Mısır’da Mülteciler Kaderine Terk Edildi

 Mısır, Orta Doğu’da bitmek bilmeyen savaşlardan kaçıp Avrupa’ya yerleşmek isteyen göçmenlerin kaçış noktası haline geldi.

İnsan kaçakçılarına binlerce Euro ödeyerek İskenderiye sahillerinden Akdeniz’i geçmek isteyen umut yolcularının sayısı hızla artıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2014’te Avrupa’ya göçün iki kat arttığını bildirdi. Euronews muhabiri tehlikelerle dolu yolculuk sırasında güvenlik güçleri tarafından yakalanan mültecilerle görüştü. 4 çocuğuyla beraber Mısır Deniz Kuvvetleri tarafından yakalanan Amera Halil yaşadığı dramı anlattı: “Darfur’da kimse bana yardımcı olmadı. Yanımda kimse yoktu. Çocuklarımı aldım ve buraya geldim. Resmi kağıtlarımı Mısır’daki Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği’ne verdim. Bürolarına bir çok kez gittim. Ama hiçbir yardım alamadım.

Darfur’da kaybolan kocam hakkında bilgi bile vermediler.” Hasta eşini Bağdat’ta bırakıp 4 çocuğu ile beraber yeni bir yaşam için yola çıkan Nagham Rezqallah da Mısırlı yetkililer tarafından yakalanmış: “Çocuklarımla beraber bu zorlu yolculuğu göze aldık ve tüm bu ızdırap karşısında direnmeye çalıştık. Irak’taki savaştan ve fakirlikten uzaklaşmak, kocamı ve çocuklarımı tedavi ettirmek istiyordum. Ama bütün umutlarımız suya düştü.”

Akdeniz kıyıları 10 Eylül’de yeni bir trajediye daha sahne oldu. 500 göçmeni taşıyan bir tekne Malta açıklarında sulara gömüldü. Neredeyse kimse kurtulamadı. Kurtulan bir kaç kişi ise insan kaçakçılarının, emirlerine uymayan bazı mülteciler yüzünden, gemiyi kasıtlı olarak batırdıklarını öne sürdü. İki çocuğu ile beraber Şam’dan kaçıp Mısır’a sığınan Walaa Albarkawi ise ülkeye turist vizesi ile giriş yaptı. Walaa’nın eşi de 6 Eylül’de Dimyat’tan gemiye binerek Avrupa’ya gidip ailesini yanına aldırmak için yola çıkmış, ancak o günden beri eşinden bir daha haber alamamıştı:

“İnsan kaçakçılarını telefonla aradım. Kocamın öldüğünü söylediler. Sinir krizi geçirdim. Öldüyse de nasıl öldüğünü bilmek istiyorum. Bu geminin kaçakçılar arasında bir anlaşmazlık konusu olduğunu da biliyorum. Gemiyle ilgili çok sorun vardı ve eşim de kaçakçıların kavgalarına şahit olmuştu.” Hükümet Mısır’da insan kaçakçılığı yapan birçok mafya grubunun bulunduğunu itiraf etti. İnsan tacirlerinin kişi başına aldıkları ücretse 2 bin ve 4 bin Dolar arasında değişiyor. Suriyeli Rasha çektikleri zorlukları anlatıyor: “Bir hafta boyunca denizde kaldık. Çok acı çektik. Denizin ortasında 7 gün boyunca çok zor günler geçirdik. Kaçakçılar her gün ‘ertesi gün gideceğiz’ diyorlardı. Meğerse her geçen gün tekneye yeni insanlar almaya devam ediyorlarmış. Biz kıpırdayamıyorduk. Sonunda Mısırlı bir savaş gemisi gelip bizi buraya getirdi.” Euronews İskenderiye’de bulunan insan tacirlerinden biriyle irtibata geçti.

Ailesinin bir çok balıkçı teknesine sahip olduğunu söyleyen bu kadın yaptıkları işi anlattı: “ Kaçakçılar, balıkçılık yapacakları bahanesiyle başka ülkelere gidip gemi satın alıyorlar. Bunu da ‘ülkeden çıkış işlemi’olarak adlandırıyorlar. Sonrasında gemileri denizin ortasında, belirli bölgelerde bekletiyorlar. Sonrasında mülteciler gemiye taşınıyor. Ardından Sahil Güvenliğin olmadığı yerlerde yasa dışı şekilde yelken açıyorlar. Küçük tekneler sayesinde göçmenleri toplayıp deniz ortasındaki büyük gemiye getiriyorlar.”

Euronews muhabiri bölgedeki son gelişmeleri yakından takip ediyor: Onlar, yeni bir hayata yelken açma umuduyla ülkelerini terk ettiler. Avrupa sahillerine doğru yola çıktılar, ancak çoğu zaman rüzgar ters yönde esti ve birçok kişi boğularak hayatını kaybetti. Aralarından bazılarıysa kayıplara karıştı ve birçoğunun umutları sulara gömüldü.

Editör: TE Bilişim