Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği tarafından 2012 yılı için planlanan Kılavuz Kaptan Hizmet İçi Eğitim Seminerleri zincirinin ilk semineri 15–16 Şubat 2012 tarihlerinde gerçekleştirildi. Çoğunluğu Mersin, Taşucu, BOTAŞ – Ceyhan ve İskenderun gibi yakın kılavuzluk bölgelerinden 22 kılavuz kaptan seminere katıldı. Seminer, Mersin Uluslararası Limanı (MIP) Genel Müdürlük Binası Eğitim ve Toplantı Salonunda düzenlendi.

Seminerin açılışına Mersin Liman Başkanı Eyüp San ve Liman Başkan Yardımcısı Zafer Gül katıldılar.

Mersin Liman Başkanı Eyüp San seminerin açılış konuşmasını yaptı.

Liman Başkanı Eyüp San kılavuz kaptanlığın tanımı ve önemi üzerinde durduğu konuşmasında kılavuz kaptanlara ilişkin yasal mevzuattan örnekler vererek kılavuz kaptanların verdikleri hizmetin kamusal özelliğine ve önemine dikkat çekti. Açılışın ardından Türk Kılavuz Kaptanlar Derneği Başkanı Dr. Kapt. Ali Cömert “Kılavuzluk Hizmetlerine İlişkin Ulusal ve Uluslararası Gelişmeler” ile “Yorgunluk Giderimi ve Yönetimi” başlıkları altındaki konularda sunumda bulundu. Seminerin daha sonraki bölümlerinde Kapt. Ömür Öztaşkın “Köprüüstü Ekibi ve Kılavuz Kaptan, Kılavuz Kaptanın Davranışları” daha sonra “Denizcilerin Bilgi ve Tecrübelerini Meslektaşlarıyla Paylaşmaları. Suçlama Kültüründen İnsaf Kültürüne Geçiş ” başlıklarını taşıyan konularda katılımcılara bilgiler verdi. Seminerin ikinci gününde Kaptan Şükrü Arık “ Kılavuzluk Hizmetlerinde Karşılaşılan Sorunlara Örnekler ve Çözüm Önerileri”, “Kılavuzluk Hizmeti Esnasında Yaşanan Olaylar ve Değerlendirilmeleri” başlıkları altında işlenen çalışmaların sunumu ve yöneticiliğini yaptı. Bu bölümde katılımcılar aktif olarak katılıp kendi meslek tecrübelerinden örnekler verdiler. Tüm katılımcılar soruları, katkı ve yorumlarıyla sağlanan ortamda bilgi alışverişinde bulundular. Seminere katılan kılavuz kaptanlar Seminer bitiminde sertifikalarını aldılar.

Seminerin Mersin’de düzenlenmesi için gerek eğitim salonu ve gerekli eğitim ortamını sağlayan gerekse organizasyonun her aşamasında destek veren Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Deniz Operasyon Müdürü Kapt. Ergun Nuroğlu ve Mersin Limanı kılavuz kaptanları örnek bir ev sahipliği göstererek katılımcıları sıcak bir misafirperverlikle ağırladılar.

Editör: TE Bilişim