Milyon dolarlık lüks yatlar görücüye çıktı   

Muğla'nın Marmaris ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen “Yacht Charter Show” adlı yat fuarında, milyon dolarlık yatlar görücüye çıktı.

Marmaris Uluslararası Yat Kulübünce 11-14 Mayıs tarihleri arasında bu yıl 28'incisi düzenlenen fuara katılan yatlar, yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Yat limanına yan yana demirleyen ahşap ile fiber yatları turistler, fotoğraf makineleri ve kameralarıyla görüntülediler.

Yat fuarının organizasyon komitesi üyesi Sinan Sanlıman, gazetecilere yaptığı açıklamada, fuarın 28 yıldır aralıksız her yıl düzenlendiğini ve bu yıl 67 yatın katıldığını söyledi.

Geçen yıla göre fuara katılan yat ve acente sayısında yüzde 30 artış kaydedildiğine işaret eden Sanlıman, “Fuarda, Marmaris'in dışında Bodrum, Antalya ve Çeşme'den gelen tamamen Türk ustalar tarafından yapılmış yerli yatlar bulunuyor. Bu yıl 55'e yakın Amerika ve Avrupa, Uzak Doğu'dan acente var. Bu, katılan yat sayısı kadar önemli bizim için. Hepsi çok lüks, yüzen butik otel diyebileceğimiz yatlardır” dedi.

Bu tür fuarlar sayesinde, Ege ve Akdeniz kıyılarının tanıtımının yapıldığını anlatan Sanlıman, kiralamanın sadece yerli turizme yönelik değil, bütün dünyaya yönelik bir pazarlama olduğunu ifade etti.

Fuarın, sezon başı olarak kabul edilen Mayıs ayında yapılan bir etkinlik olduğuna dikkati çeken Sanlıman, “Bu şovu, belli bir kalitenin üzerindeki yatlarla, bunları pazarlayan acenteleri buluşturmak amacıyla düzenliyoruz. Katılan yatlar ve acenteler kendi aralarında konuşarak kontratlar yapıyorlar” diye konuştu.

Kriz durumlarında bilinçli firmaların “en iyi pazarlama reklamla olur” yaklaşımında bulunduklarını dile getiren Sanlıman, geçen yıla göre fuara katılan yat ve acente sayısındaki artışı buna bağladıklarını belirtti.

“KRİZ YATÇILARI DA ETKİLEDİ”

Fuara, ahşap gulet türü Yüce Bey 1 ve Yüce Bey 2 adlı yatlarla katıldıklarını belirten Yüce Yatçılık şirketinin sahibi Mustafa Yüce, müşterilere her türlü konforu sunduklarını söyledi.

8 personelle hizmet verdiklerini belirten Yüce, “Yatları kendimiz imal ettik. Marmaris'in yerlisiyiz ve kaptanlık dede mesleğimiz. Belli biz zaman sonra biz de kendimizi denize attık” dedi.

2009 turizm sezonundan iyi beklentiler içerisinde olmadıklarını kaydeden Yüce, dünyada yaşanan ekonomik krizin yat sektörünü de etkilediğini söyledi.

Yüce, “Bizim sektörün müşterileri genelde iş adamlarından oluşuyor. Bu seneyi ne kadar az zararla kapatabiliriz hesabı yapıyoruz. Bu krizden çıkabilmek için deniz turizmini daha kaliteli teknelerle yapmalıyız. Verdiğimiz hizmetin kalitesini de artırmalıyız” dedi.

Bu arada, haftalık turların yaklaşık bin 500 Dolar'dan başladığı yatlarda mutfak, jakuzi, bar, su sporları ile uydu ve internet bağlantısı gibi hizmetler sunuluyor.(aa)
 

Editör: TE Bilişim