Meteoroloji'den Marmara için çok önemli fırtına uyarısı

Meteoroloji'den yapılan son dakika açıklamasında, Marmara'da 'fırtınamsı rüzgar' şeklinde esmekte olan rüzgarın, yarın öğle saatlerinden itibaren kuvvetini artırarak, yer yer 9 (90 km/sa) kuvvetinde, 'kuvvetli fırtına' şeklinde esmesinin beklendiği belirtildi.

İstanbul'da şiddetini artıran rüzgar nedeniyle vapurlarda da yolcuların seyir esnasında dışarıda durmamaları yönünde uyarılar yapılıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, yarın Marmara ile kuzey ve kıyı Ege'de rüzgarın, güney ve güneybatı yönlerinden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği kaydedildi. Meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı vatandaşlar ile ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması istendi.

VAPURLARDA UYARI

İstanbul’da şiddetini artıran rüzgar nedeniyle vapur sefer hızları düşürüldü. Vapur yolcuları seyir esnasında dışarıda durmamaları yönünde uyarılırken dalgaların mendirekleri aştığı öğrenildi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle: "Batı Karadeniz'in batısı ve Marmara'da fırtınamsı rüzgar şeklinde esmekte olan rüzgarın Salı günü (08.11.2016) öğle saatlerinden sonra kuvvetini artırarak güney ve güneybatı yönlerden (Lodos) 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına, Marmara'da yer yer 9 (90 km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. İşte 9 kuvvetindeki fırtınanın etkileri Beaufort Rüzgar Skalası'na göre, 9 büyüklüğü kuvvetli fırtına anlamına geliyor.

Kuvvetli fırtınada yaşanacaklar şöyle anlatılıyor: Zayıf yapılı binalarda hasar meydana gelir. Bacalar yıkılır, kiremitler uçar. Yüksek dalgalar; serpinti ve köpükler rüzgâr yönü boyunca daha yoğun bir hat oluşturur. Dalga tepeleri devrilmeye,yıkılmaya ve yuvarlanmaya başlar. Serpinti görüş uzaklığını etkiler. Kuzey Ege'de Salı günü (08.11.2016) ilk saatlerden itibaren rüzgarın kuvvetini artırarak, güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına, yer yer 9 (90 km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Güney Ege'de Çarşamba günü (08.11.2016) ilk saatlerden itibaren rüzgarın kuvvetini artırarak, güney ve güneydoğu yönlerden 6 ila 8 (50-75 km/sa) kuvvetinde fırtına kuvvetinde fırtına şeklinde esmesi beklenmektedir. Batı Karadeniz, Marmara ve Ege denizindeki fırtınanın, Perşembe günü (10.11.2016) akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi tahmin edilmektedir."
Editör: TE Bilişim