Mısır Türkiye’ye Şartlarını İletti İddiası

Mısır'ın geçen Nisan ayında iptal edilen ulaştırma anlaşmasını yenilemek için Türkiye’de yeni hükümetin kurulmasını beklediği iddia ediliyor..

Yeni hükümetin politikasına göre Mısır'ın ulaştırma anlaşmasını günün koşullarına göre gözden geçireceği şeklinde iddialar var.

 Türk ihracatçısının milyarlarca dolar zarara uğraması sonucu ortaya çıkan tablo giderek kritikleşiyor. Suriye ve Irak güzergahlarının kapalı olması nedeniyle Türk ihracatçısı Arap Yarımadası ve Afrika’ya Ro ro taşımacılığını kullanarak Mısır üzerinden yeni bir güzergah açmıştı.

Ancak Mısır’ın yeni yönetimi söz konusu güzergahı belirleyen ulaştırma anlaşmasını geçen Nisan ayında yenilememiş ve Türk ihracatçısı da milyarlarca dolarlık bir faturayla karşı karşıya kalmıştı. Türkiye’nin bu anlaşmanın yenilenmesi için yaptığı bir dizi diplomatik girişim sonuç vermemişti.

Aydınlık'ın yabancı kaynaklardan aldığı bilgiye göre; Kahire yönetimi gayri resmi temas olarak bilinen arka kapı diplomasisini kullanarak Ankara’ya, “Seçim sonrası kurulacak yeni hükümet İhvan’a destek politikasını değiştirir ve Mısır yönetimi aleyhine olan söylemelerinden vazgeçerse anlaşmayı gözden geçiririz” mesajı iletiği iddia ediliyor.

Bu iddiaya göre; seçim sonrasında Türkiye’de ortaya çıkan tabloyla birlikte dikkatler Kahire yönetiminin tutumuna çevrildi. Buna göre, ulaştırma anlaşmasının gözden geçirilmesi veya yenilenmesi için Türkiye’de yeni hükümetin kurulmasını bekleyen Mısır, gerek koalisyon protokolündeki yaklaşıma göre gerekse koalisyon oluşturacak siyasi partilerin söylemine bakarak nihai kararını verecek. Ancak bunların öncesinde ise iki ülke arasında yapılacak bir dizi siyasi istişare ile diplomatik temsil düzeylerinin arttırılması ve büyük elçi düzeyine çıkarılması da söz konusu olacak deniyor.

İHRACAT’A BÜYÜK DARBE

Anlaşmanın yenilenmeyeceğinin anlaşılması üzerine, Dışişleri Bakanlığı ihracatçıların Süveyş rotasını kullanmasını istedi. Süveyş Kanalı geçişi ile 3-4 günde Suudi Arabistan’a ve Körfez bölgesine ulaşılabilecek. Süveyş’in kullanılması ile süre kısalacak, ancak maliyet artacak. Söz konusu maliyeti farkı ihracatçıya yüklenecek. İthalatçılar da yakın ve lojistik avantajı olan ülkelere yönelip Türkiye seçeneğini ön planda tutmayacak.

Bu da Türkiye’nin ihracatına önemli bir darbe anlamına geliyor.

Editör: TE Bilişim