TBMM Genel Kurulu’nda torba kanuna eklenen bir madde ile milyonlarca dolarlık yatırım lazım gelen gemi inşasına bomba sürpriz teşvik getirildi.

Torba Tasarı görüşülürken, Ak Parti, Cumhuriyet Halk Partisi CHP ve Milliyetçi Hareket Partisi MHP denizcilik sektörü için bomba sürpriz bir ittifak gerçekleştirdi.

Yeni gemi inşasında yerli üretimi desteklemek amacıyla ortak imzalı bir önerge veren iktidar ve muhalefet, torba kanuna Türk denizciliğinde zora giren şirketleri de kurtaracak bir düzenleme ekledi.Buna göre yaşlı gemilerin hurdaya ayrılması teşvik edilecek.

Hurdaya ayrılmasına karar verilmekte olan geminin yerine asgari % 35 yerli katkı oranıyla Türkiye’de inşa edilmek ve asgari 5 sene Türk bayraklı işletilmek şartıyla yeni gemi yapılacak olan . Destek oranı hurdaya ayrılma fiyatını aşmayacak. Yeni gemi yapımı 3 sene içinde tamamlanacak ve 5 sene satılamayacak. Gemiler için destek alıp 3 sene içinde tamamlayamama ya da 5 sene geçmeden gemiyi satma sözkonusu olursa verilmekte olan teşvik genel hükümler istikametinde öğrenim edilecek.

‘Marmara hurda çöplüğü’

Denizcilik alanında deneyimi olan Milliyetçi Hareket Partisi MHP İstanbul Milletvekili Ali Torlak altına imza attığı önerge için Milliyet’e, “Denizcilik söktörünü, gemi inşasının tekrardan ayaklanması için mecbur bir düzenleme” değerlendirmesini yaptı.

Torlak, bunları açıkladı : “Türk deniz alış-veriş filosu Türk sicilinde kayıtlı gemiler ve Türk sahipli gemiler olmak üzere yaklaşık olarak 30 milyon dwt kapasiteye sahip. Ancak Türk sicilinde sadece 8,5 milyon dwt gemi bulunuyor. Bu gemilerin yaş vasatça ise 20 yaşın üzerinde. Akdeniz, Karadeniz ve Türk kabotajında yoğunluklu olarak çalışan koster gemilerinin yaş vasatça ise 30 yaşı geçmiş. Bu yaşlanmış filomuzla olağan ticari gereksinimler karşılanmadığı gibi, çevresel açıdan da olumsuz etkiler oluşturuyor. Bilhassa Marmara Denizi çalışmayan bu gemilerle bir hurda çöplüğü hâline geldi.

” Gemi başına 200 işçilik istihdam…

Torlak, bu düzenlemeyle devletin de vergi kazancının artacağına dikkat çekerek, “Türk tersanelerinde gerçekleşen her gemide yaklaşık olarak % 16 vergi katkısı devletimize arka dönecek ve verilmekte olan hurda teşviki otomatik olarak karşılanmış olacak. Her bir gemi için ortalama 200 amele bir sene boyunca istihdam edilecek. Aliağa gemi söküm bölgesi de bu teşvik sayesinde hareketlilik yaşayacak ve ekonomiye katkısı daha da artacak” diye belirtti

8 milyar dolar navlun açığı

Ali Torlak, Akdeniz ve Karadeniz bölgesinde Türk alış-veriş gemilerinin üstünlüğünün yabancılara kaptırıldığını dile getirirken, “Bu düzenleme senelerdir can çekişen denizcilik sektörüne bir can suyu verilmiş olacak. Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde hâkimiyet ülkemiz açısından hem prestij hem de çok büyük bir ekonomik kazanç demek. Zira hâlen senede sadece deniz taşımacılığında 8 milyar dolar navlun açığı veren ülkemizin, yapılacak olan yeni Türk bayraklı gemiler ile navlun açığı azalacak. 2023’te olağan hâliyle senede 30 milyar navlun açığı verilmeyecek, memleket bütçesine çok büyük katkı sağlanacak” diye açıkladı.

Editör: TE Bilişim