DJ Çılgın Cemal ile Müzik, Eğlence, Ödül dağıtımı ve Balık ziyafeti

Binbir türlü çiçek var

Mordoğan'da çiçekcilik büyük önem arz eder. Kışın başında nergiz, sonuna doğrus ise sümbüller her tarafı kaplar. Narkisos efsanensinin başlangıcı da Mordoğan olduğu ve Eski Mordoğan köyünde bulunan Başpınar'ın da bu efsanenin başlangıç yeri olduğu söylenir. Ayrıca Mordoğan'ın adının güneşin doğuşundan aldığı, Mordoğan'da güneşin mor ve tonlarında doğduğunu herkes bilir. Ayrıca Mordoğanda 80'e yakın bitki mor renkli çiçek açmaktadır.

Yabani orkideler

Ülkemizde 170 dolayında orkide türü var, bu orkidelerden 50 ye yakını İzmir ve çevresinde yetişiyor.

Bu yıl yağışların mevsim normallerinin üstünde seyretmesi orkidelerin çiçek açma dönemlerini 10-15 gün geciktirdi ama, orkidelerin bu yıl bol çiçek açması doğaseverlerin yüzünü güldürdü.
Binlerce yıldır var olan orkidelerin türleri yokolma durumunda, Yumrularından salep elde edilmesi orkidelerin yok olmasına sebep oluyor. Yumrularından salep elde edildiği için doğadan sökülen orkideler yok olma tehlikesinin eşiğine geldiğini, birçok yerde bilinçsizce orkidelerin söküldüğünü ve binlerce yıldır varlığını sürdüren orkidelerimiz yok olma sınırına geldi.

Türkiye'nin orkide yönünden çok zengin fakat ülkemizde çiçekçilerde satılan orkideler tropik orkidelerin seralarda yetiştirilmiş örnekleri  ve Türkiye orkidelerinden daha çok tanınıyor.

Sualtı Arkeoparkı açılıyor

Mordoğan Belediyesi tarafından, Mordoğan sınırlarında yapılan Sualtı Arkeoparkı Projesinde denize batırılan tekne, M.O. 400 yıllarında Ege Denizi'nde kullanılan 15 metre boyundaki ticaret teknesinden esinlenerek ve de 'British Museum'da bulunan M.Ö-. 600'lere ait bir seramik kase üzerindeki ikonografiden yararlanılarak tamamen ahşap yapılmıştır.

Çevresine yerleştirilen anforalar ile tam bir eğitim batığı olacak ve dalış turizmine hizmet etmesinin yanında balık yuvası olarak da görev yapacak.

Mordoğan 5. Denizle Buluşma Şenlikleri kapsamında 23 Mayıs 2009 Cumartesi günü yapılacak açılış töreninde Türkiye'nin ilk Dünyanın ikinci bilinen sualtı ressamı Ekmel Totrakan batığın yağlıboya resmini sualtında yapacak.

Editör: TE Bilişim