Ne olur bizi kurtarın


Türk şirketi Pina Denizcilik'e ait gemi, Hindistan'dan Pakistan'a doğru yola çıktıktan kısa bir süre sonra karaya oturdu. Daha sonra batan gemiden tahliye edilen 15 Türk mürettebat 43 gündür gözaltında.

Hindistan’ın Visakhapatnam Limanı’ndan yüklenen 25 bin 842 ton demir cevheriyle 29 Mart 2011’de Pakistan’ın Karaçi şehrine doğru yola çıkan Türk şirketi Pina Denizcilik’e ait “Mirach” adlı kuru yük gemisi kısa süre sonra karaya oturdu. Hollanda ve Singapur’dan gelen kurtarma ekiplerinin müdahalelerine rağmen geminin baş tarafı 6 gün içinde battı. Mürettebat balıkçılar tarafından tahliye edildi. Geminin üçüncü kaptanı olan Yahya Asmalı’nın (28) babası Resul Asmalı, personelin 4 Nisan’dan beri Hindistan polisi tarafından alıkonulduğunu söyledi.

‘Beni rahatsız etmeyin’

E-postayla ailesine ulaşarak yardım isteyen Yahya Asmalı, “Polis nezaretinde Hindistan’ın güney ucundaki Nagercoil şehrinde zorla tutulmaktayız. Burada tüm personel kötü şartlar altında yaşam mücadelesi vermekteyiz. Yediğimiz yemeklerden sürekli rahatsız oluyoruz. Polisler ve müfettişler ‘bugün yarın karar verilecek gideceksiniz’ diyorlar fakat halen tutukluyuz. Hindistan Konsolosu Mustafa Bey ‘Beni aramayın ve rahatsız etmeyin’ diyor. Defalarca Hindistan’daki Yeni Delhi Konsolosluğu’nun aramasına rağmen bizlerle ilgilenilmemektedir. Yardımınıza ihtiyacımız var. Eğer suçumuz varsa Türkiye’deki mahkemelerde hesap vermeye ve yargılanmaya hazırız” diye yazdı.

‘Sabredin’ mesajı


Gemi personelinden İsmail Alan, 21 Nisan’da Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) e-postayla başvururak yardım istedi. Dışişleri Bakanlığı’ndan Alan’a verilen cevapta, “Durumunuz Mumbai Başkonsolosluğu’nca yakinen takip edilmektedir. Soruşturma sonucu beklenmektedir. Batan bir gemi hakkındaki soruşturma yapılması halinde bu durum normaldir. Biraz sabır göstermeniz düşünülmektedir” denildi. Gemi mürettebatından 10 Gürgüc ise ülkelerinin Dışişleri Bakanlığı’nın yoğun girişimleri sonucu önceki gün serbest bırakıldı. Gelişmeyi dün telefonla ailesine bildiren Yahya Asmalı, “Gürcistan basını da buraya geldi. Hepsi ülkesine döndüler. Türk makamları da bizi kurtarsın” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim