Monfiero kimyasal tankeri haziranda sefere hazırlanıyor

Soli Tersanesi, Yunan Remi Maritime için inşa ettiği dördüncü kimyasal tanker olan Manfiero'nun inşasında sona yaklaştı. Soli, 20,000 dwt'lik Manfiero haziranda sefere çıkacak şekilde son hazırlıklarını yapıyor.
 
Leonidas S. Polemis başkanlığındaki Remi Maritime firması için Soli Tersanesi'nde inşa edilen 150 metre uzunluğunda, 28 metre genişliğindeki 20,000 dwt'lik kimyasal/ürün tankeri M/T Monfiero'nin haziran ayında sefere çıkacak şekilde son hazırlıkları devam ediyor.

Soli Gemi Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Başak, yaptığı açıklamada, tersanelerindeki 7. tankeri de planlandığı şekilde denize indirmenin mutluluğunu yaşadıklarını, tankerin kısa süre sonra donatımı tamamlanarak yola çıkarılacağını söyledi.

Kocaeli Serbest Bölgesi'ndeki (KOSBAŞ) tahsisli alanda 2005 yılında inşasına başladıkları tersaneyi 2006 yılının mayıs ayında yüzde 30-40 oranında tamamlayarak ilk geminin sac kesimine yöneldiklerini belirten Sedat Başak, bir yandan tersaneyi inşa ederken, diğer yandan da gemi ürettiklerini ifade etti. Başak, kısa sürede 25 bin metrekaresi kapalı, 102 bin metrekare ile Türkiye'nin en büyük tersanelerinden birini kurduklarını söyledi.

Sedat Başak, üç yıla yakın bir zaman içerisinde Yunanlı armatörlük firması Remi Maritime için 20,000 dwt'lik "M/T Malmö", "M/T Madeiro", "M/T Messinia" ve son olarak da "M/T Monfiero" kimyasal tankerini inşa ettiklerini, İtalyan armatör için "M/T Letezia Effe", Hollandalı armatör Laurant Shipping için 5850 dwt'lik "L/S Anne" ve "L/S Jamie" isimli kimyasal tankerleri denize indirdiklerini belirtti.
 
Türk Eximbank kredileri normale dönüyor

Sedat Başak, Türkiye'de normal koşullarda bu yıl gemi inşa sanayinin zirve yapmasının beklendiğini, ancak küresel finansal krizin her şeyi altüst ettiğini belirterek, şöyle devam etti: "Gemi inşa sanayi finansa dayalı bir sektör olduğu gibi, hem üreticilerin, hem de satın alanların kredi imkânlarıyla çalışmaktadır. Krizle birlikte finansa ulaşmakta çok ciddi sorunlar ortaya çıkmıştır ve bundan en fazla gemi inşa sanayi etkilenmektedir."

Bu yılın gemi inşa sanayicileri açısından çok zor geçeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Sedat Başak, ayakta kalmak için mücadele edeceklerini vurguladı.

Gemi sanayicileri için en uygun faizli kredinin Türk Eximbank tarafından verildiğini, ancak Dünya Bankası ile Türk Eximbank arasında imzalanan 300 milyon dolarlık İhracat Finansmanı Aracılık Kredisi'nden serbest bölgelerde kurulu tersanelerin mevzuat gereğince bir süreden beri yararlanamadığını anımsatan Başak, Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bu konuda yapılan çalışmalar sonucunda serbest bölgelerde faaliyet gösteren tersanelerin de bu kredilerden faydalanmasının önünün açıldığına işaret etti.

Başak, sözlerine şöyle devam etti: "Yapılacak tebliğin ardından 20-25 gün içinde serbest bölgelerdeki gemi sanayicilerinin de Türk Eximbank kredilerinden yararlanabileceğini tahmin ediyoruz. Türk Eximbank kredileri serbest belgelerdeki gemi sanayicileri için ilaç olacaktır. En azından gemi satışlarında armatör firmalara verdiğimiz teminatları Türk Eximbank üzerinden vermemiz bize bir rahatlama getirecektir. Ama bu, problemin tamamını çözmeyecek, 2009 her koşulda zor geçecek."
 
Kriz Türkiye'yi çok daha ağır etkiliyor

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) kararlarına göre 2010 yılından itibaren bütün kimyasal tankerlere çift cidarlı (dış yüzeyi çift katlı) zorunluluğu getirilmesine rağmen, ekonomik krizin dünyada gemi inşa sanayi ile uğraşan bütün firmaları etkilediğine dikkati çeken Başak, sıkıntının gemi inşa edecek ve satın alacak firmanın finansman bulamamasından kaynaklandığını vurguladı. Başak, "Aynı sıkıntıyı herkes yaşıyor, Çin de, Japonya da yaşıyor. Ancak bu sıkıntıyı biz biraz daha ağır yaşıyoruz. Gemi inşa maliyetleri inanılmaz yüksek. Yabancı ülkelerde devlet gelişmelere biraz daha destek sağlıyor. Özellikle Çin'de şirketlerin batmaması için devlet ölesiye mücadele veriyor" dedi.

Küresel finansal kriz nedeniyle yeni sipariş alamadıklarını ve son 6 projelerinin de iptal edildiğini anlatan Sedat Başak, Soli Tersanesi'nde üretimin normal şartlar altında 2 tankerin üretim bandında, ikisinin kızakta, ikisinin de denizde olacak şekilde planlandığını, ancak şu anda kızakta inşa aşamasında tek tankerleri bulunduğunu ve 7 bin dwt'lik bu tek kimyasal tankerin yapımının sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.
 
 
M/T Manfiero'nun teknik özellikleri
Tam boy: 149.95 mt.
Genişlik: 23.20 mt.
Derinlik: 13.05 Mt.
Draftı: 9.95 my.
Dwt: 19,990 ton
Süarti: 14.5 knots
Dizaynı:Delta Marin
Klası:BV

Editör: TE Bilişim