Meksika Körfezi'nde gözler 6 Eylül'de

ABD'nin Meksika Körfezi'nde, 20 Nisan'daki grizu patlamasından bu yana büyük sorun yaratan British Petrolium'un (BP) bin 600 metre derindeki petrol kuyusunun temelli kapatılma işlemi 6 Eylül'den sonra yapılacak. 

Başkan Barack Obama yönetiminin Meksika Körfezi sorununda baş temsilcisi Sahil Güvenlik Teşkilatı Emekli Amirali Theodore Allen'ın verdiği bilgiye göre, ağır çamur-çimento basımında mühendisler, "temelli kuyu öldürme işleminin" son tetkiklerle ABD'nin 6 Eylül İşçi Bayramı'ndan sonra yerine getirilebileceğine karar verdi.

Mühendislerin öngörülerine göre, basınç alıcı "yardımcı kuyu"nun açılmasıyla ağır çamur- çimento buraya da basılacak ve "başka noktadan petrol fışkırması" önlenecek.

And Dağları Kızılderili dilinde "Macondo (Sağır edici ses)" isimli kuyu, "Eylülde temelli susturulmuş olacak."

İngiliz petro-kimya devi BP ile birlikte çalışan mühendisler, "tepeden-statik nihai öldürme" aşamasından sonra, "nihai tabandan öldürme" işlemini başlatmaya beş gün önce kararlaştırdı.

21 yıl önceki Alaska-Exxon Valdeze tanker kazasından bu yana ABD'nin gördüğü en büyük doğa tahribatı olan Macondo Kuyusu kazası, sayısız deniz canlısı ve kuşu yok etmişti.

Böylesine bir kazayla ilk defa Lousiana eyaletinin 80 kilometre güneyindeki petrol kuyusunda karşılaşıldı. Kuyudan günde 100 bin varili bulan petrol akışı durdurulmuştu.

 

 

Editör: TE Bilişim