Türkiye, Akdeniz sularında gezinen 25 bin gemiye talip

 Ulaştırma Bakanlığı, Akdeniz kıyılarına mega gemicilik endüstrisi tesisi kurmak için harekete geçti. Bakanlık, Akdeniz'in en büyük gemi merkezi olmaya aday tesisin inşa edileceği bölge için kıyılarda araştırma yapıyor.

Türkiye, Akdeniz'in en büyük gemi endüstri merkezi olmaya aday... Ulaştırma Bakanlığı, Akdeniz'de seyreden dev gemileri, Türkiye kıyılarına çekmek için hareket geçti. Projeyle Panama ve Süveyş kanalından geçebilen mega gemiler için son teknolojilerle donatılmış dev boyutlu bir endüstri tesisi kurulacak. Tesiste, 400 metre uzunluğa kadar ulaşan gemilere çeşitli hizmetler verilecek. İNŞA, ONARIM VE LOJİSTİK Bakanlığın performans hedefine göre, Akdeniz'de Panamax, Suezmax tankerleri gibi gemilere, inşa, onarım, bakım ve lojistik hizmetler verecek kapasitede, büyük offshore yapıları ve üretim alanından oluşacak mega bir proje gerçekleştirilecek. Proje kapsamında denizcilikle ilgili gerekli tüm faaliyeti görecek birimler de oluşturulacak.

TİCARETİN %11'İ AKDENİZ'DE

Bakanlık bu projeyle gemi sanayi ve yan sanayinin gelişmesine katkı sağlamayı amaçlıyor. Dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 11'i Akdeniz Bölgesi'nde yapılıyor. Akdeniz'de hareket eden gemi sayısının ise 25 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.

250-400 METRELİK DEVLER İÇİN HENÜZ fizibilite aşamasındaki projeyle Akdeniz'de Panamax, Suezmax şeklinde adlandırılan boyları 250-400 metre arasında değişen devasa boyuttaki gemilere, bakım onarım hizmeti verilecek. Tesiste ayrıca, kullanım ömrü sona eren gemilerin hurdaya ayrılarak, demir çelik tesislerinin ihtiyaçlarını karşılaması planlanıyor. Yetkililer, tesisin inşa edileceği kıyı noktasını belirleme çalışmalarını yürütmeye devam ediyor.

Editör: TE Bilişim