Model gemi yapımı artık 'para ediyor'
 
Model gemi yapımına olan ilginin son yıllarda artığını gözlemliyoruz. Farklı nedenleri var elbette, insanların denize olan ilgisinin artması, koleksiyonculuk merakının yaygınlaşması, ticari getirisinin olması bu nedenler arasında sayılabilir. Ticari getiri belki de en önemli başlık. Ticari kategorisinde turizm de var. Eskiden turistler Türkiye'ye 'deniz-güneş-kum' için geliyordu; oysa son yıllarda kültür turizminin geliştiğine tanık oluyoruz. Bu sınıfa giren turistler gittikleri ülkelere has, kültürlerini, tarihlerini yansıtan objelere ilgi gösteriyor. Model gemiler de bu noktada önemli bir figür. İş dünyası ve kamunun payı da ayrı bir başlık. Deniz müzelerinin sayısının artması model gemiye olan talebi de artırdı haliyle, son örnek Bodrum Deniz Müzesi... 
 
İşadamları da bu alana eğilmeye başladı. Bir örnek vereyim birkaç ay önce Arkas Holding'in sahibi Lucien Arkas'la sohbet ederken İzmir'de bir deniz müzesi kurmak için çalışmalara başladığını söyledi. Müzede sergilemek üzere model gemiler yaptırdığını, bu iş için 4-5 sanatçının çalışmalara başladığını anlattı. 
 
Bu talebi gören özel sektör ve kamu, model gemi yapma kurslarını yaygınlaştırmaya karar verdi. Maket yapımını öğretmek üzere açılmış çok sayıda özel kurs var, hatta model gemi yapanların kurduğu bir dernek bile var. Hem deneyimlerini paylaşıyor hem de yeni başlayanlara yol gösteriyorlar. 
 
Ancak en çok ilgiyi belediyelerin açtığı kurslar görüyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin mesleki eğitim veren kuruluşu İSMEK (Sanat ve Mesleki Eğitim Kursları) bir süredir model gemi eğitimi veriyor. Kadıköy'deki kurs merkezinde verilen bu eğitimlere ilgi o kadar fazla ki tüm kayıtlar dolmuş durumda. 
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de bu ilgiyi fark ederek bu konuda bir kurs açmış. Belediyenin Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesindeki Meslek ve Sanat Eğitim Kursları (KO-MEK), model gemi yapımı kursu açtı. Kurs, denizciliğin merkezi olan Gölcük'te... Kursun en önemli özelliği büyük ölçekli işletmeler, tersaneler ve lojistik firmalar gibi yerlerde iş bulma imkanı tanıyor olması. Yetkililer, yeni bir istihdam alanı yaratılacağını düşünüyor. Kursiyerlerin turistik ve hediyelik eşya üretimi yapan işletmelerde, tersanelerde, lojistik firmalarında, armatörlere özel model gemi yapımı gibi alanlarda çalışabileceğini belirtiyorlar. Kursa kayıt yaptırmak isteyenler 414 62 44 numaralı telefonu arayabilir ya da www.komek.org sitesinden yararlanabilir.
Editör: TE Bilişim