Mercan resifleri 2100'ü göremeyecek

Mercan resifleri ya da diğer adıyla mercan kayalıkları küresel ısınma nedeniyle tehlike altında. Milyonlarca küçük mercan polipinin bir araya gelerek oluşturduğu renk şöleni aynı zamanda bünyesinde geniş bir habitat bulunduruyor. Yapılan yeni bir araştırma hem resiflerin hem de habitatın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. ABD'nin San Diego kentinde düzenlenen Okyanus Bilimleri Konferansı'nda paylaşılan araştırmaya göre resiflerin sadece 80 yıllık ömrü kaldı. Ancak 2100'ü görebilecek çok az sayıda mercan kayalığı bulunuyor. Bilinen mercan resiflerinin çoğunun 2045 yılına kadar yok olacağı öngörülüyor. Mercan resiflerinin sonunu getiren şey ise, küresel ısınma. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle resiflerin bulunduğu bölgelerde yaşayan simbiyotik algler daha fazla asit salgılamaya başlıyor. Bu da mercan bölgelerinde suyun asitlik oranının artmasına neden oluyor. Aşırı asit ise mercan resiflerinin beyazlatıyor. Bu da mercan resifleri için ölüm anlamı taşıyor. Araştırma ekibini yöneten Renee Setter, "Sahilleri temizlemek, denizlerdeki kirlilik oranlarıyla mücadele etmek değerli bir şey. Bunları yapmaya devam etmeliyiz ancak günün sonunda mercan resiflerini korumak istiyorsak iklim değişikliğiyle mücadele etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Mercan resifi denizlerin sığ kısımlarında biriken mercan iskeletlerinden meydana geliyor. Mercan resiflerinin oluşması için milyonlarca küçük mercan polipinin bir araya gelmesi ve derinliği 45 metreyi aşmayan, sıcaklığı ise 21°C ve üzeri deniz sularında yaşaması gerekiyor.

0atyuevha066oj50vcbfgg.jpgzy68jx0ik0gwaslcck2w6g.jpgxdu7wbep5ugwnv6n3ohnmq.jpgm_xh4-hok0irquj_b3u2dg.jpgchq6wjk1l0-wrkaiwqlumg.jpg

DENİZHABER

Editör: TE Bilişim