TURMEPA Deniz Temiz Derneği Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği (International Coastal Cleanup) dünya ile eşzamanlı olarak ülkemiz sahillerinde de 20 Eylül 2014 tarihinde gerçekleştirecektir.

TURMEPA/Deniz Temiz Derneği’nin Bölge Koordinatörlüğünü yürüten Mersin Deniz Ticaret Odası’nın (MDTO) da destek verdiği kıyı ve deniz dibi etkinliği, 2 ayrı noktada gerçekleştirilecek olup, çevre ve deniz temizliği konusunda farkındalık yaratmak ve kirlilikle mücadeleyi özendirmek amacıyla düzenlenmektedir. Aşağıda detayları sunulan etkinliğimizde tüm gönüllüleri ve siz değerli basın mensubunu da aramızda görmekten mutluluk duyacağız Çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

MERSİN DENİZ TİCARET ODASI PROGRAM

Kıyı Temizliği (Mersin Deniz Ticaret Odası Koordinasyonunda) Yer: Mersin Tenis ve Yelken İhtisas Kulübü sahili Tarih: 20 Eylül 2014 -Cumartesi Saat: 10.00-12.00 İlgili Kişi: Halil Delibaş (0 533 472 79 09 ) Deniz DibiTemizliği (Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Koordinasyonunda) Yer: Taşucu/Boğsak bölgesi Tarih: 20 Eylül 2014 -Cumartesi Saat: 10.00-17.00 İlgili Kişi: Yalçın Polatkan (0 530 409 36 61)

ULUSLARARASI KIYI TEMİZLEME ETKİNLİĞİNE (ICC) İLİŞKİN BİLGİLER

Uluslararası Kıyı Temizleme Kampanyası, ilk olarak “The Ocean Conservancy” adlı sivil toplum kuruluşu tarafından 1986 yılında, ABD’nin Texas eyaletinde düzenlendi. Gördüğü yoğun ilgi sonrası önce ABD eyaletlerine ve daha sonra tüm dünyaya yayılarak bir dünya kıyı temizleme gününe dönüşen kampanya, daha sonra uluslararası bir nitelik kazanarak Internatiaonal Coastal Cleanup (ICC) adını aldı.

Türkiye’de 2002 yılından bu yana TURMEPA himayesinde gerçekleştirilen ve deniz ve kıyı temizliği alanında bilinen en eski ve en büyük gönüllü katılımı olan etkinlik, ülkemizde Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyası olarak anılıyor. Uluslararası Kıyı Temizliği Kampanyasında toplanan katı atıkların kayıtları incelenerek atıkların cins ve kaynağının istatistiği yapılıyor ve kampanyaya katılan tüm ülkelere bir rapor halinde sunuluyor.

Bu rapor sonucunda tüm dünya genelinde denizlerdeki kirliliğin kaynakları ve atıkların yıllara göre gösterdiği değişiklikler saptanıyor. Tüm dünyadan gelen bilgilerden elde edilen sonuçlar doğrultusunda da alınması gereken önlemler tespit ediliyor ve denizlerdeki kirliliğin önlenmesi yönünde çalışmalar yapılıyor.

Editör: TE Bilişim