MHP Milletvekili Yunusoğlu'ndan, Buket Gemisi İçin Soru Önergesi 


MHP Trabzon Milletvekili Süleyman Latif Yunusoğlu Gürcistan ile yaşanan sorunla ilgili Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından cevaplanması istemiyle yazılı bir soru önergesi verdi.
Yunusoğlu önergelerinde şu ifadelere yer verdi:

"Trabzon ve Sinop açıklarında uluslararası sularda seyir halinde olan Buket ve Afrostar adlı yük gemilerine Gürcistan tarafından Abbazya'ya yük taşıdıkları gerekçesiyle uluslar arası hukuk kuralları görmezden gelinerek el konulduğu, gemi kaptanlarının yargılandığı ve 24 yıl hapse mahkûm edildikleri, mürettebatın gemilerde gözaltında tutulduğu ve gemilerin satışa çıkarıldığı bilinmektedir. Türkiye Somali yakınlarındaki korsanlarla mücadele için askerlerini görevlendirmiş bir ülke olarak, Gürcistan tarafından korsanca, hukuk kuralları görmezden gelinerek gemilere el konulmasına karşı önlem almayan bir ülke görünümündedir.

  • Dışişleri Bakanlığı olarak Gürcistan Hükümeti nezdinde el konulan gemilerimizle ilgili hangi girişimlerde bulundunuz?
  • Gürcistan tarafından Abhazya ile ticari ilişkide bulundukları gerekçesiyle el konulan gemi sayısı kaçtır?
  • Türkiye ile Gürcistan arasında Abhazya'ya ihracat yapılamayacağına dair bir anlaşma var mıdır? Var ise bu anlaşmanın tarihi ve imzalanmasının amacı nedir?
  • Uluslararası hukuk bakımından Türk gemilerinin Abhazya'ya yük götürmesinde bir sakınca var mıdır?
  • Dışişleri Bakanlığı olarak bu sorunu çözemiyor olmanızın ve bu nedenle gemi sahiplerinin, gemi kaptanları ve mürettebatının mağdur olmasının gerekçesi nedir?
  • Gürcistan'ın Abbazya'ya yük taşıyan Rusya Federasyonu'na ait gemilere ses çıkarmamakta iken, Türk Gemilerine el koyması Türkiye'nin Gürcistan ile olan diplomatik ilişkilerinde hükümetiniz döneminde başarısız olduğunun göstergesi midir?
Editör: TE Bilişim