Mobilya sektörü, navlun desteğinin artmasını istiyor

Mobilya sektörü temsilcileri iç pazarda KDV indirimi ile yakaladığı başarıyı ihracatta da navlun desteğiyle sağlayacağını ifade ediyor.

Sektör, yüzde 50 navlun desteği verilmesi halinde ihracattaki 2023 hedefi olan 10 milyar doların, 15 milyar dolara çıkacağı iddiasında.

Yataş YK Başkanı Yavuz Altop, bu destek ile ABD gibi uzak pazarlarda etkin olacaklarını söylerken, Weltew Home Yurtiçi Satış Müdürü Akın Can, desteğin Türk mobilyacıların dünyadaki pazar payını artıracağını söyledi. Loda Mobilya YK Başkanı Davut Karaçak, “Çin, Hindistan gibi pazarlara ihracatı artırmak için navlun desteğine ihtiyacımız var” derken, Ergül Mobilya Genel Müdürü Mustafa Kiraz ise “Mobilya ihracatında toplam maliyetler içinde navlun gideri büyük oran” açıklamasını yaptı. Mobilya sektörü, iç pazarda KDV ile yakaladığı başarıyı ihracatta da navlun desteğiyle sağlayacağını ifade ediyor. Sektör, yüzde 50 navlun desteği verilmesi halinde ihracattaki 2023 hedefi olan 10 milyar doları, Uzakdoğu pazarında yakalayacağı başarıyla 15 milyar dolara çıkaracağı belirtiliyor.

Geçtiğimiz aylarda mobilya sektörüne uygulanan yüzde 18’lik KDV oranının yüzde 8’e düşürülmesiyle birlikte sektör temsilcileri bir diğer önemli sorun olan navluna yoğunlaştı. Geniş hacimli ürünler ürettiğinden dolayı ihracatta taşıma maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen sektörün önde gelenleri devletin yüzde 50 destek vermesiyle birlikte ihracat hedeflerinin 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkabileceği sözünü verdi.

KDV indiriminin kendilerine büyük bir yarar sağladığını ve iç pazardaki potansiyellerini artırdığını ifade eden mobilya sektör temsilcileri ihracatta da hedeflerini katlamak için navlun desteğinin şart olduğunu söylüyor. Sektör KDV indirimiyle iç pazarda yakaladıkları başarının bir baz olması gerektiğini söyleyerek ihracatta da aynı başarıyı sergileyeceğini taahhüt ediyor.

Navlun desteğinin sektör için olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, “Devlet bize navlunda yüzde 50 destek verirse sektörümüzün Avrupa ve Amerika gibi global pazarlara ihracatının canlanması mümkün olacaktır” dedi. Navlun desteğinin mobilya sektörü için önem

li kalemlerden biri olduğunu söyleyen Weltew Home Yurtiçi Satış Müdürü Akın Can, “Kara, deniz ve hava taşımacılığında alabileceğimiz navlun destekleri, ihracat yapan firmaların pazardaki rekabet gücünü artıracak” diye konuştu. Türkiye’nin coğrafi konumu dolayısıyla dünyanın her yerine en hızlı sürede lojistik hizmet verebildiğini hatırlatan Can, "Navlun desteğini pazara yansıtabilirsek dünya mobilya pazarından aldığımız payı artıracak” ifadesini kullandı.

“Uzakdoğu pazarına desteğine ihtiyacımız var”

Uzun yıllardır beklenen bir karar olan navlun desteğinin deniz yoluyla yapılacak taşımalarındaki maliyetlerin düşürülmesiyle ihracatlarının yükseleceğini bildiren Loda Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Davut Karaçak, “Özellik

le de Çin, Hindistan gibi pazarlarda ihracat olanaklarını artırmak için navlun desteğine ihtiyacımız var” açıklamasında bulundu. Uzak pazarlara ve özellikle de Çin’e yapılacak ihracatla 2023 hedeflerine ulaşmanın kolaylaşacağını aktaran Karaçak, “Çin pazarına ulaşmamız halinde 2023 hedefimiz olan 10 milyar doların 15 milyar doların üstüne çıkacağını söyleyebiliriz” dedi.

Navlunun yüksek olmasının Türk mobilya sektörü için rakiplerine göre bir dezavantaj olduğunu aktaran Ergül Mobilya Genel Müdürü Mustafa Kiraz ise “Mobilya ihracatında toplam maliyetler içinde navlun giderlerinin payı uzak bölgelerde yüksek oranlara çıkıyor. Devletimizin navlun desteği vermesi mobilya ihracatına önemli bir katkı sağlayacak” diye konuştu.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Editör: TE Bilişim