MİLGEM ihalesi böyle mi iptal edildi?

Koç Grubu’nun kazandığı ancak sonradan iptal edilen Milli Gemi (MİLGEM) ihalesiyle ilgili oldukça çarpıcı iddialar gündeme geldi.

Dün internette yayınlanan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile işadamı Metin Kalkavan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydında ihalenin nasıl iptal edildiği anlatılıyor. Tapeye göre, Başbakan ile Kalkavan olduğu öne sürülen isimler, Koç Grubu’nun kazandığı MİLGEM ihalesi üzerine konuşuyor.

İlk konuşma, Koç Grubu kazandığı halde ihalenin Savunma Sanayi İcra Komitesi tarafından iptalinden 5 ay önce 16 Nisan 2013’te gerçekleşiyor. Bu konuşmada Erdoğan olduğu öne sürülen isim Kalkavan’ı arayarak, MİLGEM ihalesi için başvuruları olup olmadığını soruyor. Kalkavan olduğu iddia edilen kişi de ihaleye davet edilmediklerini ancak, kendilerinin başvuruda bir hata yaptıklarını, başvurularını yazılı değil Bakan’a sözlü yaparak yanlış yapmış olduklarını anlatıyor. Erdoğan ise Kalkavan’dan ‘ihalede tam rekabet oluşmadı’ gerekçesiyle Başbakanlık Teftiş Kurulu’na, Başbakanlık Özel Kalemi’ne ve Başbakanlık İletişim Merkezi ’ne (BİMER) başvuruda bulunmasını istiyor.

İhale Kalkavan’a dönüyor.

İkinci görüşme Kalkavan’ın şikâyeti üzerine ihalenin iptal edilmesinin ardından 27 Eylül 2013’te gerçekleşiyor. Başbakan, Kalkavan’a ihaleyi kendilerine vermek için fiyat dışında tüm şartları oluşturduklarını aktarıyor ve verilecek fiyatın ayarlanmasını istiyor. Başbakanlık iptal etmişti Koç Grubu’na ait RMK Marine’nin kazandığı 1 milyar 150 milyon Euro’luk MİLGEM savaş gemisi ihalesi, ‘ihaleye çağrılmayan şirketlerin şikayeti’ gerekçe gösterilerek Ağustos 2013’te Başbakan Tayyip Erdoğan’ın da bizzat katıldığı Savunma Sanayi toplantısında iptal edilmişti. Milli Gemi Projesi kapsamında Heybeliada ve Büyükada adlı savaş gemileri daha önceden tamamlanmıştı. TCG Heybeliada (F-511) 27 Eylül 2011’de hizmete girmiş; ikinci korvet olan TCG Büyükada (F-512) ise 2 yıl sonra, 27 Eylül 2013’de donanmaya teslim edilmişti.

Başbakan kabul etti

Başbakan bu konuda şunları söyledi:

Bir çok ihaleler yapılıyor birisi saf dışı edilmiş olabilir, şahsıma müracaatı olabilir, ben de dava et diyorum. Bu neticede devletin yüzlerce milyon dolar kazancı oluyor.

RMK Marine bunlara ek olarak kazandığı ihaleyle diğer 4 gemiyi inşaa edecekti.

Editör: TE Bilişim