MİT ve Donanma’dan Ortak Tatbikat

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Donanma Komutanlığı ortak tatbikat düzenliyor.

MİT bünyesinde yeni kurulan Sinyal İstihbarat Başkanlığı’na ait bir uçak tatbikatta kritik görev alacak. Marmara, Ege ve doğu Akdeniz’de bu yıl yapılacak “Beyaz Fırtına 2014” tatbikatına MİT’in istihbarat uçağı da katılıyor. Hürriyet'in haberine göre Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin idaresinde, 1 Haziran’a kadar sürecek tatbikata 53 gemi, 4 deniz karakol uçağı, 13 deniz helikopteri, 1 hedef çekme uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan 17 sahil güvenlik botu, 4 helikopter, MİT Müsteşarlığı’ndan da bir istihbarat uçağı katılacak.

Askeri kaynaklar tatbikatın amacının birlik ve gemilerin harekata hazırlık seviyelerini artırmak, asimetrik tehditlere karşı tedbirleri geliştirmek ve gerçek hedeflere güdümlü mermi ve torpido atışları yapmak olduğunu bildirdi.

MİT DE ORADA

İki yılda bir düzenlenen tatbikata bu yıl MİT’ten de bir istihbarat uçağı katılıyor. Çift motorlu uçak, yüksek ve düşük irtifalarda az hızla istihbarat toplayabiliyor. Uçak, yer kontrol istasyonuyla sürekli temas halinde olarak ve topladığı istihbaratı ihtiyaç olduğu anda yerdeki bu merkeze kriptolu sinyallerle iletiyor. Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES) MİT’e devri sonrasında bu birimin adı Sinyal İstihbarat Başkanlığı (SİB) olarak değiştirilmişti. Tatbikata katılacak uçağın da bu birime ait olduğu bildirildi. Uçağın tatbikattaki görevi de savaş gemilerine ve diğer uçaklara anlık istihbarat sağlamak olacak. TSK, geçen yıl da SİB ile “Müşterek Hava Sahası Kontrol ve Yönetimi” adı verilen tatbikat bir günlük tatbikat düzenlemişti.

Editör: TE Bilişim