Milano Sky KKTC'de Tutuklandı

İçinde 5 bin 300 ton Mısır yükü ile birlikte Mağusa Serbest bölgesine demir atan Togo bayraklı “Milano Sky”, adlı gemi mahkeme kararıyla tutuklandı.
Rusya’dan yüklediği 5 bin 300 ton mısırla Akdeniz’de aylardır dolaşan Milano Sky sonunda Mağusa Serbest Bölge Limanı’na demir attı. Mahkeme de gemiyi tutuklama kararı aldı.

Akdeniz’de aylardır silolarındaki 5 bin 300 ton mısır yüküyle dolaşan ve bu yükü hiçbir limana boşaltamayan “Milano Sky”, sonunda KKTC karasularına girdi ve önceki akşam da Serbest Bölge Limanı’na demir attı. Geminin limana demir atmasıyla, mahkeme kararı çıkartılarak gemi tutuklandı ve Liman Başkanlığı’na teslim edildi. Liman Başkanlığı gemiyi kontrol altında tutarak, yükünü boşaltmasını veya demir almasını engellemek için tedbir aldı.

Hiçbir liman yükü almadı

Togo bayraklı LOME Limanı’na kayıtlı 1985 yılı yapımı 3539 Gross Tonluk Milano Sky, Rusya’dan 20 Nisan 2014 tarihinde yüklediği 5 bin 300 ton mısırla Libya’ya gitmek üzere limandan ayrıldı. Ancak Libya’nın yükü almaması üzerine yaklaşık dört aydır Akdeniz’de dolaşan Milano Sky, bu yükünü her nedense hiçbir limana boşaltamadı.

Kaza Mahkemesi tutuklama kararı çıkardı

Son olarak Mağusa Serbest Bölge Limanı’na gelen, fakat iki hafta liman dışında bekleyen Milano Sky, irtibat kurduğu Almeyda Shipping ile anlaşarak acenteliğini yapmasını istedi. Önceki gün Mağusa Serbest Limana giren gemi, malını boşaltmasını veya limandan ayrılmasını engellemek amacıyla Mağusa Kaza Mahkemesi’ne yapılan başvuru sonrası tutuklandı. Geminin neden tutuklandığı net olarak bilinmemekle birlikte ticari anlaşmazlık olabileceği iddiası ortaya atıldı.

“Bizim de haberimiz yok”

Geminin acenteliğini üstlenen Almeyda Shipping şirketinin direktörü Hasan Darkot ile yapılan telefon görüşmesinde kendilerinin de geminin neden tutuklandığını bilmediklerini söyledi. Yalnız 10-12 gün önce geminin acentelik konusunda kendilerine başvuru yaptığını ve kabul ettiklerini ifade etti. Hasan Darkot konu henüz taze olduğu için tutuklama nedenleri hakkında bilgi edinemediklerini, ancak araştıracaklarını söyledi.

Gemiyi muhafaza ediyoruz

Gemi hakkında araştırma yapmak için Mağusa Serbest Liman’da bulunduğumuz sırada yanaşan başka bir gemi için görevde olan Liman Başkanı Kaptan Ahmet Dökmecioğlu da, geminin mahkeme kararı ile tutuklanarak kendilerine teslim edildiğini ve gerekli güvenlik önlemlerini almak suretiyle, mahkemenin yeni bir kararına kadar gemiyi limanda muhafaza edeceklerini belirtti. Bu esnada geminin yükünü boşaltması veya limandan ayrılmasını “olanaksız” diye ifade etti.

Yükünü boşaltması mümkün değil

Milano Sky isimli geminin durumu hakkında bilgi edinmek için aradığımız Limanlar Dairesi Müdürü Serdar Canaltay, mahkeme kararını doğruladı ve “Ticari bir sebepten olabilir” diye konuştu. Mahkeme kararını uyguladıklarını söyleyen Canaltay, geminin limanda kaldığı süre içerisinde yükünü boşaltmasının mümkün olmadığını savundu.

MILANO SKY

Editör: TE Bilişim